Za sestre

Budna vjernica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Najvrijednija je odlika žene muslimanke njeno duboko vjerovanje u Allaha, dž.š., njeno jasno ubjeđenje da sve što se događa u svemiru, da sve ono što se dešava ljudima, dešava se po Allahovoj volji i određenju, da sve što zadesi čovjeka nije moglo da ga mimoiđe, a sve što ga mimoiđe nije moglo da ga zadesi.

Priča o Hadžeri – nakon što ju je Ibrahim, a.s. , ostavio pored Ka´be ispod drveta iznad Zemzema, u Mekki El-Mukerremi u kojoj nije bilo nikoga, niti je bilo vode – a Hadžera je uza se imala samo svoje dojenče Ismaila, a.s. – predstavlja za ženu muslimanku najupečatljiviji primjer dubine imana (vjerovanja u Allaha, dž.š.), iskrenog oslanjanja na Allaha, dž.š., kada je staloženo, mirno, samouvjereno i smireno rekla Ibrahimu, a.s.: „O Ibrahime, da li ti je Allah, dž.š., ovo naredio?“ Odgovorio joj je: „Da.“ Njen odgovor bio je pun pomirljivosti, pokornosti, radosne vijesti i smiraja: „Onda, nećeš nas zanemariti.“ Ovo je bila najkritičnija situacija – čovjek ostavlja svoju ženu i njeno dojenče u pustoj zemlji u kojoj nema ni bilja, ni vode, a ni ljudi, uputivši se prema dalekim zemljama Šama, ne ostavljajući im ništa drugo do torbu datula i mješinu vode!

Da nije bilo dubokog imana u duši Hadžere, da nije bilo iskrenog oslanjanja na Allaha, dž.š., koje je ispunilo sva njena čula i osjetila, ne bi mogla podnijeti ovako tešku situaciju, nego bi bila shrvana od prvog trenutka i ne bi to bila ona snažna žena koju spominju hadžije i oni koji obaljaju ´umru – danu i noću – koji je spominju svaki put kada se napiju Zemzem – vode, svaki put kada obavljaju s´aj između Saffe i Merve, poput njenog s´aja – trčanja.

Ova budnost imana urodila je čudnim plodovima u životu vjernika i vjernica, jer je probudila osjećaje, istanjila njihova čula i upozorila srca na to da jedino Allah, dž.š., zna tajne i da je On s čovjekom gdje god on bio. Nema sumnje da će iskrena muslimanka prihvatiti obožavanje Allaha, dž.š., s najvećom važnošću, jer ona zna da je zadužena određenim šerijatskim djelima, koje je Allaha, dž.š.,naredio svakom muslimanu i muslimanki. Ona obavlja pet namaza u njihovo određeno vrijeme, ne odgađa njihovo obavljanje radi kućnih poslova, niti radi majčinskih ili bračnih odgovornosti, jer namaz je temelj vjere.

To je jedno od najboljih i najuzvišenijih djela, kao što je to obznanio Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisu koji prenosi Abdullah bin Mes´ud, r.a., koji je rekao: „Pitao sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: ´Koje je najbolje djelo?´ Odgovorio mi je: ´Namaz u njegovo vrijeme.´ Upitao sam: ´A šta je iza toga?´ Rekao je: ´Poslušnost roditeljima.´ Upitao sam: ´A šta je iza toga?´ Rekao je: ´Borba na Allahovu putu.´

Iz knjige: “Ličnost žene muslimanke”. autor: dr. Muhammed Ali el-Hašimi

Tekst poslala nepoznata sestra

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta