Da li je dozvoljeno jesti morske plodove i žabe ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum, da li su morski plodovi poput hobotnica i školjki, kao i žabe zabranjene jesti u islamu?

Odgovori:
Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Hobotnice i školjke su plodovi koji su dozvoljeni da se jedu jer su plodovi koji budu u moru. Kaže Allah, tebareke ve te’ala: “Vama se dopušta da u moru lovite i ulov jedete, da se njime vi i putnici koristite…” [El-Ma’ide, 96] Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Morska voda je čista i halal je (dozvoljeno je jesti) ono što ugine u njoj.” [Ebu Davud, Tirmizi, en-Nesa’i, Ibn Madžeh i ibn Ebi Šejbe] Ajet i hadis ukazuju na dozvolu jela onoga čije je stalno stanište voda. Jedino nije dozvoljeno jesti one vrste hobotnica koje u sebi imaju otrov.

Što se tiče žaba došla je zabrana od ubijanja žaba. Sama zabrana ubijanja žaba ukazuje i na zabranu jedenja njihovog mesa, a Allah najbolje zna. “Neki doktor je upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, oko uzimanja žabe za lijeka, pa mu je zabranio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da je ubija.” [Ebu Davud]

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta