Odgovori

Da li je, u svrhu ukrašavanja, dozvoljen pirsing na obrvama i nosu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Da li je, u svrhu ukrašavanja, dozvoljen pirsing na obrvama (stavljanje minđuša na obrve) i na nos?

ODGOVOR: Hvala Allahu i neka je mir i spas na poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Ženi je dozvoljeno da se ukrašava i uljepšava svim dozvoljenim ukrasima, bilo da su od zlata ili srebra, ili druge vrste nakita. Pri tome može koristiti bilo koji način ukrašavanja, ali pod sljedećim uvjetima:

– to ne bi smjela biti imitacija nevjernica i nemoralnih žena;

– ne bi smjelo biti učinjeno na način da izgleda čudno i ekstravagantno, nego u skladu s preovladavajućim običajem kojeg se, kada je ukrašavanje u pitanju, pridržavaju žene muslimanke u njenom mjestu;

– ne bi smjelo uzrokovati štetu i ozljedu na tijelu;

– ne smije sadržavati likove živih bića.

Ibn Kudame, Allah mu se smilovao, kaže: ”Ženama je dozvoljeno da, u svrhu ukrašavanja, koriste zlatni, srebreni i dijamantni nakit i to u različitim formama, kao narukvice, mamuze, naušnice i prstenje, kao što su im dozvoljene razne vrste ukrasa koje koriste na licu, vratu, rukama, nogama, ušima i slično, ali pod uvjetom da to bude u skladu sa preovladavajućim običajem. Oblici ukrašavanja koji nisu uobičajeni i koji odudaraju od preovladavajuće prakse u nekom društvu, smatraju se zabranjenim, kao što je upotreba ukrasa koji su specifični za muškarce, a isto važi i za muškarce koji koriste specifične ženske ukrase.” (El-Mugni, 2/325)

Šejh Muhammed ibn Ibrahim, Allah mu se smilovao, kaže: ”Mudri islamski vjerozakon dopušta ženama da se ukrašavaju na način koji je u skladu sa preovladavajućim običajem.”  (Fetāva Muhammed ibn Ibrahim, 4/73)

Na pitanje: ”Da li je dozvoljeno, u svrhu ukršavanja, ženskom djetetu probušiti uho ili nos”, šejh Ibn Usejmin, Allah mu se smilovao, odgovorio je: ”Ispravno je mišljenje da je pirsing na ušima dozvoljen, jer spada u vid dozvoljenog ukrašavanja. Vjerodostojnim putem je potvrđeno da su žene ashaba nosile naušnice. Bol koja se osjeća prilikom probadanja uha i stavljanja naušnice podnošljiva je i neznatna, a ako se to uradi dok je dijete malo, rana na uhu brzo zacijeli. Što se tiče pirsinga na nosu, ne znam da je iko od ranijih islamskih učenjaka o tome govorio; lično smatram da se radi o vidu sakaćenja i deformacije tijela, ali ostavljam prostora drugima da misle i smatraju drugačije. Ako žena živi u mjestu u kome se pirsing na nosu smatra vrstom ukrasa, dozvoljeno joj je da postupa u skladu s tim običajem.” (Medžmū’u fetāva ve rasâi el-mutenevvi’a, 11/92)

Isto se može reći o pirsingu na obrvama. Ako je to običaj muslimanki u nekoj zemlji i ne uzrokuje bilo koju štetu na tijelu, onda se ne može govoriti o zabrani. Treba napomenuti da je ženama zabranjeno pokazivati ukrase pred osobama koje joj nisu mahremi (osobe u vezi s kojima postoji trajna zabrana kada je u pitanju zasnivanje bračne veze), što implicira da je i ovu vrstu ukrasa, ukoliko se žena odluči za nju, dozvoljeno upotrebljavati samo u tim okvirima.

 

Dr. Muhammed ibn Salih el-Munedžid – Izvor: www. islam-qa.com

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta