Odgovori o sihru

Želi posjetiti sihirbaza kako bi joj napravio zapis da zamrzi osobu koju voli

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Moje pitanje se svodi na sljedeće: “Kakav je stav i propis glede moje želje da odem sihirbazu, gataru, ili nekom sličnom kako bi mi uradio zapis da zamrzim određenu osobu, jer nije dozvoljeno da mi on bude suprug, to je u mom i njegovom interesu, imajući u vidu da ga bolesno volim, zbog čega mi je život postao pakao. Godine prolaze a ja ne znam šta da činim. Odbijam sve prosce, ma koliko bili dobri muslimani. Zbog toga molim da mi neko odgovori, jer sam suviše umorna.

Odgovor: Hvala Allahu! Sihiri koje želite uraditi nisu dozvoljeni, to je haram i smatra se jednim od najvećih grijeha. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, osudio je odlazak sihirbazu, vračari, kao i njihova djela koje čine. Poslanik kaže:  „Nije naš onaj ko proriče ili kome se proriče, ko se bavi gatanjem ili kome se gata, ili onaj ko pravi sihire ili ih naručuje.” (Hadis bilježe El-Bezzar i drugi. El-Albani smatra da je hadis dobar. Pogledati “Es-Silsila es-sahiha”, 2195.)

Što se tiče tvoje povezanosti s ovim mladićem, ako smatraš da je primjeren za brak, vjernik i moralan, nema zapreke da s njime stupiš u brak, možda bi vam to oboma donijelo smiraj. Ali, ako on nije u tvom interesu i ne odgovara za brak, kako kažeš, onda u tome nema nikakve koristi osim što će se tvoja patnja i tvoje poteškoće povećati.

Poštovana čitateljice, trebaš prevladati ovu očaranost i opijenost, moraš biti jaka, ozbiljna, a ne da ideš sihirbazu, koji bi ti život učinio još težim i uništio ti vjeru. Ne, ti trebaš biti odgovorna i iskrena, trebaš potražiti zaštitu od Uzvišenog Allaha kako bi te izbavio iz situacije u kojoj se nalaziš.

Zaista, najvažnija stvar koja bi te izbavila iz ove situacije jeste brak s čovjekom koji je dobar i koji ti ponudi brak. Nije loše da svojim najbližim prijateljicama izložiš ovaj problem kako bi ti potražile primjerenog čovjeka, jer možda te Allah pomogne, pa ćeš postati vesela i smirena. Koliko ima mladića i djevojaka koji su se voljeli prije nego što su stupili u brak s nekim drugim, ali sve to prođe i padne u zaborav nakon što ih Uzvišeni Allah obraduje primjerenim brakom i učini da ponovo budu veseli.

Nema zapreke da potražiš pomoć od nekog ko uči rukju, a prije toga da se posvetiš zikru u svakom trenutku. Možda će nestati ove poteškoće u kojima se nalaziš. Molimo Allaha da te uputi na Pravi put i izbavi te iz ove situacije. Allah najbolje zna!

islamqa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta