Odgovori o sihru

Da li mi svekrva pravi sihre

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum, imam jedno veoma osjetljivo pitanje. Udata sam i imam djecu. Od samog početka braka nisam zdravstveno dobro. Imam česte napade maltene bijesa, nekad svog muža nemogu očima da gledam, i stalno me boli glava i leđa. Prije 3 god. saznali smo da imamo sihire i liječili smo se rukjom. To se neko vrijeme smirilo, međutim ponovo imamo iste probleme. Od muke nisam znala šta da radim te smo otišli čovjeku koji gleda u Kur’an, ali i uči rukju. Kako god nam je on objasnio ispostavilo se da sihire pravi moja svekrva. To su sihiri rastave. Jedini razlog jeste što smo se mi odselili sa sela u grad i neživimo s njom. Ja sam primijetila kad god odemo kod nje meni nebude narednih dana dobro. U velikoj sam dilemi šta da radim i kako da se ponašam prema njoj. Molim vas odgovorite mi i ublažite moje muke.

ODGOVOR: Alejkumu selam, Bismillah, svaka zahvala pripada Allahu, dž.š., neka je selam i salavat na Poslanika, savs, njegovu Časnu porodicu i njegove ashabe, a zatim,

Cijenjena sestro, nedostatak jakog ubjeđenja da je jedini izlaz i lijek samo kod Allaha, s.w.t., i da Allah, s.w.t. pomaže svoje iskrene robove koji su Mu pokorni i koji žele Njegovo zadovoljstvo čineći djela koja je ona strogo naredio, a činjenje takvih djela, predstavlja užitak za čovjekovu dušu, dovodi do toga, da čovjek riješenje često traži na pogrešnoj strani što šejtanu predstavlja veliko olakšanje, odnosno, šejtanu (džinnu) samo činite uslugu. Kada se duša napaja i napoji istinskim imanom (vjerovanjem), namazom, postom, učenjem i slušanjem Kur’ana, odbacivanjem grijeha, svako zlo, bilo džinnsko ili ljudsko, jednostavno se topi ili se odbija od pravih vjernika.

Ono što si ti navela od simptoma, ukazuje na postojanje sihra rastavljanja, iako se prava dijganoza tek može odrediti tokom učenja rukje, a ponekad je potrebno nekoliko puta nakon terapije proučiti rukju kako bi se znala prava dijagnoza. Dakle, postoji mogučnsot da vam je napravljen sihr rastavljanja na osnovu nekih simptoma.

Ako ste se u početku liječili rukjom (nadam se kod pouzdanog liječnika), zašto niste to do kraja završili, jer nije dovoljno da se samo stanje smiri, treba iči do kraja, jer kao što ste naveli, da je se to vaše stanje bilo neko vrijeme smirilo, zato ste trebali do kraja nastaviti sa liječenjem i to završiti uz Allahovu pomoć.

Međutim, šejtan vas je uspio nagovoriti da slijedite njegove stope, pa ste pomoć potražili kod čovjeka koji eto “gleda” u Kur’an i uči rukju i koji vam je izgleda baš “pomogao” jer vam je rekao da vam vaša svekrva pravi sihre. Mnogi misle da će svoj problem riješiti sa nekoliko zapisa i savjeta koje ima dadne hodža. Cijenja sestro, vi ste bili kod sihirbasa koji radi i surađuje sa džinnima. Takva osoba takođe drugima pravi sihre kao što je vama neko napravio. Uz njegove “savjete” i uz djelovanje sihra, može da vam napravi još veće problem, još veći razdor, posebno u porodici, jer je optužio jednog člana porodice za pravljanje sihra vama.

Ne smije se niko nizašta optuživati dok se ne dokaže jasno, dakle da je neko vidio i da ima jasan dokaz kako je vaša svekrva to vama uradila, sve mimo toga su predpostavke i sumnje, a izvor njegovih informacija (samo me zanima kako se niste zapitali odkud on zna da je baš vaša svekrva to uradila) su njegovi džinni, a džinni su najveći lažljivci kojima je cilj širenje još večeg razdora smutnje. Taj vaš hodža što “gleda” u Kur’an, da je imao imalo stida nebi pred vašim mužem njegovu majku optuživao za tako krupne stvari.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ko podje vracaru i upita ga o necemu, namaz mu se nece primiti cetrdeset dana!” (Muslim) Takođe je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko ode vracaru i povjeruje u ono sto ovaj govori, porekao je ono sto je objavljeno Muhammedu.” (Prenosi Ebu-Davud)

To što se ti ne osjećaš dobro kad odeš kod nje, možda ti je baš napravljeno da odete od nje, da ne mogneš biti kod nje, možda u toj kući ima “nešto” što smeta tebi i sl, ne mora značiti da je baš svekrva kriva za vaš problem, a to što se loše osječaš je dokaz da nisi izliječena i to može da preraste u veči problem.

Moj savjet Vama i Vašem mužu:

– Trebate se iskreno Allahu, dž.š. pokajati za svoje grijehe.

– Trebate se Allahu, dž.š. iskreno pokajati što ste išli kod sihirbasa te odmah prestati ga posječivati ako mu i dalje idete.

– Ako ne obavljate redovno namaz, Allahu se za to pokajati te redovno obavljati ono što nam je Allah, dž.š. svima strogo naredio, a to je ponavljam, NAMAZ!

– Što prije potražite nekoga ko liječi ispravno Kur’anom, ovakvih i sličnih se hodža kojeg ste naveli okanite, za vaše dobro.

– U vezi vaše svekrve. Ako se ne osjećate dobro kod nje i u toj kući, pokušajte da odete kod nje pod abdestom, sa namazom, spominjanjem Allaha ili ako se bojite, onda rijeđe idite, ali vaš muž ne smije da prekine vezu sa majkom. Mora se brinuti za njeno zdravlje, mora joj kupovati prehrambene namirnice ako nema, redovno je kontakirati i obilaziti. Ako ništa od ovoga ne može, dužan je nekoga platiti da se o njoj brine ako je sama i iznemogla.

Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta