Odgovori o sihru

Četiri pitanja i odgovora o sihru i džinnima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Osjecam necije prisustvo

PITANJE: Esselamu alejkum, vec duze vrijeme mi se desava da nakon sto zaspem navecer ili poslije sabaha tijelo mi se potpuno ukoci, a osjecam prisustvo nekog kod sebe za koga vec u tom stanju znam da je džin, iako redovno klanjam, uzmem abdest prije spavanja, zikrim to mi se opet desava, da mi Allah oprosti ali cesto se…

pitam zasto to dopusta. Zanima me sta je najbolje raditi u ovakvim situacija, nisam u mogucnosti da posjetim nekog ko lijeci od toga za sto pretpostavljam da je sihr ili nesto slicno jer mislim da mi niko ne bi ni vjerovao?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Bismillah, zahvala i hvala pripadaju samo Allahu, s.w.t., neka je salavat i selam na Poslanika, savs, njegov Ehli Bejt i njegove časne ashabe, a zatim,

Stanje ukočenosti u koje dođe tijelo tokom sna ili dok je čovjek napola budan pa čak i kad je svjestan i osječaj nečijeg prisustva, može da ukazuje na džinnsko uznemiravanje. Može da ukazuje na pokušaj ulaska u tvoje tijelo, ali ga tvoj namaz i zikr uz Allahovu pomoć u tome spriječavaju. Kažeš da redovno zikriš, klanjaš, uzimaš abdest, opet ti se to dešava?! Odgovor na ovo pitanje i na tvoje čuđenje leži odmah u rečenici poslije u tvom pitanju, kad ste napisali, citiram:” da mi Allah oprosti ali cesto se pitam zasto to dopusta,”

Niste dovoljno ubijeđeni u svoj ibadet, nemate dovoljno oslonca na Allaha, s.w.t.. Mislite ako samo to sve radite i proučite onako “formalno” da će sve tek tako da prođe, mora se Allahov rob da trudi i trudi, da bude uporan, da mnogo dovi a izlaz iz iskušenja dolazi od Allaha, s.w.t. Prije nego uzmete abdest, proučite sve vrste zikra (jutarnji, večernji, pred spavanje), obavite namaz, učite Kur’an, treba da uradite i ovo:

– Očistiti svoje vjerovanje (akida) od svih pogrešnih ubjeđenja i praznovjerja koje odvode od Allahova zadovoljstva.

– Potpunost i iskrenost u ibadetima (namaz, učenje Kur’ana, post…). Jer ibadet je glavna veza sa Allahom, s.w.t. i taj ibadet ne bi trebao da bude manjkav ili neiskren prema Allahu, dž.š.

– Potpuna predanost i iskrenost u namazu, učenju Kur’ana, zikru, dovi…. Dakle, namaz na vrijeme, svakodnevno učenje Kur’ana, redovno učenje propisanih zikrova, što više noćni namaz, što više dove.

Savjeti za vas u vezi vašeg slučaja:

– Svaki dan poslije ikindije u toj sobi puštajte suru El-Bekare i Er-Rahman.

– Svaki dan u toj sobi puštajte nekoliko puta ezan

– Što više namaz obavljajte baš u toj sobi

– Ako imate u toj sobi nekoh slika na zidu (ljudi, životinje) izbacite

– Ne puštati i ne slušati muziku u toj sobi

– Pred spavanje uraditi po sunnetu Poslanika, savs, kako je on to radio, ali sa iskrenim nijjetom u srcu da će te Allah, s.w.t. zaštiti, a ne kur’anske sure i ajete koje učiš. Dakle jedini zaštitnik je Allah, dž.š. a ne sure ili ajeti, jer sve nabrojano su sredstva koja nam je Allah, s.w.t propisao.*/ćčl Dakle, uradi sljedeće:

– Uzeti abdest kao za namaz

– Obući čistu pidžamu

– Očistiti posteljinu

– I proučiti zikr pred spavanje na sljedeći način:

1) Sjesti na krevet i skupiti šake te u njih proučiti po tri puta sure: Ihlas, Felek i Nas, onda puhnuti u šake a zatim potrati dlanovima čitavo tijelo koliko si u mogučnsoti, počevši od glave. Aisa, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, svaku noc, kada bi legao u postelju, sakupio ruke i proucio, pusuci u njih: Kul huvellahu ehad, Kul e’uzu bi Rabbi-l-felek i Kul e’uzu bi Rabbi-n-nas, a onda bi rukama potrao po svome tijelu, pocevsi od glave i lica, pa sve dokle bi mogao doprijeti. To je cinio tri puta. (Sahihu-l-Buhari)

2) Učenje Ajetul kursije. Rekao je Poslanik, savs:” Kada legnes u postelju, prije nego zaspes prouci Ajetul-kursijju. Allah ce ti odrediti čuvara da ti se šejtan ne približi tokom noci sve do sabaha. (Sahihu-l-Buhari)

3) Učenje posljednja dva ajeta sure El-Bekare. Rekao je Poslanik, savs:“ “Ko navece prouci posljednja dva ajeta sure El-Bekare (Amenerresulu), bice mu dovoljna zastita te noci”. (Buharija i Muslim).

A zatim lezi na desnu stranu spominjući Allaha dok ne zaspeš. Ako ti se desi opet uznemiravanje, ustani odmah i tokom ustajanja prouči ovu dovu:” “E’uzu bi kelimati-l-Lahi-t-tammati min gada-bihi ve ‘ikabihi ve šerri ‘ibadihi ve min hemezati-š-šejatini ve en jahdurun”, a zatim klanjaj dva rekata nafile i zamoli Allaha da e sačuva šejtansko džinnskog zla i uznemiravanja.

I na kraju još jedan savjet, što više dovi da Allah od tebe otkloni ta uznemiravanja, jer dova je najjače oružje jednog mumina. To je samo jedno iskušenje u tvom životu. Da Allah olakša, amin.
________________________________________

2. Posjeta kod sihirbaza

PITANJE:

Sad me muci jedno..dali sam se ogriesila sto sam koristila te zapise, da li je to bio stvarno hodza koji je uz Allahovu volju i Allahovo odobrenje uspio da pomogne ili je bio neki sihirbaz pa mu je dzin prenio stanje u mojoj kuci i zato je on onako pricao moj zivot kao da je ovde sjedio i sve posmatrao…Mucim se oko toga da li sam ja sa sihrom uklanjala sihr? Da li sam ja grijesna jer sam posjetila tog covjeka i koristila te zapise? Na tim papiricima su bili ispisani ajeti na arapskom jeziku ali ja ne znam sta je pisalo. Samo znam da je rekao da ih potopim u vodu i prscem zidove, da stavim tu vodu u sampon za kosu, da korisitm u hranu i rekao je da SVI ukucani koriste te iste zapise da nije namjenjen LICNO nikom…

Ja znam da se situacija smirila poslije koristenja tih zapisa, a isto tako znam da je Allah taj koji odedjuje sta ce biti i da bez Allahove volje i odredjenja nista nebi pomoglo i mene sad muci da li sam grijesna zbog ovog sto sam trazila pomoc kod tog covjeka. Nisam znala da ne valja, nisam bila u islamu, hamaliju koju je poslao i rekao mi stavim povise vrata cim sam saznala da to nevalja odmah sam sve pobacala i iznijela iz kuce..umjesto hamalije sad pustam Kur’an da uci u kuci skoro svaki dan..e sad ono glavno..dali postoji neki dokaz kad neko ne zna sta da radi i nadje se u tavjoj situaciji kao ja nekad ili na koji nacin da moli Allaha za oprost posjete tog covjeka, zpisa i hamalija ako je uopste grijeh?? Ako mi mozete odgovoriti na ovo jako cu vam biti zahvalna.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Vaše pismo u kojem ste nam opširno opisali Vaš slučaj (zbog toga smo ga i skratili), fokusirao bih se na njegove najvažnije dijelove i na Vaše glavno pitanje. Sve što ste naveli od ponašanja vašeg muža, svih tih simptoma i problema, zatim izenadno smiravanje situacje nakon korištenja tih hodžinskih zapisa, ukazuje da se radilo o izrazitom i jakom džinnskom djelovanju i najvjerovatnije sihru rastavljanja.

Taj hodža koji vas nikada u životu nije vidio i koji je samo nakon jednog kraćeg vašeg telefonskog razgovora, kasnije vam ispričao čitav život, jasno ukazuje na sihirbasa, jer je to jedna od njihovih glavnih odlika, to jest, da bolesnika kojeg nikada nije vidio i koji je recimo došao izdaleka, ispriča mu sve njegove probleme, bolesti i imena vezana za njega. Sve podatke o tebi i o tvom životu, on je saznao preko svojih džinna sa kojima surađuje. Ovom prilikom poručujem svima onima koji idu svakakvim hodžama da ih liječi, ako vam kad uđete kod njega (a niste se prije vidjeli niti upoznali) kažu osnovne stvari o vašem problem ili životu, znajte da je to prokleti sihirbas i što dalje od njega i ne uzimajte niti koristite ono što vam dadne.

Dalje, znak da se radi o sihirabsu je informacija koju vam je rekao, da je neka navodna žena sve to vama napravila iz razloga kojeg ste naveli u pismu. To pravi liječnik Kur’anom nikada ne bi uradio, sve da džinn i kaže za nekoga, sve te informacije se uzimaju sa velikom sumnjom i rezervom. Inače, sihirbasi se ne ustručavaju da preko svojih džinna kažu bolesniku ko mu je napravio sihr, jer na taj način unose samo mržnju i smutnju, a često se zna desiti da se optuži skroz pogrešna i nevina osoba, pa zbog toga zna da padne i mrtva glava, nedo Allah nikome.

Dalje, to što je bilo ispisano na tim zapisima nešto na arapskom, ne znamo šta je, ali na osnovu njegovih osobina, vjerovatno je sumnjiva stvar. Inače ti prokletnici često da bi zavarali svoje žrtve, miješaju ispravno liječenje sa zabranjenim, pa na svoje zapise, napišu nešto iz Kur’ana, a onda uz to dodaju svoje riječi vradžbine. To je bilo najvjerovatnije skidanje sihra sihrom, gdje sihrbas šalje svoje džinne koji imaju zadatk da otjeraju džinne koji su vam zagorčavali život i na taj način se stanje smirilo. Međutim, takav način liječenja je zabranjen. Liječenje zapisima i sumljivim hamajlijama je zabranjeno. Dalje, stanja liječena na takav način, nisu skroz izliječenja, nego privremeno zaliječenja i bolest može da se aktivira opet kad Allah, dž.š. odredi.

Ali, Allahova milost velika i ON je sve kadar, da svako zlo uništi i spriječi!!! Ti kad si otišla tom hodži, otišla si jer te je natjerala muka a u isto vrijeme nisi bila upučena. Cijenjena sestro, neizmjerna je Allahova milost, ON će svakome oprostiti komu se iskreno pokaje, pa makar i širk učinio.

Pogledaj samo značenja ovih Allahovih ajeta:” «Reci: “O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On doista, mnogo prašta milostiv je.” (Ez-Zumer, 53)

I rekao je Allah, s.w.t:” “Onaj ko kakvo zlo ucini ili se prema sebi ogrijesi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naci ce da Allah prasta i da je milostiv.” (En-Nisa, 110.)

I rekao je Uzvišeni Gospodar:” “Ja cu sigurno oprostiti onome koji se pokaje i uzvjeruje i dobra djela cini, i koji zatim na Pravom putu istraje.” (Ta-Ha, 82.)

Hvala Allahu koji te je uputio na Pravi put! Cijenja sestro, svaki dan čini Gospodaru tevbu, posebno na noćnom namazu, a znak da je nečija tevba primljena, jeste dobra dijela u kojima je čovjek ustrajan.

Moji savjeti tebi i tvojim ukučanima:

– Na prvom mjestu obavljanje svih pet namaza u kući (ako imate blizu džamiju, još bolje)

– Svaki dan učite najmanje 10 stranica Kur’ana (ako ne znate učiti, onda čitajte prevod i razmišljajte o ajetima)

– Nastavite da svaki dan u kući puštate učenje Kur’ana, a posebno suru El-Bekaru.

– Naučite jutarnji i večernji zikr, koji čete učiti svaki dan prije izlaska Sunca (jutarnji) i prije zalska Sunca (večernji)

– Dijelite što više sadaku sa nijetom da vam Allah podari zdravlje i da vas sačuva svačijeg zla.

– Ako niste stavili hidžab, dovite Allahu da vam podari snage da i to uradite, jer je to za vaš iman velika stvar i vodi ka Allahovom zadovoljstvu.

– Često klanjajte noćni namaz, na njemu Allahu dovite da vam oprosti, sačuva svakog zla i da uništi svako zlo koje vas je bilo snašlo.

– Postite što više, posebno ponedjeljak i četvrtak

– Čitajte svakodnevno nešto od islamske literature

Cijenja sestro, tvoje iskrene dove, pokajanje i tvoj ibadet, mogu da budu razlogom da Allah, dž.š. svako zlo (sihr, džinni) uništi, bez potrebe da idete ikome. Ti budi uz Allahovu pomoć sebi i svojoj porodici liječnik. Samo budu iskrena i ustrajna, jer oni koji su iskreni I bogobojazni, to su Allahu dragi insane i ON je uvijek na njihovoj strani.
___________________________________

3. Slusanje audio rukje radi provjere

PITANJE:

Selam aleikum postovana braco. Moje pitanje je da li test rukju protiv sihra smem slusati sam ili u prisustvu neke osobe koja nije hodza, jer se plasim sta ce se desiti samnom ako imam necega i dali cu uspeti da se vratim u normalu npr ako se onesvestim ili dobijem kakve napade?

ODGOVOR:

Alejkumu selam!

Prije svega, ovdje bih da skrenem pažnju na sve učestalije samokontrolisanje putem audio rukje koja se može poslušati na netu. Nažalost, danas je to postala bolesna realnost, da kod osoba, posebno onih koji nisu ili ne znaju da srede svoj život i nakon što zapadnu u razne probleme, posebno psihičke (strahovi, depresija, umišljanja, nesanica I sl) optužuju za to svoje stanje džinne i njihove djelovanje. A vidjet ćemo da ista ta osba ne klanja, ne sluša Kur’an, ne ide u džamiju (možda petkom), radi velike grijehe i sl.

E onda načuje da su to simptomi džinnskog djelovanja, zatim na netu se počne polako raspitivati i istraživati i na kraju sazna da se može provjeriti putem audio ili video rukje, da li u sebi imaš džinna ili ne. I šta se desi? Mogu se desiti neočekivane inezgodne posljedice po zdravlje i psihu te osobe, ako se bude baš radilo o džinnima.

Dragi brate i svako onaj koji se odluči na provjeravanje audio rukjom, a razlog tome je, da li u njegovom tijelu ima neko “strano” tijelo, savjetujem sljedeće:

Ako počneš da se čudno osječaš: ružni snovi, nesanica, ljutnja, strahovi, bolovi u raznim dijelovima tijela za koje medicina nema objašnjenja, depresija i sl, trebaš da obnoviš svoj vjerski život, jer ako je u pitanju džinn, odmah ga na početku djelovanja “skreši” svojim ibadetom. Ti si jači od njega i on se boji ljudi, ne dozvoli da on tebe natjera i da bježiš pred njim kao najveća kukavica.

Dakle zapitaj se: da li klanjam, kad sam zadnji put pao Allahu na sedždu, da li učim Kur’an (koliko je naših momaka i djevojaka završilo po nekoliko hatmi pred efendijama, da ih Allah nagradi za to, čim uđu u srednju školu, nikada više ne uzimaju Kur’an, katastrofalna greška), kad sam zadnji put rekao grijehu (alkohol, posvanje, laž..) NE, kad sam zadnji put naljutio svoje roditelje svojim bezobraznim ponašanjem, kad sam podijelio sadaku, KADA??? I kad nam se počnu dešavati problemi, tražimo najkraći način da se toga riješimo ili da saznamo o čemu je riječ.

Ponavljam, čim osjetiš da se drugačije osječaš, bilo psihički ili fizički, odmah se prihvati namaza, Kur’ana, ostavi griješenje. Pa ako se problem nastavi ili se stanje pogorša i ne možeš se sa njim nositi, onda treba da potražiš pomoć kod nekog ko liječi Kur’anom ispravno, pod uslovom da su ti svi medicinski nalazi u redu.

Što se tiče pitanja da osoba sama sebi pušta rukju kako bi vidjela je lima “nešto” u sebi ili kako bi se liječila, moje mišljenje je sljedeče:

Liječnici Kur’anom apsolutno ne savjetuju niti preporučuju da osoba koja ne obavlja vjerske dužnosti i koja ne poznaje stanja džinnskog svijeta, da sama sebe liječi niti da sama sebi pušta rukje, jer može da dođe do posljedica po bolesnikovo zdravlje. Džinni znaju da budu opasni, posebno prema osobama koje ne praktikuju vjeru, koje su slabe i strahljive.

Kako i kada se može čovjek sam liječiti? Na dva načina:

1) Da je bolesna osoba upoznata sa osnovnim pojmovima (sihr, džinni, reakcije njihove I sl)

2) Da je osoba upoznata sa načinim liječenja i način korištenja terapije

3) Da osoba prije početka samoliječenja, drži se vjerskih naredbi, posebno namaz , sluašnje i učenje Kur’ana te ostavljanje griješenja, jer je to osnovni i glavni lijek, od njega zavisi nastavak.

4) Da sa osobom uvijek tokom slušanja audio rukje, bude neko ko takođe je upoznat sa osnovnim pojmovima džinnskog svijeta, da ga nije strah I da je vjernik. (može imam a može neko I ko to nije)

5) Dakle, osoba nikada sama ne sluša rukju, jer tokom slušanja rukje, može da dođe do raznih rekacija (padanja u trans, vrištanja, da se ruke i noge udaraju, skakanje I sl), pa zbog toga treba da bude neko uz nju kako bi mogao da reaguje i da pomogne.

Drugi je način, da osoba koja ne može da dođe do liječnika ili čak ako ne želi, onda kroz process liječenja može da je vodi liječnik. Znači, kao i u prvom načinu: osoba treba prije početka liječenja da se pridržava osnovnih načela vjere i da se kloni grijeha. Takođe da je upoznata sa osnovnim pojmovima džinnsko šejtanskog svijeta. Sam proces liječenja i način liječenja, može i treba da joj objasni liječnik. Dakle putem neta ili telefona, liječnik če savjetovati šta bolesnik treba da radi, a bolesnik će redovno da obaviještava liječnika o rekacijama tokom slušanja rukje i korištenja terapije. I u ovom slučaju, prilikom slušanja rukje, kod bolesnika treba da bude neko. Allah zna najbolje!
_________________________________________

4. Dzinni u ljudskom obliku

PITANJE:

Es-sellamu alejkum!

Moje pitanje proizislo je na osnovu citanja teksta o tome da li je moguce ubiti dzina, a objavljenog na stranici n-um.com. Razumljivo je spaljivanje sejtana Kur’anom, i sve je lijepo objasnjeno.

Mene zanima sledece;
– da li je moguce prepoznati dzina otelotvorenog u liku covjeka, znajuci da su za to sposobni.

– Kako ga otkriti kojom tehnikom?

ODGOVOR:

Alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu,

Na ovo pitanje može se odgovoriti na dva načina:

– Džinna otjelotvorenog u liku čovjeka ne može prepoznati obični čovjek osim poslanika, alejhimu selam

– Džinn ponekad može da se ukaže bolesniku u obliku insane (muškarac, žena, dijete, mlađa ili starija osobe) sa ciljem recimo zastrašivanja, ali ubrzo iščezne kao takav ili nestane nakon učenja kur’anskih sura.

Prvo objašnjenje: Da, džinni uz Allahovu dozvolu mogu da uzmu oblik sina Ademovog (čovjeka). Takođe, poznato je da mogu i da uzmu oblik raznih životinja, međutim koliko je meni pozanto, obični čovjek ne može da prepozna i da zna sa sigurnošću da li je to džin u ljudskom tijelu ili ne. Iz nekoliko hadisa se jasno vidi da ashabi Poslanika, savs koji su bili na većem stepenu bogobojaznosti od nas, nisu bili u stanju da ih prepoznaju.

U nekoliko hadisa se spominje da je za vrijeme Poslanika, savs, džinn (šejtan) uzimao oblik čovjeka i kao takav djelovao među ashabima a da ga oni nisu prepoznali. Prvi je poznati hadis kojeg bilježi Imam Buharija, rhm od Ebu Hurejre, r.a kada ga je Poslanik, savs zadužio da čuva zekat, pa mu je došao čovjek (nepoznat) I pokušao da ukrade hranu…do kraja hadisa. Pa ga je na kraju Poslanik, savs upitao da li zna ko je to bio, a Ebu Hurejre, r.a. je odgovorio da ne zna, a onda mu je Poslanik, savs rekao da je to bio šejtan. Dakle vidimo da u ovom slučaju Ebu Hurejre, r.a, nije znao da je to šejtan u ljudskom obliku, a Poslanik, savs je znao.

Drugi slučaj je zabilježio Ebi Ne’im od Ahnefa el-Kajsa a on od Alija ibn Ebi Taliba, r.a. da je rekao:”Tako mi Allaha, Amar ibn Jasir se borio protiv ljudi i džinna u vrijeme Poslanika, savs.” Pa smo se začudili I rekli:”Hajde dobro što se borio protiv ljudi, ali kako se borio protiv džinna”? Alija, r.a reče:”Bili smo na putovanju sa Poslanikom, savs, pa je Poslanik, savs rekao Ammaru da ode i donese nam vode sa izvora. Kad je Ammar došao do izvora, šejtan se njemu ukazao u liku crnog roba te se ispriječio Ammaru na put. Ammar se sa njim počeo hrvati. Ammar, r.a ga je oborio i rekao mu:”Pusti me do vode i ja odoh”. Ali je ovaj odbio, te ga Ammar, r.a. ponovo obori, ovako je uradio tri puta. Nakon trećeg puta ga je pustio i otišao. Tada Poslanik, savs reče ashabima: ”Šejtan se u obliku crnog roba ispriječio između vode i Ammara, pa je Allah dao da ga Ammar pobijedi.” Kaže Alija, r.a: ”Pa smo sreli Ammara i rekao sam mu šta je rekao Poslanik, savs, a on reče:”Tako mi Allaha da sam znao da je šejtan, ubio bih ga….”

Dakle i iz ovog primjera vidimo da Ammar, r.a. nije znao da se radi o šejtanu, dok je Poslanik, savs, o tome bio obaviješten.

Da zaključimo: Džinni mogu da uzmu oblik čovjeka i raznih životinja (pas, mačka, ptice, zmije…). Te oblike može da vidi čovjek, ali mislim da čovjek ne može tek tako da prepozna kada je džin uzeo ljudski oblik.

Drugo objašnjenje: Jedino ako se čovjeku na nekom mjestu (sobi, kući, napuštenom mjestu) počnu pričinjavati džinni u ljudskom obliku. Zna se često desiti da bolesnik vidi čudne ljude koji brzo iščezavaju. Ako mu se to desi, neka uči Ajetul kursiju, sure Felek i Nas ili ezan. Ako tokom ili nakon učenja te osobe nestanu, znači da je u pitanju bio džin. Ovdje je bitno napomenuti da ponekad se kod čovjeka javljaju i halucinacije zbog psihičkog poremečaja, stresova i strahova.

Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta