Kur'an

Da su srca čista ne bi se mogla zasititi učenja Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kur’an je posljednja Allahova objava i uputa ljudima. Allah je objavio Kur’an da bi ga ljudi učili, proučavali, razmišljali o njegovim porukama i slijedili njegove upute. Kur’an je uputa za razum, lijek za srce i dušu i on unosi smirenost i postojanost u vjerničko srce u najtežim trenucima života. I kao što riba ne može živjeti bez vode, niti čovjek bez zraka, tako ni vjernička duša ne može živjeti bez Kur’ana, bez Allahove Knjige i upute, koja nudi najbolji program reforme, preporoda, progresa i sveopćeg ljudskog napretka.

U nastavku čitajte šta su o Kur’anu govorili neki od ashaba i poznatih islamskih učenjaka i pobožnjaka.

– Hazreti Osman, r.a., govorio je: ”Da su srca čista ne bi se mogla zasititi učenja Kur’ana.”

– Govoreći o odnosu ashaba prema Kur’anu, Abdullah ibn Mes’ud, r.a., rekao je: ”Njima je objavljen Kur’an da rade po njemu i oni su ga učili, proučavali i primjenjivali u životu. Neki od vas uče Kur’an od početka do kraja, i ni jedan harf ne propuste, a zatim propuštaju da rade po Kur’anu.”

– Abdullah ibn Omer, r.a., rekao je: “Preporučujem vam da učite i proučavate Kur’an i da svoju djecu podučavate Kur’anu, jer ćete biti pitani za vaš odnos prema Kur’anu na Sudnjem danu i na osnovu toga ćete biti nagrađivani.”

– Ebu Hurejre, r.a., rekao je: “Kuća u kojoj se uči Kur’an postaje prostranija za njene ukućane, u njoj se povećava svako dobro, u njoj su prisutni meleki a šejtani je napuštaju. A kuća u kojoj se ne uči Kur’an, postaje tijesna za njene ukućane, smanjuje se njezino dobro, napuštaju je meleki a nastanjuju je šejtani.”

– Hasan el-Basri je rekao: “Provjerite slast u troje: u namazu, u učenju Kur’ana i u zikru. Ako je pronađete, idite i radujte se. Ako je ne pronađete, znajte da su vam vrata (dobra) zatvorena.”

– Sufjan ibn Ujejne je govorio: “Allaha mi, nećete dosegnuti vrhunac ove vjere i upotpuniti iman, sve dok ne budete voljeli Allaha više od svega stvorenog, a onaj ko voli Kur’an, on voli i Allaha. Shvatite dobro ovo što sam rekao.”

– Ibn Tejmijje je rekao: “Kajem se zbog vremena koje nisam proveo u učenju i proučavanju Kur’ana.”

– Ahmed ibn Ebi el-Havari, rekao je: ”Ja učim Kur’an, pa onda gledam svaki ajet pojedinačno i razmišljam o njemu, tako da moj um ostane zapanjen pred veličanstvenim značenjima Kur’ana. Zato se čudim hafizima Kur’ana kako se mogu naslađivati spavanjem i dopustiti sebi da ih dunjaluk zaokupi, a oni izgovaraju riječi Milostivog Allaha. Kada bi razumjeli ono što uče i kada bi istinski uživali u učenju Kur’ana, od radosti bi zaboravili na spavanje zbog onoga što im je darovano.”

– Jedan od dobrih i pobožnih prethodnika je rekao: “Što sam više povećavao broj proučenih stranica Kur’ana, sve više se povećavao bereket u mome vremenu, pa sam povećao učenje na deset džuzeva dnevno.”

Rekao je također: “Kur’an je vrt pobožnjaka i istinskih znalaca, u koji god njegov dio svrate, osvježit će se i uživati.”

– Fadl el-Rekkaši, rekao je: “Oni koji vole istinski užitak ni u čemu ne mogu uživati kao u slušanju milozvučnog učenja Kur’ana. Srce koje ne voli milozvučno učenje Kur’ana je mrtvo srce.”

– Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: “Ako želiš znati da li si od onih koje Allah voli, onda gledaj kolika je ljubav prema Kur’anu u tvome srcu.”

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta