Za sestre

Zašto nosiš hidžab???

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Hidžab je dušnost (farz) svake, polno zrele muslimanke!!! Ovo je velika poruka, upozorenje, poziv… Puno je sestara koje posjeduju lijep ahlak i osobine istinske mu’minke ali još uvijek nisu dovoljno jake da pobijede šejtana l.a koji im pronalazi raznorazna opravdanja kako bi što više odgađale trenutak upotpunjenja svog imana…

Sa razlogom kažem, šejtan l.a. je krivac koji pronalazi raznorazna opravdanja jer jaka volja i istinska spoznaja obaveze i važnosti hidžaba u životu muslimanke, lako će pobijediti sve prepreke na putu izvršavanja Allahovih dž.š. propisa.

Sigurno da će iskušenja na tom putu biti neminovna ali čvrst oslonac na Allaha i zadovoljstvo zbog pobjede nad šejtanom l.a. prije dolaska meleka smrti sigurno da će zamijenit prolazne neugodnosti koje se na tom putu nađu. Danas slušamo jadne izgovore naših neodlučnih sestara poput onih kako žive sa roditeljima koji im ne dozvoljavaju nošenje hidžaba. A Allah s.w.t. im je već odgovorio:

“A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća.”

Druge kažu da žele da završe škole, izgrade karijere a Poslanik s.a.w.s. je jedne prilike rekao: “Sta ja imam sa dunjalukom?! Ja sam na ovom svijetu poput jahaca koji je odrijemao u hladu drveta u toplom danu a zatim produzio i napustio ga.” (Tirmizi)

Treće tvrde da neće podnijet iskušenja sa familijom, okolinom.. a kakva su ta naša današnja iskušenja u odnosu na zulum kroz koji su prolazili Poslanici i ashabi? Zar da se ne stidimo hadisa koji nam bilježi Abdullah ibn Mesud r.a u kome kaže:

„Kao da gledam Božijeg Poslanika sallahu’alejhi we selem kako nam priča o poslaniku koga je narod zlostavljao i krvlju ga zalio. On je obrisao krv sa svog lica i govorio :’Gospodaru moj, oprosti mom narodu, oni ne znaju’“!

Sjetimo se ljepote imana naših čestitih sestara poput frizerke faraonove kćeri koja je osaburila na bacanju njene dječice u uzavrelo ulje i gledala njihove malene kosti kako plivaju po površini potpuno skuhane… vjerujući da je ovaj dunjaluk samo igra i razonoda kako nam je naš Gospodar opisao:

“Znajte da zivot na ovom svijetu nije nista drugo do igra i razonoda i uljepsavanje, i medjusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to jeste bilje ciji rast poslije kise odusevljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidis pozutjela, da bi se na kraju skrsilo.” (El Hadid 20) Znala je ova iskrena Allahova robinja da bol traje samo trenutak jedan kao i život na ovom dunjaluku a da će je njena dječica čekati u dzennetu Firdewsu i da će se tamo konačno odmorit i zauvijek uživat u nagradama za kratkotrajne patnje.

Pa kako onda, ijedna sestra može da nađe opravdanje poput onog: “Nisam dovoljno jaka, neću izdržati iskušenja sa poznanicima koji će me ispitivat o razlozima mog hidžaba i koji će me nazivati zaostalom“!? Zar misliš, sestro moja, da ti više vrijediš od svih drugih vjernica koje su i pod najvećim torturama i zlostavljanjima ostale dostojne svog hidžaba i koje su izabrale da zadovolje Allaha koji im je najbolji pomagač i zaštitnik umjesto lažnih prijatelja koji samo propast žele.

Ukoliko pak dobiješ najveću bitku svog života i pobijediš svog i Allahovog neprijatelja, tada sestro moja draga postavi sebi pitanje:

Zbog koga ja to nosim hidžab???

Ako ga nosiš istinski u ime Allaha s.w.t kako bi postigla Njegovo zadovoljstvo i ispunila obavezu propisnog pokrivanja, tada ne dozvoli da tvoj hidžab bude između hidžaba i modnog trenda kao što je, na žalost, šejtan l.a uspio kod mnogih sestara da pokvari nijet pa njihovi hidžabi ne liče na hidžabe već privlače pogled više nego one koje hodaju otkrivene.

Mila moja sestro, nemoj da se stidiš pripadnosti najodabranije vjere i nemoj nikome da se pravdaš zbog toga već s ponosom pokazuj da je tebi najvažnije da postigneš Allahovo zadovoljstvo te da ti ovaj život predstavlja samo prolaznu stanicu ka vječnoj sreći u džennetskim baštama.

Nemoj da sebi dozvoliš da budeš od onih koje pričaju riječi koje djela ne prate jer od njih nema koristi. Budi to što jesi, bez imalo stida i neugodnosti jer islam je najodabranija vjera pa samim tim i njeni pripadnici, najodabraniji ambasadori. Ti si jedna od njih, elhamdulillah, i uzdignute glave to pokaži.

Oni koji te istinski vole, neće smatrat tvoju široku, dugačku i neprovidnu odjeću zaostalom niti će te lažni prijatelji više poštovati ako tvoj hidžab bude sastavljen od odjeće koja ocrtava tijelo, koja je prozirna i kratka. Oni ti se smiju iza leđa i izruguju se tvom hidžabu koji je daleko od hidžaba i kojim ne možeš zavarati Poznavaoca svih tajni koji ti je poslao jasan propis o pokrivanju žene muslimanke!!! Tvoj hidžab je blagodat a ne teret ili poniženje!

Tvoje lice ne treba lažni sjaj raznobojne šminke i skupocjenih parfema. Njegov najbolji ukras je stid, to ti je poručio Allahov Poslanik sallahu’alejhi we selem. Pokušaj ga dočarati sa redovnim večernjim i jutarnjim zikrom a kožu zaštiti od starenja redovnim noćnim namazom koji podmlađuje… To ti je najbolji recept za ljepotu i garantuje poglede divljenja i poštovanja pune u zamjenu za one pohotne koje bez hidžaba ili sa nedoličnim pokrivanjem privlačiš.

Okiti se ljepotom imana koji je nezamjenjiv i čiji sjaj ne prolazi. Ti to možeš i hoćeš, insAllah jer ti si ona koju Allah s.w.t voli a kad On nekog zavoli, obavijesti meleke pa te i oni zavole a meleci obavijeste stanovnike zemlje pa te svi zavole.

Kad god te šejtan l.a. pred ogledalom počne zavoditi i nagovarati na uništavanje tvog ahireta, ti se zapitaj : “Zašto ja nosim hidžab i čije zadovoljstvo i ljubav mi je istinski najvažnije???“

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta