Kur'an

Četverogodišnji dječak iz Japana naučio napamet dva džuza Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dr. Muhammed Salah je prije par godina posjetio Japan. Tokom te posjete je upoznao dječaka, junaka ove priče koji je naučio napamet dva džuza Kur’ana iako je tada imao svega četiri godine! Dječakovi roditelji su primili islam, i odmah se posvetili izučavanju vjere. Dok je babo zauzet stjecanjem nafake, majka slobodno vrijeme provodi s sinom podučavajući ga Kur’anu. Subhanallah,…

trebamo se ugledati na njihov primjer ljubavi prema Allahovoj Knjizi. Shvatili su koliko je islam vrijedna blagodat te su odmah počeli da misiju vjere šire i u vlastitoj kući. Njihov sin je u veoma kratkom roku naučio napamet dva džuza (40 stranica) Kur’ana, te je na dobrom putu da jednog dana postane hafiz čitavog Kur’ana. Primjer ovog dječaka i njegovih roditelja zaslužuje svaku pohvalu. Zaista je ovo primjer ispravnog odnosa prema vjeri i prave roditeljske brige oko potomstva. Molimo Uzvišenog da ovoj porodici podari svaki hajr u životu, da im podari džennetske blagodati te da njihovog sina učini jednim od časnih hafiza Kur’ana!

Iskoristimo ovu priču da se osvrnimo i na naše stanje. Koliko smo kao vjernici svjesni važnosti Kur’ana u našem životu? Znamo li ga ispravno učiti, a ako ne, zašto se ne trudimo? Gdje se Kur’an nalazi na našoj listi prioriteta? Koliko bošnjačkih roditelja podučava vlastitu djecu Kur’anu? Bolje reći, koliko roditelja ne dopušta djeci da uče Kur’an, jer im je ‘prerano’, a s druge strane njihove duše i srca pune tekstovima razvratnih pjesama?

Prisjetimo se primjera bošnjačke djece koja su s pet ili šest godina znala napamet sve pjesme pojedinih srbijanskih pjevača. Koliko smo svjesni odgovornosti koju imamo prema našim porodicama i djeci? Znamo li da su ona emanet za koji ćemo sigurno biti pitani?

Cijenjeni roditelji, počnite učiti Kur’an, ako želite imati sretan bračni i porodični život… Podučavajte vaše dijete Kur’anu i podstičite ga da se druži s Kur’anom, ukoliko želite da ono bude uspješno i sretno u životu… Neka nam uvijek na umu bude upozorenje koje nam Gospodar šalje u Kur’anu: „”O vjernici, čuvajte sebe i svoje porodice od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti.” (Et-Tahrim, 6.)

Znajte da ćemo biti pitani kako odgajamo djecu, čemu ih učimo ili ne učimo, te da ćemo propuste u odgoju djece okusiti prvo mi sami. Zato, sasijecimo probleme u korijenu i uljepšajmo naše živote s islamom!

Piše: Nedim Botić – minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta