Odgovori

Učenje fatihe umrlim

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Kod nekih ljudi sam čuo da se fatiha ne smije umrlom učiti dok ga ne zakopaju. Je li to tačno?

ODGOVOR Ve alejkumus-selam! Običaj učenja fatihe umrlima je pogrešna praksa i nije tako radio Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Uzvišeni Allah kaže:”Vi u Allahovom Poslaniku imate najbolji uzor.” (El-Ahzab, 21.) Nisu je ni učili ashabi, niti prve generacije muslimana umrlim muslimanima.

Tako da vas odvraćamo od učenja fatihe za umrle, a savjetujemo da je učite za sebe jer u prevodu glasi: “Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo. Milostivog, Samilosnog, Vladara Dana sudnjeg, Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!” Ovaj tekst ukazuje da ovo što se uči je potrebno živom a ne mrtvom. Mrtvom možete učiti utemeljene dove koje se uče za dženazu, poput: ”Oni koji poslije njih dolaze – govore: ‘Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla…” (El-Hašr, 10.)

Zatim sljedeće dove:

Allahu, oprosti mu i smiluj se, grijehe mu pobriši i sačuvaj ga, počasnim ga mjestom blagodari i širokim učini ulazak u kabur, očisti ga vodom, snijegom i hladnim zrakom, očisti ga od grijeha kao što bijelu odjeću čistiš od prljavštine! Udijeli mu kuću (ahiretsku) bolju od njegove dunjalučke i drugu bolju od njegove dunjalučke! U Džennet ga uvedi i zaštiti ga kazne zagrobne ( i od vatre džehenemske)!”

– “Allahu, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mlađima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživi mešu nama, učini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu! Allahu, ne uskrati nas Tvojih nagrada njemu i ne skreni nas s pravoga puta poslije njega!”

– “Allahu, dotični je u Tvojoj zaštiti i u dosegu Tvoje brzine – zato, zaštiti ga od stradanja u kaburu i od džehenemske kazne! Ti si Posjedovatelj iskrenosti i Istine – te zbog toga oprosti mu i smiluj mu Se, jer, doista, Ti si Oprostitelj Milosrdni.”

– “Allahu, rob Tvoj, sin robinje Tvoje potrebuje milost Tvoju, a Tebi ne treba kazna njegova. Ako bude dobročinitelj, povećaj broj njegovih djela, a ako bude grješnik, ne obaziri se na grijehe njegove!”

Pogledajte zbirku dova Hisnul muslim. Tamo imate ove dove i još dova koje ja nisam spomenuo. A Allah zna najbolje.

 Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta