Odgovori

Da li će mi Allah oprostiti nakon što sam počinila mnogo velikih grijeha?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum, muslimanka sam. ali u mojoj familiji se nije praktikovala vjera (nije se klanjalo, pio se alkohol…) osim nekih stvari, tako da o islamu nisam znala dovoljno. Uradila sam puno grijeha, i velikih i malih, imala sam loše društvo, a vjera me nije ni zanimala. Hodala sam po kafićima, pila alkohol, činila sam blud (više puta). Sada imam momka s kojim sam isto tako počinila blud. Međutim sve okrenulo kada sam učinila jedno dobro djelo. Poslije toga sam počela razmišljati kako sam učinila dobro djelo i da će mi se to možda nekad i vratiti. Stalno sam razmišljala o tome i tako počela po internetu da čitam stvari o islamu. Odlučila sam se da naučim klanjati, a u duši mi je veoma teško jer sam činila sve te stvari. Za neke sam se i pokajala kod dragog Allaha, isplakala se ali me još uvijek svaki dan proganja to što sam radila i što mi je to sve trebalo.

MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE na pitanje dali za mene ima ikakve nade? Da li će mi Allah dž.š. oprostiti iako sam činila velike grijehe, i da li mogu da počnem praktikovati vjeru?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam. Hvala Allahu Milostivom, Koji upućuje na Pravi put, koji se raduje pokajanju robova i pokajanje prima, koji grijehe prašta i dobrim djelima nadahnjuje. Salavat i selam na Muhammeda Allahova poslanika, koji pravom putu poziva i na njega ukazuje, koji pokajnike oprostom od Allaha razveseli i obraduje a zatim:

Naravno da za tebe ima nade i ima lijeka. Allah je objavio savršenu vjeru u kojoj su odgovori na sva pitanja pa između ostalog u Svojoj Knjizi kaže: ”Reci: O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah će doista sve grijehe oprostiti jer On zaista mnogo prašta i milostiv je” (Ez-Zumer, 53).

Ne moram vas podsjećati na opasnost i veličinu grijeha koje ste počinili i činite jer ste svjesni toga kao što se iz pitanja razumije, ali vam moram dati smjernice kako da pravim putem krenete i iz tog stanja se iščupate. Morate početi čim prije redovno klanjati i Allaha za pomoć moliti, uz to vam iskreno savjetujem da se od vašeg momka ako ste u mogućnosti odvojite sve dok se šerijatski pred nekim učenim u Sloveniji ne vjenčate, pa onda možete nastaviti da zajedno živite i skupa u vjerskom smislu rastete.

Rekao je Allah Uzvišeni: ”Namaz doista odvraća od ružnih i nevaljalih djela” (Sura el-Ankebut, 45) i to je ono što odvaja vjernika od nevjernika, te prvo za što ćemo biti pitani na Sudnjem danu od djela. Stoga, pod hitno, naučite klanjati i počnite klanjati!

Ako pretpostavimo da se ne okanite svih velikih grijeha koje činite, vi sa namazom imate šanse da bez patnje u Vatri prođete, jer će Allah Milostivi mnogima grijeh oprostiti a mnoge će i kazniti. S druge strane, makar ni jedan grijeh ne činili, vi bez namaza nemate ulaznicu za Dzennet i to vam je dovoljan grijeh za vječnu propast. Molite Allaha za uputu i oprost, počnite klanjati te svom momku predložite ili šerijatsko vjenčanje ili prekid dok Allah neko rješenje ne podari, a On će onome koji Ga se boji iz svake situacije izlaz pronaći.

Preporučujem vam sljedeću dovu: ”Allahu moj oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, opskrbi me i sačuvaj me” jer je tom dovom podučavao Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nove muslimane nakon što bi islam primili i klanjati naučili. Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta