Brak i islamska porodica

Da li za brak tražimo sluškinje ili supruge?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je članak posvećen muškarcima. Ukoliko tražite od žene da za vas obavlja sve kućanske poslove i da se brine o svakoj vašoj želji, tada za brak ne tražite sebi suprugu, već sluškinju i dadilju. Na sceni imamo veoma uznemirujući trend ponašanja. Ženama se govori da što prije stupe u brak, a tada njihovi životi postaju gori nego dok su bile same!? Priče o tužnim sudbinama sestara muslimanki utječu na ružnu sliku u glavama drugih žena i djevojaka. S jedne strane, rečeno im je da ‘imaju rok trajanja’ i da se moraju brzo udati, ili trpjeti posljedice ako ostanu same. S druge strane, kada se udaju, one postaju neka vrsta roblja u svojim kućanstvima. Nije ni čudo da postoje žene koje ne žele da se udaju. Ko ih može kriviti? Ko bi poželio da ima ikakve veze s takvim opresivnim, ugnjetavačkim pogledom na bračni život?

Ovo ne znači da je brak nalik bajki; on ima uspone i padove. Bračni život nije uvijek lijep. Potrebno je plaćati kirije i račune, djecu odgajati, kuće održavati, održavati odnose s porodicama, i ta lista ide u nedogled. Brak ima svoje izazove. Međutim, ovo ne može biti opravdanje za nepotrebno otežavanje supruginog života. Naša supruga je naš partner. Brak nije odnos između direktora i uposlenika. Govorimo o divnom partnerstvu koje vodi ka Allahu. Ukoliko partnerstvo posmatramo iz poslovne perspektive, shvatit ćete da ono podrazumijeva podjednaku podjelu profita i gubitka. Tu ne postoji ‘ja protiv tebe’, već se uvijek radi o nama. Ako jedan partner dobija, i drugi dobija, a ako jedan od njih gubi, tada i drugi partner gubi. Bračni partneri nose tovare jedno drugome, olakšavajući terete i put.

Rašireno je mišljenje da život nakon stupanja u brak postaje teži, ali to ne znači da postaje nesretniji. Muž i žena se zajednički suočavaju s problemima. Pomažu jedno drugom, olakšavajući život. S te tačke, sreća cvijeta – uprkos neizbježnim bračnim problemima. Pa muževi, šta kažete na prijedlog da ponekad operete suđe? Da ponekad očistite kuću vikendom? Ili da spremite večeru? Neko će pomisliti da je sramota za muškarca da obavlja kućanske poslove, ali drugi znaj da je tako činio naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Iako je bio veoma zauzet, naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je pronalazio vrijeme da pomogne oko, po našem mišljenju, dosadnih kućnih poslova. Možete li zamisliti kako Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, krpi i zašiva svoju odjeću? Upamtimo, tada nije bilo ni struje ni šivaćih mašina. Neki muškarci smatraju da je bavljenje kućnim poslovima običan gubitak vremena. A šta je onda s vremenom tvoje supruge? Je li to tvoje vrijeme vrijednije od njenog? Ukoliko vi mislite da ste umorni od posla, pa kako se tek onda žena osjeća nakon što je čitav dan pospremala kuću i pripremala hranu?

Cilj ovog članka nije omalovažavanje vrijednosti muževa. Moja želja je da muževi shvate i počnu cijeniti ono što njihove žene svaki dan rade, i da se prestanu žaliti kako im, recimo, hrani fali soli. Ako na suprugu gledate kao na životnog saputnika, partnera, to će vas motivisati da joj pomognete i ne otežavate joj život više nego što je potrebno. Suprug koji pomaže ženi oko kućnih poslova je nešto što bi trebalo postati uobičajena pojava, jer je to sunnet.

A znate li šta nije sunnet? Čitav dan provesti na kauču, dok žena usisava mrvice ispod vaših nogu.

Autor: Aiman Azlan
Preveo: Nedim Botić – www.minber.ba

______________________________________

Da li si ovakav muž? Ako jesi, imaš još prilike da se promjeniš!

Iako je bila umorna i iscrpljena, nije htjela da spava nakon sabah namaza kao što je on radio, jer je morala da ga probudi da ide na posao. Probudila bi ga, sa toliko muke, samo da bi na kraju on povišenim tonom rekao:”Nemam mira od tebe, nikad!” To je bilo hvala za sve što je činila. Kada se on vraćao s posla, umoran, dolazio bi u čistu kuću, hrana ga je čekala na stolu, djeca su ga dočekivala sa osmjehom…

On bi se vraćao kući smrknutog lica, ne progovarajući niti jednu riječ. Nikada se nije šalio sa svojom djecom. Pojeo bi nešto hrane i onda bi odspavao kako bi kasnije mogao izaći van sa svojim prijatlejima. Ona mu ne govori ništa o problemima s djecom da ga ne optereti. Kada sve to postaje previse za nju, i kada osjeća da ne može sama da se nosi s tim, obraća mu se, međutim, on joj govori da oni ma previše svojih obaveza i problema te da nema vremena da se bavi s djecom.I tako djeca odrastu, odu za svojim životima, a ona ostaje sama i prazna. Sada joj se život vrti ok0 muža, ali pored njega ona nema nikoga da provede vrijeme s njim niti da porazgovara.

Ona mu se obratila jedan dan, nakon što ga je probudila: ”Ostani samnom, voljela bih da porazgovaramo. Svaki dan se vratiš kući s posla, jedeš, prilegneš, izlaziš sa svojim prijateljima.” On je napada i govori joj da ne želi da provodi vrijeme s njom jer je depresivna, te da mu ona ništa ne znači. Ona se nasmješila tužno, pustila je suzu, otišla je potom u drugu sobu, a on je otišao da uživa sa svojim prijateljima.

Kada se vratio kući, našao ju je na krevetu, njeno beživotno tijelo se već bilo ohladilo. Kada ju je spustio u kabur na dan dženaze, pustio je samo jednu suzu. Međutim, njegov bol je rastao svaki put kada mu je neko od rodbine i prijatelja prišao da ga zagrli. Sada se vraća kući, koja je prazna, niko ga tamo više ne čeka, u kući se osjeća tuga I depresija, ali on sebi govori da će se već navići na to.

Odlazi da spava, ustaje kada sunce izađe, sam se budi, ali shvata da je prespavao. Zove je kako bi je naružio, kako ga nije probudila. Iznenada shvata da nje više nema, umrla je. Počinje da plače, jer ona je sada samo dio njegovih sjećanja. Sada, tek sada se sjetio kako je ona od njega tražila samo lijepu riječ, kako je željela da provede samo jedan dan s njim, umjesto sa prijateljima. Sjeća se kako je stoički i dostojanstveno podnosila njegove uvrede, napade, ispade bijesa, kako je gutala suze i sve podnosila s osmjehom na licu. Kako je živjela svoj život služeći njega i djecu. Tek tada je shvatio koliko mu je vrijedila, ali, nažalost, bilo je prekasno.
**********************************

Da li ćeš i ti biti ovakav muž? Da li ćeš nastaviti ovim putem da ne shvataš koliko ti vrijedi tvoja supruga? Da li ćeš i dalje negirati da je poštuješ, uvažavaš i cijeniš? Zapamti, ona u tebi nalazi ljubav, zadovoljstvo i sigurnost. Uzvišeni Allah je rekao:

{هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِيَسْكُنَ إِلَيْهَا}

On je taj koji vas od jednoga čovjeka stvara – a od njega je drugu njegovu stvorio da se uz nju smiri.” (Kur’an, 7:189)

Draga suprugo, Ti, koju je Allah počastio i koja si dio Ummeta, ti koja je učiteljica i njegovateljica, o ti koja si predivno ljudsko biće! Trudi se i ustraj u tome na Allahovom putu, jer samo On te može za taj trud nagraditi istinski i u pravoj mjeri. Nemoj biti povrijeđena ako su ti djeca neposlušna, nemoj biti tužna ako te muž ignoriše. Usmjeri se na to da ti prvobitni prioritet bude zadovoljstvo Uzvišenog Allaha i radi na tome.

Dragi suprugu, Trebao bi da znaš da su oni koji su blagi prema svojim ženama blage osobe. A oni koji su grubi prema ženama su grube osobe. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: ”Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim suprugama, a oni koji ih vrijeđaju su loše osobe.” (El-Džami Elšagir, 4102)

Jesi li pročitao to o mužu? “Ko god ih vrijeđa je loša osoba”, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nije upotrijebio riječ škrtac ili sebičnjak, nego je upotrijebio riječ, koja je najgora riječ da opiše najgoru od ljudskih osobina jer znači da takva osoba nema plemenitosti niti dostojanstva.

Prije nego što bude kasno, prije nego što vam se srce slomi od tuge i bola, promjenite se za vaše vlastito dobro, zarad sebe i svoje ahiretske nagrade dok vam Uzvišeni Allah još uvijek daje šanse. Neka nam Uzvišeni Allah smekša naša srca, i među nas spusti harmoniju, i uputi nas na pravi put i izvede nas iz tmina zablude vlastitog nefsa, amin.

Izvor: islamway.com
Prijevod i prilagodba: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta