Odgovori

Da li je dozvoljeno jesti u restoranima u kojima se toči alkohol?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Da li je dozvoljeno jesti u restoranima u kojima se toči alkohol?

ODGOVOR: Ono što možemo reći u vezi ovog pitanja, uzimajući činjenično stanje vremena i prostora na kojem mi živimo, jeste da je bolje takve restorane izbjegavati. Ima islamskih učenjaka koji kažu da je u restoranima koji u svojoj ponudi imaju alkohol zabranjeno kod njih konzumirati ono što je halal. Lično smatram da je ovo malo prežestoko mišljenje, jer većina nas odlazi u supermarkete ili prodavnice i uzima životne namirnice tu, a u tim prodavnicama ima alkohola koji se prodaje. Po mom skromnom mišljenju, nema neke razlike između restorana u kojem ima halal hrane, ali taj restoran ima i alkohol, i prodavnice u kojima se prodaje alkohol, a u kojima  kupujemo namirnice.

Mi smo odgovorni za ono što naručujemo i što ćemo jesti u tom restoranu. Jedemo ono što je muslimanima halal da jedu, a to što oni nude alkohol i što će neko drugi to naručivati je njihov problem. Nama je važno da na našem stolu u tom restoranu ne bude alkohola. U supermarketu imamo na stotine artikala, i između njih imamo i alkohol – mi uzmemo halal artikle, platimo i izlazimo.

Prioritetnije je da ako imamo dva restorana i oba restorana imaju hranu koju musliman može jesti (nešto što je halal za jesti), međutim u jednom ima alkohol, a u drugom nema, onda svakako treba da idemo u onaj koji nema alkohola. Ako imamo potrebu da jedemo i u nekom restoranu gdje se toči alkohol, a u kojem se može naći nešto za jesti što je halal (recimo riba, vegetarijanske pice i sl.), a nema drugog restorana u blizini, onda insan, inšallah, nije griješan.   

Mr Elvedin Pezić

Odgovor je skinut sa video uredka na kojem mr Pezić usmeno daje odgovore
Priredio i prilagodio: N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta