Savjeti

Spremam se za udaju, ali mislim na drugog

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Esselamu-alejkum. Znam da u islamu ne bi trebalo biti zabavljanja, ali nažalost pokleknula sam u tome, imam momka duže vrijeme, nemamo nikad nekih problema, razumijemo se, pomažemo i, inšallah, trebamo se vjenčati. Musliman je, posti mjesec ramazan, ide na svaku džumu, klanja (ne baš svaki namaz). Ima puno prijatelja i nijedan od njih se ne pridržava propisa Islama, pa u njihovom društvu dešava se da popusti pred iskušenjem alkohola. Strah me da će uvijek popuštati, i da vremenom neće postajat to češce. A s druge strane, upoznala sam ljetos momka, živjela sam kod rodice, u čijem komšiluku živi i on. Pričali smo uvijek o svemu, nekako smo uvijek bili sami medju tolikim ljudimo oko nas, razumjeli se i godilo mi je sto imam s nekim da pričam o vjeri, što je neko ko se pridržava propisa. To je trajalo malo više od mjesec dana, vratila sam se kući, međutim ostali smo u kontaktu, ali moji roditelji su saznali zato, i ne odgovara im sto je mladji, a moja mati misli da je to prolazno.

Meni je mnogo teško, spremam se za udaju, a svaki dan se budim sa njim u mislima, čitav dan mislim na njega, legnem mislim na njega, a udajem se za drugog. Stalno molim Allaha dz.š. da ako nije on najbolje za mene da ukloni ovu ljubav od mene, a ako jest da je uveca, da mi olakša. Ne znam više šta da radim? Allah vas nagradio.

SAVJET: Poštovana sestro, molimo Allaha da te nagradi na postavljenom pitanju. Kao što i sama kažeš, u islamu nema prije braka „zabavljanja“. I to s razlogom. Brak je, poštovana sestro, ozbiljna stvar. On se sklapa za čitav život. Zato dobro razmisli o svemu i znaj da ćeš se ti jedina morati suočiti s posljedicama svojih djela. I mi, i tvoji najbliži ti možemo samo pomoći savjetom. Ali je odluka na tebi. Ti ćeš u braku živjeti s nekim, ti – ne neko drugi. Zato dobro odaberi koga želiš da bude otac tvojoj djeci. Nemoj se udavati za nekoga samo iz obaveze i dužnosti: „Obećala sam, dugo smo zajedno“. Ove stvari ti možeš sebi reći, ali u duši i sama znaš da nisu dovoljne i da si nesretna. Život je prekratak da ga tratiš s nekim ko ne ispunjava tvoje osnovne potrebe. Ti želiš i trebaš vjeru i da se približiš Allahu, i strahuješ da bi to s njim bilo neostvarivo. Ako se tako udaš, samu ćeš sebe jesti od nezadovoljstva. I patiti se. I takav brak nema svijetlu budućnost, jer ni tvoj muž neće moći biti kraj tebe miran.

Druga stvar, po pitanju tog dopisivanja općenito, nastoj ga maksimalno izbjegavati. Takođe, Facebook upoznavanje i dopisivanje nisu dovoljni da ti pokažu osobu u pravom svjetlu. Tebi treba muškarac koji želi BRAK, a ne vezu. Da li je taj mlađi momak spreman na takvo nešto? Da li on zna sve odgovornosti koje kao glava kuće snosi? Je li u stanju da se brine za tebe? Nije dovoljno samo da pričate o vjeri i imanu; morate razmisliti i o budućem životu. Treba te zanimati njegovo porijeklo, karakter, ponašanje. Sve to trebaš uzeti u obzir prije konačne odluke.

Izlaz je da se vratiš Allahu i zatražiš oprost; nastoj se Njemu približiti. Ustani u zadnjoj trećini noći, i dovi, i klanjaj i moli Ga da od tebe otkloni tu dilemu. Klanjaj istihara-namaz. Dobro razmisli o svemu, izmjeri pozitivne i negativne strane svakog od njih i odluči.

Nedim Botić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta