Savjeti

Da li mi se prima namaz poslije ovog grijeha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum! Poštovana braćo, zanima ma par stvari o islamu. Hvala dragom Allahu rodjen sam kao musliman i išao sam u džamiju na mekteb dok sam bio mali. Počeo sam raditi kao konobar i ušao u taj šejtanski posao. Izvukao sam se iz tog posla i sad me zanima, pošto nisam dugo klanjao i počeo sam da se vraćam Allahu dž.š kad mislim o namazu i tražim oprost od Allaha i blagodati javljaju mu se misli koje mi govore suprotno, tj. šejtan mi sve suprotno govori, zanima me dali je moj namaz ispravan? Kako da ove šejtanske misli otjeram iz glave dok klanjam?

Imao sam djevojku s kojom sam se zabavljao 8 mjeseci, voljela me je i ja sam nju volio, međutim učinio sam ružno djelo prema njoj, prevario sam je s drugom, što je ona saznala i prekinuli smo našu vezu zbog toga. Sada mi je jako žao zbog toga, sve sam pokušao, nudio joj brak, ali ona ne želi nikakav daljini kontak. Svaku noć kad klanjam molim Allaha da mi je vrati, jer stalno mi je u mislima i ne mogu nikako da je zaboravim. Osjećam da počinjemo padati u depresiju, zatvaram se u sebe. Sta da radim, šta da učinim?

SAVJET: Bismillahir-rahmanir-rahim Es-Selamu alejkum, poštovani brate.

O prodavanju alkohola

Što se tiče posla koji si radio, vidim, svjestan si i sam da je to zabranjeno, a pošto si ga prestao raditi neću o tome govoriti. Mogu ti samo čestitati na pokajanju, te molim Allaha da te učvrsti u slijeđenju Istine i obavljanju namaza. Jer, namaz je stub vjere – ko obavlja namaz čuva vjeru, ko ga ne obavlja, ruši svoju vjeru.

O tevbi i primljenosti namaza

Preporučujem ti da se ne opterećuješ onim što je bilo nego se potrudi da u svom daljnjem životu činiš što više dobrih djela, a da se udaljiš od grijeha. Allah te nadahnuo pokajanjem i budi zadovoljan i sretan zbog toga. Allah je milostiv i prašta grijehe svakom pokajniku. Rekao je Uzvišeni Allah: „O vi koji vjerujete, Allahu se pokajte iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uveo…“ (sura et-Tahrim, 8)

I rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Onaj koji se pokaje od grijeha je kao onaj koji grijeha nije ni imao.“ (Sunen Ibn Madže. Albani ga je ocijenio sahihom)

O vesvesama šejtanskim u namazu i izvan njega

Znaj da šejtan svakome prilazi i došaptava mu nevaljale misli, navraća ga na ružna djela, nastoji ga rastužiti i zabruniti. Ne možemo upotpunosti spriječiti ta došaptavanja, ali se možemo boriti protiv njih, svesti njihovo pojavljivanje na minimum, i odagnati ih kad se god pojave, i to tako što ćemo se stalno utjecati Allahu da nas zaštiti od šejtana, zatim, razmišljanjem o Allahu i Njegovoj vjeri, učenjem Kur’ana i razmišljanjem o ajetima koje pročitamo, čestim spominjanjem Allaha – učenjem propisanih zikrova, jer šejtan se udaljava od onoga koji spominje Allaha, a kada čovjek zaboravi na spominjanje Allaha šejtan mu ponovo prilazi.

Isto tako, obavljanjem namaza u džematu i druženjem sa vjernicima. Jer, Poslanik, sallallahu alejhi, ve sellem, kaže: „Allah je sa zajednicom (džematom), a ko se izdvoji razgrabit će ga šajteni, kao što vuk ugrabi ovcu koja se odvoji od stada.“ (Taberani u el-Mu’džemul-Kebir, Ibn Ebi Asim u es-Sunne)

Ako imaš problem sa šejtanovim došaptavanjem u namazu, čim postaneš svjestan šajtanovog došaptavanja i da si se prepustio mislima koje ti on donosi, odmah prekini razmišljanje o tome, zatim, prouči ‘euzu’ i pljucni (bez pljuvačke) tri puta na svoju lijevu stranu, potom se skoncentiriraj na ono što učiš u namazu i svim srcem se predaj Allahu.

U jednom hadisu spominje se da se ashab Osman ibn el-As es-Sekafi, radijallahu anhu, požalio Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da mu šejtan često došaptava ružne misli te da se zbog toga čak zbuni u namazu, pa mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao da, kada mu se to desi, prouči ‘euzu’ a potom tri puta pljucne na svoju lijevu stranu, i kada je to ovaj ashab učinio šejtan ga više nije uznemiravao došaptavanjem.

Počinio ružno djelo, zaljubljen u djevojku, depresivan

Što se tiče djevojke koju spominješ i ružnog djela koje si počinio, moram ti kazati da si najviše pogriješio prema sebi i moraš se Allahu pokajati za to djelo. Dalje, pošto si već, kako kažeš, sve pokušao, ne znam ima li smisla da i dalje pokušavaš. Razumijem da si zaljubljen, ali znaj da čovjek ponekad nešto voli a ono nije dobro za njega, a ponekad mu je krivo zbog nečega što mu se desi ili što propusti, a ono ispadne dobro za njega. Budi uvijek svjestan da Allah najbolje zna šta je dobro za nas.

Uzvišeni Allah kaže: „Možda nešto što nevolite ispadne dobro za vas, a možda nešto što volite ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.“ (Sura el-Bekara, 216) Stoga imaj povjerenja u svoga Gospodara i ono što ti je odredio, i umjesto da se prepuštaš mislima o toj djevojci, moli Allaha da ti podari suprugu koja će ti biti radost i potpora na putu islama i pokornosti Allahu, kao što nas Uzvišeni Allah uči kada kaže: „I oni koji govore: ‘Gospodaru naš! Podari nam u ženama našim i potomstvu našem radost očiju, i učini nas uzorima za bogobojazne.‘“ (el-Furkan, 74)

Iskreno se nadam da si samo malo potišten, a da se ne radi o depresiji. Savjetujem ti da se posvetiš svome Gospodaru i prioneš učenju i izučavanju Kur’ana i islama. Pronađi snimke učenja Kur’ana i slušaj ih umjesto muzike, te često uči dovu koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučivao svakome koga tište brige i tuga: „Allahu moj, ja sam Tvoj rob i sin Tvoga roba i robinje, moja sudbina je u Tvojim rukama i podložna Tvojoj mudrosti, a Tvoja presuda o meni pravedna je. Molim Te svim Tvojim imenima kojima Si Se nazvao, ili ih objavio u Svojoj Knjizi, ili ih podučio nekog od Svojih stvorenja, ili ga ostavio tajnim i skrivenim od Svojih robova, da Kur’an učiniš proljećem moga srca, svjetlom mojih prsa, onim što će me mojih briga riješiti i tugu i potištenost od mene odagnati.“  (Hadis bilježi Ahmed, Ibn Hibban i el-Hakim. Albani ga je ocijenio sahihom) Allah ti dao svako dobro.

Savjet pružio: Abdullah Nasup

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta