Savjeti

Kako da pomognem zaručnici koja se bori sa sihrom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Kada sam zaprosio svoju djevojku, nakon izvjesnog vremena primijetio sam da se u određenim situacijama čudno ponaša. Nedugo nakon toga, priznala mi je da je opsihrena i da se liječi kod jednog hodže koji joj je popravio stanje u velikoj mjeri, oporavila se u svakom smislu, ali još uvijek nije izliječena. Ona je vjernica, klanja skoro svaki vakat namaz, a ja, iako vjerujem u Allaha, ne pridržavam se nikakvih Allahovih propisa. Zadnja dva mjeseca stanje joj se pogoršava, u što sam se i uvjerio, pa je ponovo posjetila hodžu i pridržava se svih njegovih uputa, ali smo primijetili da dobije napad kada je sa mnom i kada “zgriješi” barem malo. Mene sad interesuje: Kako da se ponašam prema njoj? Kako joj mogu pomoći, a kako odmoći? Kako da postanemo sretna porodica, jer sam mislio vrlo brzo da je ženim? Šta ona da radi? Unaprijed se zahvaljujem i Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Sihr je bolest koja se, kao i druge bolesti, treba liječiti ispravno, jer ako se ne upotrijebi pravi lijek, u odgovarajućoj količini, naravno, i izlječenje je otežano ili nemoguće.  Naveo si da se tvoja djevojka liječi kod nekog “hodže”, ali je potrebno da se raspitaš na koji način taj hodža nju liječi, tj. da li je liječenje rukjom i ispravnom terapijom, a to je većinom naučena voda, naučeni med, maslinovo ulje, bez zapisa i nekih hamajlija ili je ovo drugo navedeno…

Brate, ovom prilikom uputit ću ti savjet koji će biti potpuno iskren i halali ako će ti djelovati oštro, ali je to radi tvoga dobra i dobra tvoje djevojke. Kada je čovjek u grijehu, šejtan itekako ima veći pristup da ga napada, uznemirava i čini mu zlo, a vi ste, brate, itekako u grijehu, kako si sam to naveo. Tvoja djevojka, ako želi da se ispravno liječi, ne bi smjela čak ni muziku slušati, a kamoli činiti neke nedozvoljene radnje sa tobom. Također si spomenuo da ona obavlja “skoro” svaki namaz, a time “skoro” odmah je otvorila vrata šejtanu da joj sprečava izlječenje, otežava i uništava život i uznemirava je. Ona bi itekako trebala da obavlja svaki namaz i da se trudi da ga obavlja u njegovo prvo vrijeme. U jednom ajetu Allah, dž. š., kaže: “Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, namazom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima.” (El-Bekara, 45)

Meni djeluje da vi i niste svjesni sa čime se borite, brate, jer da jeste, drukčije biste se postavili, ali možda je to milost Gospodara, kojom ćete oboje se iskreno vratiti Njemu i postati Njegovi pokorni robovi i najiskreniji vjernici, i dovim Gospodaru za to.

U jednom dijelu pitanja naveo si da vjeruješ u Allaha, ali da ne praktikuješ ništa od vjere. Brate, nijedan čovjek koji kaže da vjeruje u Allaha ne bi to tako lahko smio da kaže, kako se ne pridržava nikakvih Allahovih propisa. Ovaj dio poruke mi je, brate, strašniji od onog dijela u kojem objašnjavaš stanje djevojke i njen teški sihr i uistinu me i rastužio. Ona se barem trudi da praktikuje i da obavlja namaze, iako bi trebala i više, naravno, ali njoj je i namaz otežan, ali ti, brate, kako kažeš, nemaš ništa od toga. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Između čovjeka i između idolopoklonstva i nevjerstva, stoji ostavljanje namaza.” U vjerodostojnom hadisu koji bilježi Tirmizi, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “avjet koji nas (muslimane) razlikuje od njih (nemuslimana) jeste namaz, pa ko napusti namaz, učinio je kufr (nevjerstvo).”

Gospodar jedino zna kada će nas smrt dočekati, a mi ne znamo hoćemo li idući dan dočekati, a šta smo pripremili za susret sa Allahom?! Kada Melek smrti dođe po našu dušu, tada prestaju sva naša djela, nema više nijedne prilike, na onaj svijet ništa nećemo ponijeti osim njih, pa dobro razmisli, brate, u kojem pravcu ideš i želiš li i dalje da nastaviš tako, ne spremajući se nimalo za ono najvažnije, a na ovome svijetu stvoren si samo kako bi se Gospodaru klanjao, kako On, Milostivi, u Kur’anu navodi: “Džine i ljude stvorio sam samo zato da Mi se klanjaju.” (Ez-Zarijat, 56)

Zato, konkretno…
Svojoj djevojci možeš pomoći svojom dovom na sedždi, na namazu, svojom  podrškom u halalu i savjetovanjem da se kloni grijeha i zajedničkim udaljavanjem od grijeha, time što nećeš tražiti da prije braka više čini sa tobom ikakve nedozvoljene radnje, niti ćeš joj to dozvoljavati. Trebate se vjenčati i popraviti svoj život u smislu ibadeta, truditi se da se što više približite Allahu, a udaljite od griješenja. Ako tako ne budete činili, njoj će stanje biti samo gore, Allah najbolje zna, a i tebi uz nju, jer sihri, tj. džini preko njih, ako se odgovarajuće ne liječe, u stanju su da razore brakove, porodice, naštete ljudima i ljudskom zdravlju, unište živote u svakome smislu, i zato je potreban ozbiljan pristup liječenju i maksimalan trud, a lijek je jedino kod Gospodara.

Ne možemo očekivati pomoć od Gospodara kada mi, Njegovi mali robovi, nismo za Njega u stanju učiniti toliko koliko je ukupno pola sata dnevno, i manje, za obavljanje barem dnevnih farzova. Zato, brate, uozbilji se dok još ima vremena i potrudi se, uz Allahovu pomoć, da se problem riješi, a najvažnije od svega jeste vaš iskren povratak Gospodaru kroz udaljavanje od grijeha i praktikovanje farzova. Nakon što saznaš kako se ona liječila od sihra do sada, dat ćemo vam još neke smjernice i savjete za dalje liječenje, inšallah.

Halali na malom kritikovanju i predugoj poruci, ali vjeruj, ovo je čak skraćeno od onoga šta se o ovome treba i može napisati. Molim Gospodara da spusti Svoju milost na vas i da vas uputi ka ispravnom, olakša vaše tegobe, a vašu brigu zamijeni osmjesima!  Allah vam dao svako dobro!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta