Savjeti

Savjeti kako poboljšati intimni život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Es-selamu alejkum ve rahmetullah, imam jedno pitanje koje je vezano za brak i samozadovoljavanje. Već sam nekoliko godina oženjen i imam nekoliko djece. Problem je što moja žena nema neke velike želje za seksualnim odnosima iz različitih razloga, nekad su djeca, a i nekad jednostavno nema volje za tim. Ja sam pokušao sve načine i pokušavam i dalje šta se tiče mene da eliminiram faktore koji dovode do toga. Obaram svoje poglede gdje god mogu. Izbjegavam sve šta me na strast dovodi, razmišljanja itd. Nastojim da redovno učim Kur’an i u redovnim džematskim namazima tražim utjehu i sabur i jačinu. Ali nisam u stanju da prekinem s čestim samozadovoljavanjem jer imam želju i potrebu za ženskim tijelom, a žena nije u stanju da ispuni. Ja pokušavam, da razumijem svoju ženu koja je takva kakva je i te obaveze naravno oko djece ali pitam se koliko ima to hajra šta činim, odnosno koliko štete ima i šta bi bilo rješenje i je li ga uopšte ima? Molim Allaha da dadnete konstruktivan odgovor i savjet.

SAVJET: Poštovani brate u islamu, molim Uzvišenog da te nagradi na postavljenom pitanju. Ovaj put ću se skoncentrisati na one stvari koje može poduzeti muškarac, ali se je svakako potrebno u idućim člancima, uz Božiju pomoć, dotaći i stvari koje bi žena muslimanka trebala da zna i praktikuje.

Poštovani brate, rješenje tvog problema se krije u slijedećem hadisu kojeg smo svi mi mnogo puta čuli. Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhuma, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: „Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici. A ja sam najbolji prema svojoj porodici.“ (Ibn Madždže, 1977) Iz ove prelijepe predaje zaključujemo da je preporuka islama da čovjek prema supruzi postupa na najljepši način u svim situacijama, a kako li je tek to potrebno po pitanju bračnih odnosa? Način na koji se čovjek ophodi prema ženi van postelje ima direktan utjecaj i na njenu želju za odnosima.

Po pitanju masturbiranja, vjerovatno i sam znaš da je preferirano mišljenje da je taj čin u islamu zabranjen. S fiziološke strane takođe, čin samozadovoljavanja nanosi štetu tvom organizmu i dovodi do brojnih zdravstvenih problema, poput: problema s depresijom, povećanim rizikom od dobijanja raka prostate, slabljenjem imuniteta i libida. Time se čak i tvoj mozak navikava da zadovoljenje traži na neprirodan način, i tu se krije opasnost da se postepeno ne navikneš na zamišljene scene, i ne mogneš doživjeti uzbuđenje u stvarnom životu (erektilna disfunkcija).

Dakle, sad se pitaš gdje je alternativa? Hvala Allahu na blagodatima naše lijepe vjere. Islam ništa nije zabranio, a da nije ponudio zamjenu i nešto bolje od toga. Da li si znao da je ženi dozvoljeno da te ona svojom rukom ili oralno zadovolji? To ti je alternativa. Ukoliko je to tvojoj ženi problem, dotaći su se kasnije i načina kako da se ona osjeti opuštenijom i sigurnijom kraj tebe, uz Božiju pomoć.

Druga stvar, koju odmah napominjem – PRESTANI NAGOVARATI ŽENU NA ODNOSE JER TAKO „UBIJAŠ“ U NJOJ SVAKU ŽELJU. Nažalost, mnogi muškarci ne razumiju prirodu žene, jer kod nas sve ide sve logikom i razumom: „Reći ću joj da hoću odnose, i ona će naravno htjeti. A ako slučajno ne htjedne, to ću joj ponavljati iz dana u dan. Kad-tad će pristati…“

Ali biva upravo suprotno. Ženi je potrebno da znaš pokrenuti njene emocije; da bi osjetila seksualnu želju mora da se prije toga osjeti cijenjenom, voljenom i sigurnom. Govorom i „najavljivanjem“ odnosa smo stvaraš pritisak i žena počinje da na odnose gleda kao na „obavezu i teret“. Kad se to desi, ona prestaje uživati, i ako i imate odnos, jedva čeka da se završi jer je na njega pristala ne iz želje, već iz prisile. I kad je slijedeći put upitaš, nju „glava boli“ i „ima obaveza“ ili je „umorna“. To su obično samo izgovori, jer ne želi da te uvrijedi time što bi rekla da je problem u tvom lošem pristupu. A još gore bude ako ona vidi da je tebi krivo što nemate odnose, da se ti žališ, i tražiš drugu, itd. Tako u njoj ubijaš svaku volju, ne samo za odnosom, već i za životom s tobom.

Stoga je na tebi da počev od danas prestaneš spominjati odnose u razgovoru, prestani se žaliti, prestani je nagovarati. Time kao što i sam znaš ne postižeš apsolutno ništa. Moraš znati da proces zavođenja žene ne ide pola sata prije odnosa, već obuhvata sitne stvari koje ćeš ti početi praktikovati u toku dana, uz Božiju pomoć, a preko kojih će tvoja žena ponovo osjetiti da ti je privlačna i ne samo objekat zadovoljenja tvojih potreba.

Treća stvar koju moram napomenuti, a to je važnost pravilne ishrane. To možda nisi znao, brate, ali postoji više namirnica koje ako budete koristili ti i supruga ne samo da će vam se poboljšati opće zdravsteno stanje, već ćete imati i veći libido i želju, uz Božiju pomoć. Te namirnice i prehrambeni dodaci uključuju: med, ćurekotovo ulje, maslinovo ulje, ribu, kikiriki, bademe, indijski orah, smokve, tikvino ulje, banane, mlijeko i mliječne proizvode, itd. Oboje počnite u ishrani koristiti i nadopune vitamina B, omega-3 masne kiseline, te mineral cink koji je i najvažniji za reproduktivno zdravlje. Opustite se, prošetajte i odvojite jedan dio dana ili sedmice samo za vas dvoje, bez djece, bez posla, bez obaveza, i radite nešto što volite zajedno (mimo odnosa).
_________________________________________________________

PRAKTIČNI NAČINI ZA POBOLJŠANJE BRAČNOG ŽIVOTA

Nevezano za odnose, potrebno je se žena osjeti cijenjenom i voljenom. Njoj je važno da osjeti da je ona tebi jedinstvena i posebna, i da mada od svih žena na dunjaluku, ti odabireš baš nju. Ona želi da ima emocionalnu vezu s mužem, i s njom dolazi i želju za intimnošću. Kad je ona zadovoljna i sretna, znaj da će tada i tvoje potrebe biti zadovoljene, uz Božiju pomoć. Neke od stvari koje bi trebao raditi da bi osvojio svoju ženu su:

1. Nakon stupanja u brak dolazi do negativne promjene u mnogim muškarcima. Oni jednostavno pomisle da su „osvojili“ ženu i da ne moraju više da se trude; misle da su sve brige prebrinuli. Posvete se poslu i raznim obavezama, zapostave brigu o svom fizičkom zdravlju, zaborave kakvi su nekad bili i još gore – zanemare ženu. I pritom ne primijete da osjećaji njihove žene polahko hlade jer ovaj čovjek s kojim živi nije i onaj za kojeg se udala. Musliman sebi takvo što ne bi smio dopustiti, posebno znajući koliko islam insistira na ustrajnosti i saburu, te podstiče na rast i napredak. Stoga je savjet svim muževima:

– povedite brigu o sebi, o kondiciji i tjelovježbi, jednostavno svakodnevno poboljšavajte bar mali dio vaših života, uz Božiju pomoć.
– postavite sebi cilj da ćete do kraja života iz dana u dan ići ka naprijed, uz Božiju pomoć, da ćete učiti i stjecati znanje, i da ćete pred očima imati krajnji cilj – Allahovo zadovoljstvo i Džennet

Nemojte samo čekati i gubiti dane, jer tako samo štetite sebi. Trgnite se iz sna i zasučite rukave, a tada ćete i vašim ženama biti mnogo privlačniji i draži.

2. Svaki dan nastoj da na neki način svojoj ženi staviš do znanja da je posebna i da cijeniš njen trud. Iskoristi svoju maštu, riječi, poklone. Uglavnom nastoj da je pozitivno iznenadiš. I radi to u ime Allaha, ne tražeći od nje ništa zauzvrat. Nemoj da ona primijeti da imaš neki skriven motiv, jer tako ćeš je samo udaljiti od sebe.

3. Kad izlaziš ili se vraćaš kući, nastoj da je poselamiš, i pokaži joj da ti je drago da je vidiš. Nastojte da zajedno ručate ili provedete bar mali dio dana zajedno. Ulaži svaki dan u svoj brak, i znaj da tvoj trud nije uzalud.

4. Nastoj da razumiješ potrebe svoje žene. Ima li nešto što nju posebno muči? Šta joj smeta? Šta je raduje? Pokušaj naći odgovore na ova pitanja, i promijeni ono što možeš.

5. Svakodnevno pohvali kod nje neke stvari koje ti se dopadaju – jer je njoj potrebno stalna potvrda i u malim i u velikim stvarima: da je lijepa, da je voliš, da lijepo kuha, da vodi računa o kući. Pohvalom ćeš joj dati do znanja da se njen trud cijeni i da je vrijedna.

6. Ni u kom slučaju nemoj svaljivati krivicu na svoju ženu. Ona se vjerovatno već osjeća krivom i bezvrijednom jer te nije u stanju zadovoljiti, pa nemoj još i ti pomagati šejtanu protiv nje. Svakodnevno se trudi da je saslušaš, bez kritike. Reci da razumiješ šta je muči, da je u redu ako se osjeti ljutom ili zanemarenom. Pokaži da si tu za nju, uprkos problemima, i stavi joj do znanja da se vaša veza ne svodi samo na intimnost.

7. Upamti – nikad nemoj svoju ženu uspoređivati s nekog drugom kako bi nešto kod nje promijenio. Ovo je veoma štetno za vaš odnos, razara povjerenje, a s tim u vodu pada i mogućnost normalnih odnosa. Ukoliko želiš da ona promijeni nešto kod sebe, počni da kod nje hvališ one stvari koje čini dobro.

8. Kako bi u ženi probudio želju i smanjio napetost, u toku dana joj pokazuj pažnju – laganim dodirom, zagrljajem, poljupcem. Dovoljno je samo da to uradiš, i da se na vrijeme zaustaviš kako bi se žena osjetila sigurnom znajući da je ona tebi bitna nevezano za sami čin odnosa.

Svakako, poštovani brate, kad obratiš veću pažnju na potrebe svoje žene i potrudiš se oko toga da se ona osjeti zaštićenom i privlačnom, tada će i tvoj život biti ljepši. Sretnija žena znači i sretniju porodicu, što znači više mira i spokoja za tebe, a to znači da će tvoja žena ponovo osjetiti prema tebi onu privlačnost koju ste nekoć imali, uz Božiju pomoć.
_______________________________________________________

PRAKTIČNI SAVJETI ZA POBOLJŠANJE INTIMNOG ŽIVOTA:

Kao što smo već istakli, islam nas uči da se prema suprugama ophodimo časno i najljepši način u svim situacijama, a kako li je tek to bitno u intimnom životu supružnika. Uzvišeni Allah, tebareke we te’ala, kaže: „S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.“ Kur’an, En-Nisa, 19.

Naš Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je naglašavao, kako djelima, tako i riječima, važnost ljubaznog odnosa prema supruzi. Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: „Najbolji vjernici su oni koji su najljepšeg ahlaka. A najbolji od vas su oni koji se najbolje ophode prema svojim ženama.“ (Bilježi Tirmizi, 1162, s vjerodostojnim lancem prenosilaca)

Muževa psihološka priprema žene počinje još mnogo prije samog čina, i zahtijeva blagost, strpljivost, humor, igru, i iskazivanje ljubavi. Allah, tebareke we te’ala, je ženu stvorio drugačiju od čovjeka. To svi znamo, zar ne? Ali većina muškaraca ne zna da žene i na intimu gledaju drugačije. Intimni odnos nije samo zadovoljenje seksualne potrebe, već je on iz ženske perspektive mnogo više – ibadet Allahu, pokazatelj ljubavi, povjerenja, naklonosti.

Važnost pripreme za odnose se čak po nekim komentatorima spominje i u Kur’anu u ajetu: „Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!“ Kur’an, En-Nisa, 223. Pojedini islamski učenjaci smatraju da se pod riječima: „pripremite što i za duše svoje“ misli na radnje koje dolaze prije samog intimnog odnosa, poput čišćenja nijjeta, učenja dove, i predigre kako bi kod žene razvio želju i olakšao joj.

I zamislite koliko ženu boli ako njen muž sve to zanemari, i pritom gleda samo sebe i svoje zadovoljstvo?

A Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, upravo spominje slučaj čovjeka koji se loše odnosi prema ženi, a nakon toga još očekuje da ona ima s njim odnos: „Kako može neko od vas da bičuje svoju ženu kao što se konj tuče, i nakon toga da spava s njom?“ (Buhari, 5695)

Muževi muslimani moraju o ovome da povedu računa. Neki od njih se preko čitavog dana loše ponašaju i zanemaruju ženu, a kad požele odnos, odjednom se izmijene i postaju ljubazni i blagi. Ovakav čin ne samo da je sebičan s njihove strane, već pokazuje ženi da njen čovjek u njoj samo gleda objekat zadovoljenja svojih strasti. Zato je savjet tebi, poštovani brate i svima nama, da ne postupamo tako.

1. Prvi način kako da poboljšati ovaj dio bračnog života jeste da muškarac razumije ženine potrebe, kao i ona njegove. Vodi računa o tome da tvoja žena bude zadovoljna i sretna, jer u suprotnom neće biti raspoložena za intimnost.

2. Povedi računa da napraviš lijep ugođaj i atmosferu. Do sada bi trebao da poznaješ šta tvoja žena voli i šta je uzbuđuje, te nastoj da joj te stvari pružiš. Učini joj dobročinstvo, i pokaži brigu, i ona će ti uzvratiti istom mjerom, uz Božiju pomoć.

3. Eventualna hladnoća žene ukazuje na to da čovjek nije obratio pažnju na njene potrebe i da je požurio s odnosom, ili pak da je pristala na odnos ne iz želje, već radi osjećaja obaveze. Zato je savjet svim muževima da se uče kako da shvate potrebe svoje žene. Odužite predigru i ne požurujte je. Nemojte samo misliti o svom zadovoljstvu, već više mislite o njoj.

4. Nemoj je kritikovati ili vrijeđati, ili ismijavati, kako prije odnosa, tako i poslije. Daj joj do znanja da je ona tebi lijepa i privlačna, a ako ti se nešto ne dopadne, prećutite to i obratite pažnju na ono što vam se sviđa. Ovo je posebno bitno u situacijama ako je žena zašla u godine ili je zbog porođaja došlo do fizičkih promjena. Nemoj da ona vidi na tvom licu ili ponašanju da nešto nije u redu, jer će joj to duboko povrijediti.

5. Nakon samog čina odnosa, ne napuštaj suprugu, već je zagrli, i odmah daj do znanja da ti je posebna i da je voliš. Tako ćeš joj pokazati da misliš o njoj i da ti je posebna.

6. Da napomenem da ko želi opširnije da sazna o islamskom edebu prilikom bračnih odnosa, neka konsultuje knjigu profesora Elvedina Pezića: „Islamski priručnik bračne intime“. Ukoliko bih zalazio u sve detalje i detalje propisa, ovaj bi savjet prerastao u manju brošuricu, a samim time bio i manje aktuelan.

Poštovani brate, ako budeš imao dodatnih pitanja ili problema, slobodno nas kontaktiraj. Molim Uzvišenog da se okoristiš ovim savjetom, kao i sva braća u sličnim problemima. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova.“

Za N-um savjet pružio: Nedim Botić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta