Odgovori

Četiri pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Iskušenje sa roditeljima

PITANJE: Selam alejkum! Razvedena sam žena i imam dvije kćerke koje žive sa mnom. Živim u jednom stanu svojih roditelja. Nedavno sam dobila bračnu ponudu, međutim, moji roditelji nisu za to da se udam ponovo i zabranjuju mi da se udam za muškarca vjernika. Želeći da me odvrate od udaje upućuju mi razne uvrede, naprimjer: “ti si kao invalid sa tim nikabom, “one bradonje su svi isti, ne valja nijedan od njih”…

“koncentriraj se na ovaj život, niko neće tuđu djecu prihvatiti” i mnogo drugih komentara i napada na moju ličnost. Molim vas da me posavjetujete kako da se dalje ponašam prema njima. U svemu ovome, zamrzila sam ih, ali opet se strpim i uzvraćam na lijep način, koliko sam u mogućnosti, međutim, jednostavno ne mogu više da podnesem i trpim ovakvu situaciju.

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam!
Molim Uzvišenog Allaha da vam podari sabur, olakšanje i najljepši izlaz iz vaše situacije. Vama je dobro poznato da je put vjernika ispunjen različitim iskušenjima i da svaki iskreni musliman treba da se strpi i nada nagradi od Allaha. Naravno, uvrede od najbližih osoba više bole.

Vama bi bilo najbolje, Allah najbolje zna, da se udate ako spomenuta osoba ispunjava uvjete za budućeg supruga i ako vas prihvata sa vašom situacijom, s tim da vaša udaja bude na zdravim osnovama, a ne bijeg iz teške situacije, kako ne biste, ne daj Bože, zapali u dodatne probleme i iskušenja. Vi postupajte lijepo sa svojim roditeljima i strpite se na njihovim uvredama, a svoj ugled i čast zaštitite na najbolji mogući način. Allah najbolje zna!

Odgovorio: Mr.Osman Smajlović
_______________________________________________

2. Namaz i katete

PITANJE:

Selam alejkum!

Imam jedno veoma važno pitanje na koje bi mi hitno trebao odgovor. Radi se o mom tetku koji je prije operacije debelog crijeva obavljao svih pet vakata namaza. Nakon operacije prinuđen je da nosi kateter preko kojeg obavlja prirodnu nuždu. Problem je u tome što tokom čitavog dana ima nekontroliran nagon za vršenjem velike nužde i neugodnosti sa stomačnim gasovima.

U takvim okolnostima vrlo je teško održati abdest. Zbog svega toga on je napustio namaz jer mu se dešavalo da izvrši nuždu tokom obavljanja namaza. Shodno tome, zanima me da li ipak u ovakvoj situaciji može klanjati ili kako treba da postupi? Allah vas nagradio za vaš trud!

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam!

Molim Uzvišenog Allaha da izliječi vašeg bolesnika i da mu podari brzo ozdravljenje. Moramo znati da namaz kao obaveza ne spada sa muslimana sve dok je živ i umno sposobna osoba. Shodno tome, vaš tetak obavezan je klanjati namaz shodno svojim mogućnostima. Islam je bolesnicima olakšao obavljanje namaza i drugih ibadeta.

Bolesnik obavlja namaz shodno svojim mogućnostima i izvršava namaske uvjete, ruknove i vadžibe. U slučaju vašeg bolesnika, on će se abdestiti za svaki namaz kada nastupi njegovo vrijeme i klanjat će taj farz-namaz i koliko hoće od nafila i neće se obazirati na izlazak nečistoće. Ukoliko može, u toku namaza neće nositi kesu, a ako ne može, onda nije problem ako je i nosi, također ako se odjeća i mjesto gdje klanja uprljaju nečistoćom, očistit će to ako može, a ako ne, onda će klanjati shodno svojim mogućnostima. Allah najbolje zna!

Odgovorio: Mr. Osman Smajlović
__________________________________________

3. Izdvajanje zekjata na mjesečnu platu

PITANJE:

Esselamu alejkum postovana braćo,

Imam nejasnoću u vezi dužnosti davanja zekata. da li sam dužan davati zekat na mjesečne plaće koje zarađujem radeći kao nastavnik u školi, koliki je to iznos, zekat na vlastiti automobil i poljoprivrednu mašinu (traktor s priključcima) koje koristim za vlastite potrebe? pošto se uglavnom govori o davanju zekata na zlato, srebro, stoku, novac i sl., a ja nemam ništa od toga pa sam u dilemi. Unaprijed vam se zahvaljujem!

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Novac koji je dostigao nisab i tako ostao cijelu godinu bez padanja ispod nivoa nisaba, a nakon toga pregodini, na takav novac je obaveza dati zekjat. Ako se desi da jedan od ova dva uvjeta (nisab i pregodinjavanje) ne budu ispunjeni obaveza zekjata spada sa tog novca.

Znači, dragi moj brate, dva su uvjete da bi zekjat bio obaveza na novac, da svota novca dostigne nisab, i nakon tog dana da nikako ne pada ispod te granice tokom cijele godine. Ako se ova dva uvjeta ispune obavez je dati na taj novac zekjat, 2,5 %, dok ako novac tokom godine nikako ne dostigne nisab, ili ga dostigne ali tokom godine pada ispod nivoa nisaba, na njega se ne daje zekjat.

Kada god vaš novac padne ispod granice nisaba pa ponova dostigne nisab, od tada se počinje brojati novo pregodinjavanje. Na osnovu toga, vi ako imate ušteđevinu od spomenute plate, ta ušteđevina ako je dostigla nisab i ako je kao takva, nakon dostignuća nisaba pregodinila, ne padajući niti jednog momenta tokom godine ispod nisaba, vi ste dužni da dajete zekjat, u protivnom niste.

A što se tiče automobila i traktora koje koristite za svoje svrhe, na njih niste obavezni davati zekjat. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.
______________________________________________

4. Šejtansko došaptavanje i kupanje od onanisanja

PITANJE:

Potrebna mi je pomoć. Imam 20 godina i u posljednje vrijeme počeo sam redovno ići u džamiju i klanjati, u svakom slučaju sam se više posvetio vjeri nego što sam to prije radio, a šta sam prije radio bolje da ne pišem. Međutim, tu ima i jedan problem. Kad god počnem klanjati, uvijek mi se u glavi vrte one psovke što sam prije izgovarao i ružne stvari koje sam radio, i to baš uvijek kad klanjam, i sve se bojim da mi Bog neće namaz primiti, i ponekad mi dođe da prestanem i vratim se na staro, ali svjesno znam da je to pokušaj šejtana da me odvrati od namaza i vjere, pokušavam, trudim se, ali imam osjećaj da mi baš i ne ide, ponekad pomislim da ću poludjeti.

U mjestu gdje živim nema mnogo mojih vršnjaka koji su nešto posebno okrenuti vjeri i nemam s kim da pričam o ovome. Da li postoji neka dova da je učim kad mi dođe teško? Svaki savjet je dobrodošao.

I još jedno pitanje vezano za onanisanje. Znam da je to zabranjeno u islamu i trudim se da to što manje radim i da prestanem sa tim (prestati odjednom prosto je nemoguće barem meni), nego me zanima da li će mi važiti namaz ako sam se prethodno samozadovoljavao ili se moram okupati poslije toga? Još jednom, veliko hvala!

ODGOVOR:

Uvaženi brate u islamu, ti si već u svome pitanju spomenuo odgovor na prvi dio pitanja. Nema sumnje da je to od šejtana i on je taj koji ti baš tada došaptava sve spomenute stvari, samo kako bi se rastužio i kako bi se vratio starim stopama. Ne postoje neke posebne dove, već standardne dove, ili euza i bismilla koje se uče na početku namaza. Na početku kiraeta prouči euzu i bismillu i osloni se na Allaha, i to će sigurno vremenom proći. Isto tako ovaj blagoslovljeni mjesec iskoristi da što više doviš Allahu da te učvrsti na pravom putu i da te sačuva od šejtanskih došaptavanja. (Poslat ću ti jednu lijepu knjižicu u kojoj imaš načine utjecanja Allahu od prokletog šejtana.)

Što se tiče onanisanja, ti si spomenuo da znaš da je to zabranjeno, zato ti ja to neću spominjati. Ako si onanisao i došlo je do ejakulacije, obaveza ti je da se okupaš, i ti si tada džunup. Nije ti dopušteno da u tom stanju klanjaš prije negoli se šerijatski okupaš. Ako nije došlo do ejakulacije, nije ti obaveza da se kupaš. A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta