Odgovori
red apples in black plastic crate

Da li je dozvoljeno praviti sirće od divljih jabuka ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,

Da li je dozvoljeno praviti jabukovo sirće od divljih jabuka ?
Potope se jabuke u vodu, bez ikakvih dodataka, bez ikakvog procesa, kuhanja ili slično.
Samo se potope jabuke i to je to, nema procesa vrenja. Čista je jabuka, koja se samo potopi u bure sa vodom i tako stoji određeni period, i onda se samo iscijedi, nema nikakvog dodavanja drugih primjesa.

Odgovor:

Osnova je da nije zabranjeno praviti sirće od bilo kojeg voća, međutim pravilo je da se ne smije od toga praviti alkohol.

Od Ibn Abbasa radijallahu anhu se prenosi: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kiselio bi grožđice u mješini i to bi istog dana pio, zatim sutradan i prekosutra. A kada bi nastupila noć trećeg dana, pio bi i dao drugima da piju, a ako bi šta ostalo, to bi prosuo. (Hadis bilježi imam Muslim)

U ovom hadisu Ibn Abbas, radijallahu anhuma, kazuje da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pravio napitak nebiz, tako što bi grožđice ili datule stavio u vodu koja se nalazila u mješini, kako bi voda postala slatka i dobila okus. Taj napitak pio bi tri dana, a kada bi prošao treći dan, i okus nebiza ne bi se promijenio, nastavio bi piti, a dao bi i drugima da piju, naprimjer slugama, kako bi se sve popilo i kako ništa ne bi ostalo za četvrti dan. Ako bi ipak nešto ostalo i za četvrti dan, on bi to prosuo jer četvrti dan dolazi do vrenja i nebiz se pretvara u alkohol.

Nema razilaženja među ulemom oko dozvoljenosti pravljenja sirćeta prirodnim putem.

Međutim, postoji razilaženje da li se može koristiti ili praviti sirće vještačkim putem.
Kada je zabranjeno pijenje alkohola, ashabi su imali alkohola kod sebe pa su upitali Poslanika sallallahu alejhi ve sellem o tome.
Prenosi Enes, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, upitan o tome da li je dozvoljeno hamr (vino) pretvoriti u sirće, na što je on dao negativan odgovor.

Sirće je poznato po svojoj kiselosti i drugim karakteristikama po čemu se razlikuje od alkohola.
Također, sirće ne opija, s tim da treba napomenuti da postoji određeni postotak alkohola u hemijskom sastavu sirćeta (nekih 0.1-0.5%) i to ne utiče na propis dozvoljenosti sirćeta. Taj neznatni postotak alkohola postoji u hrani, hljebu, naranči i ostalom voću.

Allah najbolje zna.

Odgovorio: Amir I. Smajić
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta