Poučne priče i tekstovi

Dan kada će svaki čovjek dobiti knjigu svojih djela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dok sam živio u Americi (New York) stiglo mi je pismo da sam počinio saobraćajni prekršaj, odnosno da sam prošao kroz crveno svjetlo tog i tog dana, u toj i toj ulici, u toliko i toliko sati. U pismu ili obavijesti o počinjenom prekršaju, postavljena su i sljedeća pitanja: Priznajete li ovaj prekršaj? Imate li primjedbi? Kazna za počinjeni prekršaj iznosila je oko 150 dolara. Budući da se ne sjećam da sam prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, niti znam tačne nazive ulica u New Yorku, odgovorio sam: ”Da, imam primjedbu. Nisam siguran da sam se vozio putem koji je naveden u pismu i nisam prošao kroz crveno svjetlo.”

Sedmicu dana kasnije, dobio sam pismo sa tri slike mog automobila: jedna prije nego što sam prošao semafor i signal na semaforu je bio crven, druga na kojoj se vidi da sam automobilom prošao pola semafora, a signal na semaforu je bio crven i treća nakon što sam prošao semafor jedan metar, signal je i dalje bio crven. Dakle, nema spasa. Slike su konačan dokaz. Platio sam 150 dolara kazne, nakon što sam priznao prekršaj i zašutio.

I jednog dana, dok sam učio suru El-Džasije, sjetio sam se ovog prekršaja kada sam došao do riječi Uzvišenog Allaha: Ova Knjiga Naša o vama će samo istinu reći, jer Mi smo naredili da se zapiše sve što ste radili. (El-Džasije, 29.).

U ovom ajetu je upotrijebljen termin nestensihu نستنسخ)) koji dolazi od glagola neseha (نسخ ) a znači: prenijeti, prekopirati, presaditi, i kao da se želi reći: ”Mi smo prenijeli i vjerodostojno ”kopirali” sva vaša djela koja su zapisali meleki pisari i pohranili u knjigu koju ćete dobiti na Sudnjem danu.” 

Ostao sam zapanjen kod dijela ajeta: ”Mi smo naredili da se zapiše sve što ste radili, zadrhtao sam i osjetio strah od Allaha. O moj Bože, ova kamera je ljudskih ruku djelo i opet ne možeš pobjeći od nje. Pa šta tek misliš o ”snimanju”, skeniranju i zapisivanju naših djela od strane Gospodara ljudi? Gdje i kako pobjeći?

Naša djela su zapisana u Knjizi Onoga Kojem ništa nije skriveno i Koji ne zaboravlja, i čuvaju se na sigurnom mjestu. Ne mogu je oštetiti klimatski faktori, poput oluje, vjetra ili kiše, ne može se ukrasti, niti se može bilo kakvim piratskim rabotama krivotvoriti.

Moj Allahu, svi moji grijesi su zapisani, s datumima, činjenicama, saučesnicima, mjestima, vremenom, ciljevima, okolnostima, pozadinom i motivima. Sve je zapisano i snimljeno, u audio i video formi. I s namjerama (nijetima), također, jer Allah zna skrivene poglede koji u ono što je zabranjeno gledaju i ono što grudi kriju. Odnosno, On zna ono što ljudske kamere ne mogu snimiti.

Sve će to biti izloženo i predstavljeno čovjeku na Sudnjem danu, kao što je Uzvišeni Allah rekao: I Knjiga će biti postavljena i vidjet ćete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. ‘Teško nama!’ – govorit će – ‘kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!’ – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.” (El-Kehf, 49.)

I bit će rečeno: Čitaj knjigu svoju, dosta ti je danas što ćeš svoj račun polagati! (El-Isra’, 14.)

O Allahu, Tvoj oprost je mnogo veći od naših grijeha, a Tvoja milost nam daje veću nadu od naših djela. Smiluj nam se, oprosti nam grijehe i pokrij nam sramote na Sudnjem danu! 

Muhamed Salah Abidin
Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta