Odgovori

Četiri pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Ucenje ilahija kod djevojaka i pirsing na nosu

Pitanje: Es-Selamu alejkum. Zanimaju me odgovori na sljedeca pitanja: 1. Da li je po islamu zabranjeno djevojkama da stavljaju pirsing na nosu ( busenje nosa) jer imam zelju da to uradim, al ne znam da li je dozvoljeno po islamu ili ne? 2. Zanima me da li je istina da je djevojkama zabranjeno ucenje ilahija i zasto?

Odgovor: Ve alejkumus-selam! Poštovana sestro, piercing ili pirsing jezika i pupka nije dozvoljen, dok pirsing nosa nema isti propis jer se radi zbog ukrasa, kao u slučaju sa bušenjem ušiju. Da li ti to preporučujem? Ne, ne preporučujem, jer kod nas je poznato da to ne nose vjernici već neke druge osobe, pa da te ne bi svrstavali u njihovu skupinu, bolje je da odustaneš od te nakane.

Što se tiče učenja ilahije ženama, to je općenito dozvoljeno ukoliko se ispunjavaju slijedeći uslovi:

1. Da je tekst ilahije ispravan. Zašto to kažem? Kod nas postoje ilahije koje su pisali ljudi raznih ubjeđenja i time prenosili svoje vjersko ubjeđenje na tekst ilahija.

2.Da nije popraćena muzikom, i

3. Da se ne izvodi pred muškarcima koji joj nisu mahrem. Kaže Uzvišeni: ”O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allah bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite!” (Ahzab, 32.) Svakako da su žene Allahovog Poslanika, s.a.w.s., najčednije žene, ali ovim se zatvraju vrata zla. Tako da pjevanje ilahija od strane žena pred osobama koje joj nisu mahremi otvara vrata ka mislima koje kasnije se lahko mogu sprovesti u djelo.

Ukoliko bi htjela neku ilahiju da zapjevaš, a sama u sobi ili među roditeljima, inšaAllahu teala, da nema u tome smetnje, samo znaj da sa tim ne treba pretjerati.
************************************************************

2. Nosenje hamajlija – haram ili ne?

Pitanje:

Selam alejkum! Pratim vašu stranicu svaki dan, i drago mi je da postoji web stranica tog karaktera. Molim vas da mi brzo odgovorite jer sam u velikoj dilemi.
Vi ste rekli da je zabranjeno nama muslimanima nositi hamajlije, ali sam saznao da je dozvoljeno nositi hamajlije na kojima su ispisani samo ćasni ajeti iz ćasnog Kur’ana i sada ne znam šta da radim.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Dragi brate,

ispravno je što si rekao da ima uleme, među ashabima i tabinima, koja je dozvolila da se pišu hamajlije sa Kur’anskim ajetima jer oni smatraju da je zabranjeno ono što u sebi sadrži širk, ali to je jedno mišljenje. Ispravnije i sigurnije mišljenje je ovi učenjaci ne prave razliku između hamajlija koje sadrže u sebi širk i koje su ispisane Kur’anskim ajetima, kao što prave razliku u rukji. Razlog njihovom takvom razumijevanju je njihovo shvatanje hadisa da ima općenito značenje.

Svakako da je bolje ne nositi hamajlije na kojima su ispisani Kur’anski ajeti jer lahko se može preći u sumnjivo a iz sumnjivog u zabranjeno. Nemoj da se dvoumiš, jednostavno uradi ono što je bolje, a to je moli Allaha da te sačuva, izliječi i na Uzvišenog se istinski osloni. A Allah zna najbolje.
*******************************************************

3. Odlazak na eskurzije

Pitanje:

Es-Selamu alejkum,

molim vas da mi kazete ,dali je dozvoljeno po islamu da nasa djeca idu na skolske ekskurzije?Moja kcerka ima 14g i prije 6 mjeseci je sama odlucila da se pokrije sto je naravnoi ucinila i mnogo je sretna zbog toga.Svoj zivot usmjerava po Islamskim propisima, Allah dragi da mi ju sacuva, mnogo sam ponosna na moju kcerku! Ja mislim da to nije dozvoljeno ali ipak zelim da mi odgovorite. Hvala unaprijed!

Odgovor:

Ve alejkmus-selam!

Savjetujemo vam da ne šaljete vašu kćerku na izlet sa školom. Ukoliko živite u Bosni i vaša kćerka pohađa jednu od državnih škola, ono što nam je poznato kako se u tim školama ide na izlete, možemo slobodno reći da je haram, jer ima puno nemorala, miješanja momaka i djevojaka, putovanje bez mahrema… na nekim izletima dolazi do bludnji radnji i opijanja i mnogo čega. Molim Allaha da vas sačuva i da vam podari dobro u vašem potomstvu. A Allah zna najbolje.
***************************************************************

4. Problem s kockanjem

Pitanje:

Es-selamu alejkum !!

-Imam 19 godina…napravio sam strasnu pogresku…imam problema sa kockom zadnjih mjeseci…i neki sam novac od roditelja prokockao…i sada me to muči..oni će ubrzo to da saznaju….ja neznam kako ću to preziviti…svaki dan molim dragog Allaha dz.s da mi podari snage…al kada shvatim sta sam napravio….sve vise sumnjam da ce mi i Allah dz.s pomoći…Bože, oprosti mi …molim vas za savjet…

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Dužnost ti je da se kloniš kockanja i svih igara na sreću, da se kloniš tog društva i da mu se ne približuješ. Treba da se kaješ za ono što si uradio i da se tome više nikada ne vratiš. Zaposli se i vrati ljudima njihovo pravo koje si im zakinuo. Ne mora biti stalno uposlenje, bitno je da zaradiš dovoljno da vratiš tuđe.

Ne gubi nadu u Allaha jer On kaže:”Reci: ‘O Moji robovi! Ne gubite nadu u Allahovu milost, uistinu, Allah prašta sve grijehe!‘” (Ez-Zumer, 53.) ”Gospodar vaš dobro zna šta je u dušama vašim: ako budete poslušni, – pa, Allah će doista oprostiti onima koji se kaju.” (El-Isrā’, 25.) Znaj da je tvoje mišljenje da Allah neće oprostiti pogrešno i da je teže od samog grijeha i neki islamski učenjaci su uvrstili gubljenje nade u Allahovu milost među velike grijehe.

Kaže Uzvišeni: ”… i ne gubite nadu u Allahovu milost, doista, nadu u Allahovu milost ne gubi osim narod nevjernički.” (Jusuf, 87.) i na drugom mjestu kaže: “Nadu u Allahovu milost gube samo oni koji su zabludjeli.” (El-Hidžr, 56.) Ibn Abbas prenosi da je jedan čovjek upitao Poslanika, s.a.w.s., o velikim grijesima! Poslanik, s.a.w.s., mu reče: “Da Allahu pripišeš druga i da izgubiš nadu u Allahovu milost.” (Taberani i Bezzar) Mi smo umjeri pravac, tj. živimo između straha i nade. Molim Allaha da ti olakša da vratiš tuđe pravo koje si iz lakomislenosti zakinuo! A Allah zna najbolje.

Na pitanja odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta