Tekstovi

Čovjek ponekad učini grijeh, pa zbog njega uđe u Džennet! Znaš li kako?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Znaj, Allah se smilovao i meni i tebi, da čovjek ponekad učini grijeh, pa zbog njega uđe u Džennet?! Znaš li kako?

U slučaju kad on učini grijeh, a ne prestajući ga se sjećati, plačući, kajući se i stideći se svoga Uzvišenog Gospodara, pognute glave pred Njim i slomljenog srca, pa bude taj grijeh uzrok sreće roba i njegova spasa, te mu čak bude i korisniji od mnogih ibadeta zbog toga što mu je prouzrokovao mnoge od ovih stvari sa kojima je sreća roba i njegov spas, tako da taj grijeh bude uzrokom njegovog ulaska u Džennet.

O ti, koji voliš Džennet! O ti, koji se bojiš vatre! Ovo su kolone pokajnika, pa da li vidimo tragove tvojih koraka sa njihovim?! Ovo su skupovi pokajnika koji dolaze… pa šta misliš da i tvoje srce dođe sa njima?! Ovo su suze onih koji traže oprost, koje liju njihovim obrazima… Zar nećeš pustiti suze iz svojih očiju koje će te priključiti njihovoj skupini?!
____________________

Brate moj! To je iskreni poziv od Allaha subhanehu ve te’ala kada kaže: »I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da bi ste postigli ono što želite.« (Kur’an, En-Nur, 31.)

Ako postoji nešto na što ti želim skrenuti pažnju, onda ti skrećem pažnju da si ti vrijedniji od toga da se tvoje brige kreću oko kasete pjesama, fudbalskog tima koji pobjeđuje i gubi, putovanja u inostranstvo ili uživanja u haramu… Ne brate moj! Ne brate moj, ovo nije tvoje stanje… Ovo je stanje onih o kojima je Allah rekao: »A oni koji ne vjeruju – koji se naslađuju i žderu kao što stoka ždere – njihovo će prebivalište vatra biti!« (Muhammed, 12)

Ti si, brate moj, vredniji od svega toga… Ti si stvoren na ovom dunjaluku zbog veličanstvene stvari… i spremljen za značajan položaj…

Skupocjeni moj brate! Od tebe se očekuje da tvoja briga bude zadovoljstvo Jedinog i Svemogućeg… pa pogledaj u svoja djela! Da li Ga zadovoljavaju ili ne? Od tebe se očekuje da tvoja briga budu džennetske bašče kroz koje će rijeke teći. Pa šta si pripremio da uđeš u njih? Stani i iskreno se obračunaj sa samim sobom! Znaj da ćeš možda zaspati i više se ne probuditi… Možda ćeš izaći iz svoje kuće i više se ne vratiti… Možda ćeš obući svoju odjeću, ali je nećeš skinuti ti nego onaj koji će te gasuliti. Možda ćeš ući u svoje auto, ali nećeš iz njega izaći nego će iz njega izvaditi mrtvo, beživotno tijelo… U kojem stanju bi volio umrijeti? U kojem stanju bi volio rastaviti se od dunjaluka?!

Brate moj! Na kraju ove stanke kažem ti ono što je rekao voljeni Muhammed sallallahu alejhi ve sellem: »Zaista Allah drži Svoju ruku ispruženu tokom cijele noći, primajući pokajanja od onih koji su danju griješili, a danju pruža ruku, primajući pokajanja od onih koji su noću griješili.«(Muslim)

Iz djela “Sjećat ćete se onoga što sam vam govorio”, autora Abdul-Muhsina b. Abdurrahmana
Priprema: Menhedž

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta