Poučne priče i tekstovi

Budi zadovoljan s Allahovom odredbom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Slušam, prije izvjesnog vremena, jedan radio program, tj. emisiju u kojoj se javljaju žene koje su izgubile djecu, odnosno tim ženama su djeca umrla dok su bila jako mala, do 2-3 godine starosti od raznih bolesti. Govore o onome što su proživjele od tada i osjećajima koje čovjek dobije u takvim teškim situacijama. Pade mi na um ono što se desilo meni, odnosno mojoj porodici prije nekoliko godina. Naime, supruga mi je bila trudna i ja sam se jako, jako obradovao toj trudnoći, međutim Allah, svt, je dao da je supruga dobila spontani pobačaj. Subhanallah, kako mi je to teško palo, a naravno supruzi je bilo još mnogo teže.

Sjećam se da sam sa svojim curicama, nekoliko dana poslije tog događaja, otišao u jedan veliki shop centar radi kupovine. Prolaze žene u poodmakloj trudnoći, zatim vidim parove sa novorođenčadima, pa mi dodje misao: “Kako su oni mogli dobiti djecu ili su na putu da uskoro dobiju, a nama se desi ovo?” Razmišljam ovo nekako razočarano i malo ljutito na Allaha, svt, što je odredio da ovako bude… Subhanallah, kako je insan nezahvalno stvorenje. Poslije nekoliko trenutaka, dođoh sebi i ljutito reče sam u sebi: “Sram te bilo, kako tako nešto možeš pomisliti? Pogledaj svoje dvije curice, koje skakuću oko tebe, Allah, svt, ti ih podario zdrave, zar si zaboravio na njih? Koliko je parova što ne mogu dobiti ni jedno dijete? Zar se ljutiš na odredbu Uzvišenog Allaha, šta bi tek pomislio o Allahu da ti nije podario ni jedno dijete?

Zaista, koliko je insan nezahvalan Svome Gospodaru? S koliko blagodati nas je opskrbio još od našeg začeća od kapi sjemena u majčinom stomaku, pa do danas, ali kada Uzvišeni pošalje nešto s ćime nas iskušava, čovjek ovako nezahvalno postupi.Zaista je dunjaluk kuća iskušenja (sjetimo se da je Adem, a.s., istjeran iz Dženneta na Zemlju kao za kaznu) i Allahovo je pravo da iskušava Svoje robove. Allah,dž.s., je neizmjerno milostiv prema Svojim pokornim robovima, i zasigurno je da ni jednom od njih ne želi zlo niti će ga zaboraviti u teškim iskušenjima, ali ta iskušenja su mnogostruko dobra za vjernike. Mnogo puta ta iskušenja vrate čovjeka na pravi put ili učine da čovjek ostavi mnoge grijehe u kojima se gušio do tada.

Kao što znamo, vjernik nikada nije na gubitku, ako mu je dobro on se zahvaljuje Allahu na tome i Allah mu piše dobra djela za to, a ako je insan na iskušenju i strpi se na tome, onda i u ovoj situaciji mu se pišu dobra djela i brišu pogreške. Allah, svt, kroz iskušenja čisti čovjeka od grijeha, ali istovremeno provjerava njegovu vjeru, jer lahko je vjerovati i biti dobar musliman kada je sve dobro i kada ti sve ide od ruke. Tek kada dodje iskušenje, onda se vidi koliko je čovjek iskren i jak u svojoj vjeri i koliko je zadovoljan s Allahom kao svojim Gospodarom i koliko je zadovoljan s Njegovim odredbama. Ko se ljuti na Allahove odredbe onda se i Uzvišeni Allah ljuti na takvog, a ko sa saburom i sa zahvalnošću prima iskušenja od Allaha, onda Allah, svt, takvom podiže stupnjeve i povećava nagradu.

Imajmo na umu i to da je duplo olakšanje s nevoljom (iskušenjem) samo ako se čovjek strpi i bude se uzdao u svoga Stvoritelja. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,: “Kada bi došla nevolja i ušla u kamen, došlo bi olakšanje i istjeralo bi je iz tog kamena, kad-tad“. Tako i u mom slučaju, poslije ovog iskušenja, Allah, svt, iz Svoje neizmjerne milosti podari da supruga ponovo zatrudni i iz toga nam se rodi sin, elhamdulillah.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta