Savjeti

Da li da stupim u brak sa ovom djevojkom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum, uvaženi profesore! Već duže vrijeme u kontaktu sam sa jednom djevojkom i stvorila se obostrana ljubav. Međutim, nikako se nismo odlučivali na korak više, odnosno na brak. Uvijek mi je govorila da ima nešto da mi kaže i jednom je skupila snage i rekla mi da je prije imala neku dužu vezu i da je počinila blud, i da se kaje zbog toga. To je trenutno veliko opterećenje za mene, jer ja to nikad nisam uradio. Dovio sam Allahu i molio Ga da mi pomogne da postupim ispravno, i odlučio sam da vas upitam kako da postupim: da li da joj to oprostim i sakrijem tako njenu sramotu, i da stupimo u ozbiljnu vezu i brak, ili da se raziđemo? Šta mi vi savjetujete?

SAVJET: Ve alejkumu selam.

Prvo: u Vašem pitanju primjeti se negativnost duge veze među partnerima za brak, jer posljedica je uglavnom to što je Vaša moguća izabranica već uradila. Stoga Vas savjetujem da se nipošto ne upuštate u predbračnu vezu na nedozvoljen islamski način i na dug vremenski period jer je posljedica uglavnom nemoral.

Drugo: ukoliko želite brak sa svojom izabranicom, razgovarajte o ozbiljnim i bitnim stvarima vezanim za život onoliko koliko smatrate da je dovoljno, uz prisustvo njenog mahrema (staratelja). Nemojte se osamljivati s njom jer je to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio, a posljedica osamljivanja sa ženom strankinjom je jasna. Nemojte se zavarati činjenicom što mnogo momaka izlazi i zabavlja se sa djevojkama na ovaj ili onaj način jer da je u tome dobro ne bi to islam zabranio. Svakako da treba postojati “hemija” među vama, da se jedno drugom sviđate, međutim, ako imate priliku odabrati djevojku koja ima lijep odgoj i kućno ponašanje a posebno ako je protkano islamom na štetu ljepote, smatram da je to bolje zbog nastavka života, uz Allahovu pomoć.

I na kraju, može se primjetiti iz pitanja da Vam smeta što Vaša izabranica nije nevina, zato ako zaista imate takav osjećaj i mislite da nećete to moći podnijeti, smatram da ne trebate ulaziti s tom osobom u brak jer ćete se stalno osvrtati na to što će vam oboma činiti nelagodu u bračnom životu, a može doći i do rastave. S druge strane, ima osoba kojima nevinost djevojke nije toliko bitna i mogu se s tim nositi, pa ako ste od takvih onda se možete upustiti u brak pod ostalim uslovima, tj. da ima zadovoljavajući nivo islama, odgoja i sl. A Allah najbolje zna.

Nermin Avdić, prof.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta