Da li ste znali

Da li ste znali

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

• Da li ste znali da nije dozvoljeno sklapanje braka putem, telefona, faksa, interneta zbog uslovljavanja svjedoka prilikom sklapanja braka. (Islamski pravni kolegij u Mekki, ša’ban, 1410. H. g.)

• Da li ste znali da nije dozvoljeno prisiljavanje druge strane na ljekarski pregled prije sklapanja braka, jer sam postupak predstavlja uvođenje i dodavanje novog uslova prilikom sklapanja braka za koji ne postoji dokaz. (Islamski pravni kolegij u Mekki, ševal, 1424. H. g.)

• Da li ste znali da je životinja koja ugine od električnog udara, prije nego što se zakolje na šerijatski ispravan način, obična strvina čije je meso strogo zabranjeno, dok, ukoliko se zakolje na šerijatski način dok je još u životu, njeno meso je dozvoljeno. (Islamski pravni kolegij u Mekki, 1408. H.G)

• Da li ste znali da je dozvoljeno koristiti želatin biljnog porijekla, kao i životinjskog porijekla, ali samo od životinja koje su dozvoljene i koje su zaklane na šerijatski način, dok je strogo zabranjena upotreba želatina dobivenog od zabranjenih životinja, poput želatina dobivenog iz svinjske kože, svinjskih kostiju i drugih zabranjenih životinja i zabranjenih supstanci. (Islamski pravni kolegij u Mekki, 1419. H.G)

• Da li ste znali da je ukopavanje muslimana u kovčezima pokuđeno ukoliko za tim ne postoji potreba. Dok, ukoliko se time namjerava slijeđenje i oponašanje nevjernika, tada biva haram, strogo zabranjeno. (Islamski pravni kolegij u Mekki, rebi’ul-ahir, 1405. H. g.)

• Da li ste znali da ukoliko čovjek, koji posudi novac drugome, uslovi mu da ako okasni s vraćanjem duga mora platiti određenu svotu novca, da je njegov uslov ništavan i neispravan i nije dozvoljeno da se ispuni, jer je od kamate iz paganskog doba. (Islamski pravni kolegij u Mekki, redžeb, 1409. h.g)

• Da li ste znali da prodavanje robe pod uslovom da se ista ne može vratiti ili zamijeniti, nije dozvoljeno, jer je uslov neispravan, a u njemu se nalazi i šteta. (Stalna komisija za fetve)

• Da li ste znali da čovjeku koji je svjestan i zna, nije dozvoljeno kupovati dionice firmi i preduzeća koja makar u nekim svojim ograncima posluju kamatom. Ukoliko usljed neznanja kupi dionice takvih preduzeća, onoga momenta kada sazna i poduči se, obaveza mu je da istupi iz takvih preduzeća zbog općih dokaza koji upućuju na strogu zabranu kamate. (Islamski pravni kolegij u Mekki, ša’ban, 1415. h.g)

Informativni islamski časopis “El-Asr” – www.http://el-asr.com/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta