Ishrana i zdravlje

Tamna čokolada potiče rad bubrega i mozga

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Tamna čokolada se smatra najzdravijom jer sadrži minimalno 50% kakao dijelova. Kakao je sastojak koji sadrži teobroim koji stimulira rad bubrega i kofein koji stimulira rad mozga. Čokolada pomaže oslobađanje serotonina u mozgu, koji još nazivamo i hormonom sreće. Serotonin utječe na raspoloženje, donosi osjećaj opuštenosti i optimizma. Osim dobrog raspoloženja čokolada se može koristiti i u terapeutske svrhe. Ona je izvor minerala: fosfora, magnezija, željeza i kalija. Magnezij smiruje živce, dok željezo pomaže kod blage anemije. Postoje tri vrste čokolade: mliječna, bijela i crna (tamna). Tamna čokolada se smatra najkvalitetnijom i najzdravijom jer sadrži najveći udio kakao zrna, minimalno 50% kakao dijelova. Kakao je sastojak koji ima veliku energetsku vrijednost, a sadrži teobroim koji stimulira rad bubrega i kofein koji stimulira rad mozga.

Ljudi koji konzumiraju tamnu čokoladu, imaju puno bolju elastičnost krvnih žila. Ne može se reći da je tamna čokolada univerzalni lijek za bolesti srca i krvnih žila, ali kvalitetna, tamna čokolada bez konzervansa, aditiva i emulgatora svakako pozitivno utječe na zdravlje.

U Irskoj i Italiji su rađena istraživanja koja pokazuju i jako antioksidativno djelovanje tamne čokolade, jer pospješuje čišćenje organizma od slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti. Istraživanja ukazuju da svakodnevni unos tamne čokolade u organizam, povećava antioksidante u krvi za 20%.

Nutricionisti navode da tamna čokolada pomaže i u borbi protiv gripe i preporučuju svakodnevno uzimanje nekoliko kockica dnevno. Naravno, kao i u svemu, tako i u konzumiranju tamne čokolade treba biti umjeren, kako ne biste bili žrtva pretilosti.

mojezdravlje.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta