Ishrana i zdravlje

Šta se dešava u vašem tijelu sat vremena nakon što popijete limenku Coca-Cole?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jeste li se ikada zapitali zašto kola dolazi sa osmijehom? To je zato što kola čini da se osjećate high. Odstranili su kokain iz kole prije skoro više od 100 godina. Znate li zašto? Jer je bio suvišan. U istraživanju za ženski medicinski bilten otkriveno je šta se dešava u vašem tijelu sat vremena nakon što popijete limenku kole…

U prvih 10 minuta: Deset kašika šećera napada vaš sistem, što je 100% preporučenog dnevnog unosa šećera. Nećete povratiti zbog prisustva fosforne kiseline koja prikriva okus i omogućava vam da sve to zadržite u želucu.

20. minuta: Vaš šećer u krvi raste uzrokujući eksploziju inzulina. Jetra odgovara na ovo pretvaranjem svog šećera do kojeg može da dođe u mast.

40. minuta: Apsorpcija kofeina je završena. Vaše zjenice se šire, krvni pritisak raste a kao odgovor vaša jetra ispušta više šećera u krvotok. Receptori adenozina u vašem mozgu su sada blokirani da spriječe umor.

45. minuta: Vaše tijelo povećava nivo proizvodnje dopamina, stimulišući centre za užitak u mozgu. Na isti način djeluje heroin.

60. minuta: Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u crijevima, omogućavajući daljnje ubrzanje metabolizma. Proces je praćen visokim dozama šećera i umjetnih zaslađivača koji također povećavaju izbacivanje kalcijuma putem mokraće.

60. minuta: Diuretska svojstva kafeina nastupaju sileći vas da često mokrite. Na ovaj način izbacujete sav vezani kalcijum, magnezijum i cink koji su krenuli prema vašim kostima zajedno sa natrijem, elektrolitima i vodom.

60 minuta: Dok se rave party u vašem organizmu smiruje, lagano počinjete da osjećate pad šećera. Možete postati iritirani ili intertni. Do sada ste, bukvalno, izmokrili svu vodu koja se nalazila u koli, vodi koja je naravno upila sve vrijedne sastojke koje je vaše tijelo moglo iskoristiti za korisne stvari poput sposobnosti da hidratizira vaš organizam ili gradi snažne kosti i zube.

Nakon svega ovoga, u idućih sat vremena nastupa kafeinska kriza. Ili dva, ako ste pušač. Ali onda, čemu panika? Popijte još jednu limenku kole da se osjećate bolje.

klix.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta