Savjeti

Prijateljstvo i ljubavne veze između muškarca i žene

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Ja sam mladić i znam da uzimanjem ‘ženskog prijatelja – ljubavnice’ mogu uništiti porodicu, no međutim, šta ako smo samo prijatelji, i to tajno, da niko za nas ne zna? Na ovaj način ću imati garanciju da ćemo biti zajedno, a u isto vrijeme nećemo se upuštati u intimne odnose sve do braka.

ODGOVOR: Uzimanje ‘ženskog prijatelja i ljubavnice’ ne samo da ruši porodicu, nego i društvo i zajednicu, i takvima je obećana Allahova kazna, srdžba i osveta. Ljubav (Išk ili ašk) je bolest koja ruši srce, vodi u grijeh i blud, a šejtan neće prestati olakšavati i zavoditi, sve dok se blud ne desi, a kada se desi, svako, i ta osoba i šejtan, su dobili ono što su željeli. Po pitanju ovog postoje mnogobrojne šerijatske zabrane, poput kaljanje časti drugih ljudi, varanje u povjerenju, osamljivanje, dodir, poljubac, ružan i brezobrazan govor, i na kraju puta – veliki grijeh ili blud.

Riječi osobe koja pita: “…i to tajno, da niko za nas ne zna?” su stvarno čudne, pa zar je zaboravio Allaha Uzvišenog koji zna i tajno i javno, i zna skrivene poglede i ono što se u prsima krije?

Savjetujem ti, brate moj, dok si još u cvijetu svoje mladosti, da se okreneš svojoj duši, da je odgojiš na pokornosti Allahu Uzvišenom, te da se Allaha bojiš po pitanju tuđe časti, te da radiš za dan kada ćeš se svojim djelima sresti sa Gospodarem, te da se sjetiš sramote na ovom i onom svijetu. Treba da znaš, da možda imaš sestre, imaćeš ženu pa i kćeri, pa dali prihvataš da neko drugi s njima radi ono što ti radiš sa kćerima drugih muslimana?

Odgovor je bez sumnje da ne prihvataš, pa tako i ljudi ne prihvataju kao što i ti ne prihvataš, i znaj da ćeš posljedice svojih grijeha vidjeti u svojoj porodici kao vid kazne tebi od Allaha Uzvišenog.

Na tebi je da izabereš dobro i ispravno društvo, zaokupiraj se onim što Allah voli i čime je zadovoljan. Traži uvijek ono najviše, budi ambiciozan, a okani se niskosti i niskih stvari kojima su zadovoljni samo najgori. Iskoristi svoju mladost u pokornosti Allahu, traženju znanja i pozivu. Znaš li da su bili oni koji su u tvojim godinama, čak i mlađi, pamtili Kur’an na pamet, tražili znanje, te ih je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, slao kao daije koji pozivaju u Islam.

Savjetujemo ti da se oženiš sa dobrom i čednom ženom, vjernicom koja će ti čuvati vjeru i koja će te podsticati na privrženost Allahovoj vjeri, koja će ti čuvati i odgojiti djecu na ahlaku i vjeri, a okani se one koja prihvata da iziđe van sa osobom s kojom joj nije dozvoljeno da iziđe niti da priča. A ona koja izlazi sada na ovakav način, šta će je spriječiti kasnije u budućnosti?

Sjeti se da srdiš svoga Gospodara sa ovim grijesima od osame, sastanka, razgovora i slično, a ono što dolazik nakon toga je mnogo gore. Znaj da blud nije samo u spolnom organu, nego i oči čine blud, kao i uši, ruke i noge, kao što je došlo ispravnim putem od Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a sve ovo pomenuto je uvod u blud spolnog organa, zato neka te šejtan ne prevari, jer je on tvoj neprijatelj, želi ti zlo i nedaće, i naređuje ti da činiš blud i grijeh.

Rekao je Šejh Muhammed ibn Salih el-Usejmin: “Veza između zaljubljenih suprotna šerijatskom propisu je veliki problem, jako veliki. U ovom slučaju nije dozvoljeno čovjeku da čini telefonske pozive sa ženom, niti ženi sa čovjekom, čak iako on govori da želi da je ženi, ne, nego će obavjestiti njenog veliju da želi brak sa dotičnom ženom, ili će ona obavjestiti svoga veliju da želi da se uda za određenu osobu, kao što je uradio Omer, radijellahu anhu, kada je ponudio Ebu Bekru i Osmanu brak sa svojom kćerkom Hafsom, radijellahu anhum. A da žena ima direktan telefonski razgovor sa čovjekom, to je srž fitne”. (Esiletul babil meftuh, pitanje br. 868.)

Šejh Muhamed Salih el-Munedždžid

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta