Novotarije i sujevjerje

Da li viđenje bijelog goluba znači smrt u kući?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Danas mi se desilo nešto po prvi put u životu: vidjela sam na svom balkonu mladog bijelog goluba po prvi put, nije bježao, niti je htio da se pomjeri. Nahranila sam ga i on je još uvijek na mom balkonu i ne želi da ide.  Na nekim islamskim sajtovima čitala sam da viđenje bijelog goluba označava smrt u kući pa  sam htjela da vas pitam da li je to tačno ili je u pitanju praznovjerje.

ODGOVOR: Spomenuta stvar – da viđenje bijelog goluba označava smrt, predstavlja ubjeđenje koje nema nikave podloge u islamu, i kao takvo strogo je zabranjeno. To je samo jedno od mnogih sujevjerenih ubjeđenja prisutnih u našem narodu. Ako bismo razumno pogledali na tu pojavu, vidjeli bismo i veoma lahko zaključili da to nema nikakvog smisla. Kakve veze ima viđenje bijelog goluba sa nečijom smrću?! To kao da golub zna gajb i budućnost, pa se pokaže onome za koga zna da će ubrzo umrijeti, ili će umrijeti neko iz njegove kuće. To je više nego besmisleno.

Muslimani vjeruju, na osnovu mnogih argumenata, da budućnost – gajb ne zna niko osim Uzvišenog Allaha. Mnogo je argumenata koji potvrđuju spomenutu činjenicu – da jedino Uzvišeni Allah poznaje gajb, to nam potvrđuju riječi Uzvišenog: “U Njega su ključevi gajba, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi’’ (El-En’am – Stoka, 59); kao i riječi: “Reci: ‘Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi – gajb’; i oni ne znaju kada će oživljeni biti” (En-Neml – Mravi, 65).

Imam Muhammed ibn Abdul-Vehab u svojoj čuvenoj knjizi “Kitabut-tevhid” (a koja je sa jednim od komentara prevedena na bosanski jezik, pod nazivom ”KNJIGA TEVHIDA I RADOST PRAVOVJERNIH”) govorio je o spomenutoj tematici (od 218. str. pa dalje) koja je nažalost velika nepoznanica mnogim muslimanima današnjice. Stoga vam od srca savjetujem da se potrudite i nabavite sebi tu knjigu, te da se educirate u pogledu spomenutih propisa. Ako spomenutu knjigu ne budete mogli da nađete na tržištu, onda je možete naći besplatno u elektronskoj formi, pod spomenutim nazivom. A Allah najbolje zna!

Mr. Pezić Elvedin

_______________________

Rezanje noktiju nakon akšama?

PITANJE: Čuo sam puno puta od Bosanaca da se nokti ne smiju sjeći poslije akšama i da se ne smije kupiti veš zbog džinna i šejtana. Ima li tu išta vjerodostojno?

ODGOVOR: Koliko je meni poznato, ubjeđenje da je pokuđeno ili zabranjeno sjeći nokte nakon akšama, čisto je praznovjerje. Za takvo ubjeđenje ne postoji validan argument u islamu. Kada je Allahov Poslanik govorio o čovjekovim urođenim svojstvima (fitri) i kraćenju noktiju, spomenuo je to općenito, bez ograničavanja u kojem periodu u toku dana da se sijeku nokti. Što znači, osnova je da ne postoji zapreka da se nokti sijeku u toku noći ili nakon akšama. Ista stvar je za kupljenje veša. Ne postoji dokaz koji ograničava kupljenje veša na određeno vrijeme.

Ono što je spomenuto u hadisima Allahovog Poslanika, i bojim se da su mnoga pogrešna ubjeđenja nastala upravo zbog neispravnog shvatanja ovog hadisa, jesu riječi Allahovog Poslanika, a koje su zabilježene u različitim predajama: ”Kada zađe sunce spriječite vašu djecu od izlaska iz kuće jer je to vrijeme kada se kreću šejtani, pa kada prođe taj period, ponovo im dopustite da izlaze.“ (Osnova ovog hadisa nalazi se u Buharijinoj i Muslimovoj zbirci hadisa)
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr. Elvedin Pezić

_____________________

Pranje odjeće utorkom i petkom baksuzno?

Pitanje: Selam alejkum! Je li istina što kažu da je baksuz kad pereš veš utorkom i petkom. Utorkom zbog muških osoba u kući, a petkom zbog mrtvih. Još su mi rekli kad pereš petkom da su u mrtvih puna usta vode zbog toga. Allah vas nagradio!

Odgovor: Alejkumus-selam! Širk i suevjerje se javlja u mjestima koja su se udaljila od Allahove vjere i javlja se u onolikoj mjeri koliko su se udaljili od Islama. Među narodom se lakše proširi suevjerje nego Kur’an i Hadis, a neki se toga više boje nego Allaha. To što su vam rekli i spomenuli nije ništa drugo do izmišljotina naroda koji se nije pozabavio vjerom. A Allah zna najbolje!

Odgovorio prof. Abdullah Mujić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta