Odgovori o sihru

Deset pitanja i odgovora o sihru i džinnima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PRVO PITANJE: Selam alejkum! Već neko vrijeme posjećujem razne forume i stranice sličnog sadržaja ne bih li kako shvatila situaciju u kojoj se nalazimo i ja i cijela moja porodica. Eto, voljom Allaha, dž.š., nekako sam dospjela do vas i nadam se da ćete me posavjetovati u vezi mog problema. Već neko vrijeme oko kuće i u dvorištu nalazimo čudne stvari. Prvo sam, grabeći lišće u dvorištu, iz zemlje nekako grabljama izvukla neku kesicu u kojoj je bio neki zapis, dvije bordo krpice koje su bile umotane bijelom izolir trakom i još nešto što ne znam šta je. Ne znajući, muž i ja smo to zapalili, ali to nije htjelo da gori i na kraju smo to polijevajući razrjeđivačem uspjeli spaliti. Tada se nismo mnogo brinuli oko toga i brzo smo zaboravili na to. Prije otprilike dvije godine počele su se dešavati čudne stvari.

Živimo u porodičnoj kući na dva sprata. Imamo gotovo otvoreno stubište koje vodi do naših vrata. Na drvenim ramovima prozora u tom stubištu primijetili smo neke kuglice tijesta, za koje smo mislili da donose ptice. Međutim, počeli smo to nalaziti i na maloj kapijici i u šupljinama fasadnih cigli kojima je rađena terasa. Opet ni na to nismo toliko obraćali pažnju sve dok po stepenicama nisam počela nalaziti ujutru urin i krv. I za to smo tražili u sebi opravdanje, mislili smo životinje kao mačka mogu proći kroz kapiju. E, kad sam po vešu počela nalaziti grumenje tijesta, iza pregrade koščice, u saksiji na terasi kosti, već smo počeli sumnjati da to nije u redu. Samo što mi to skinemo, ono se opet pojavi na istom mjestu.

Počelo je i uznemiravanje poput kuckanja u prozor u gluho doba noći iako mi je prozor visoko. Mislila sam da sam sanjala, ali i kćerka je to isto čula prije nekoliko noći. Šta da radim? U kući se klanjaju svi vaktovi na vrijeme, Kur’an se uči redovno, sluša se sura Bekara barem jednom u tri dana. Svjesni smo da je Allah, dž.š., nad svim, pa i nad ovim i On je dovoljan zaštitnik, ali me uznemirava i rastužuje postupak nekoga ko na ovaj način želi uznemiriti moju porodicu. Kako se više riješiti ovoga? Svi smo postali paranoični, zagledamo po ćoškovima i kad nađemo nešto, toliko se razočaramo… Molim vas, posavjetujte me! Šta da uradimo da to prestane? Neka vas Allah, dž.š., nagradi najljepšom nagradom za vaš trud!

 ODGOVOR: Bismillah, neka je hvala i zahvala Uzvišenom Allahu, donosimo salavat i selam na Poslanika, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i njegove vjerne drugove ashabe.

Alejkumus-selam! Očito je i sasvim jasno da vam neko uporno pokušava da napravi i postavi sihre na razne načine. Prvo ste našali zakopani sihr, koji ste, uz Allahovu volju i pomoć, uspjeli uništiti. Nakon toga opet ste našli sihr koji se pravi na tijesto od brašna. Veoma je česta pojava da sihirbazi, Allah ih ubio, na tijesto prave sihre, nakon toga ste naišli na krv i mokraću, kao  velike nečistoće i velika je vjerovatnoća da je i na njima bio napravljen sihr.

Eh, sad, vi kao u čudu kažete da se u kući redovno obavlja namaz, uči se Kur’an, sura Bekara, i pitate kako se riješiti toga. To je odgovor na vaše pitanje! Da li ste razmišljali kako da svaki put nađete sve te stvari na koje je vjerovatno napravljen sihr, kako ste tek tako kopajući našli zakopani prvi sihr i ostale stvari sa koščicama i tijestom. Nije to slučajno, nego je to Allahova pomoć i podrška vama, Allah je dao da vi sve te sihre nađete kako bi vas zaštitio i sačuvao od tog zla. Na vama je da se i dalje čvrsto držite ibadeta, posebno da se u kući svaki dan prouči sura Bekara sa CD-a, svaka tri dana, neka je neko prouči uživo.

Isto tako, bilo bi dobro naučiti na vodu rukju, posebno ajete zaštite i ajete uništenja sihra te svaki dan, poslije ikindije-namaza, tom vodom prskati s vanjske strane ćoškove kuće, stepenište, ulazna vrata te prozore (okolo). Ukućani trebaju da se redovno pridržavaju jutarnjeg  i večernjeg zikra. Na vama je da dovite, da Allah uništi sihirbaza i onoga ko naručuje sihr, a da vas zaštiti, a On je to kadar i to vam je već pokazano. ___________________________________________

DRUGO PITANJE:

Selam alejkum! Prije nekoliko godina jedna moja komšinica (muslimanka) dolazila je da me prosi za svog sina, ali ja sam je odbila jer mi se momak nije svidio. Onda je sina “ponudila” mojoj rođenoj sestri, ali je i ona odbila. Ubrzo nakon toga mojoj sestri nije bilo dobro, zapala je u depresiju, čak je pila i lijekove, a nekako se desilo da nam je u to vrijeme i ujak preselio na ahiret, tako da je to dodatno pogoršalo njeno psihičko stanje. Tada smo vjerovale da je ta komšinica možda kriva za to što mi je sestra zapala u takvu depresiju jer smo čule da se bavi vradžbinama. Komšinica je prestala da se javlja i dolazi, a mi smo iz očaja potražile pomoć kod jednog hodže. Sestri je toliko bilo loše da je čak pomišljala i na samoubistvo…

Nekako su stvari došle na svoje, njen se život sredio, hvala dragom Allahu. Ja sam duboko ušla u priču, ali morala sam jer je vezano za pitanje na koje, nadam se, imate odgovor i savjet šta mi je činiti. Ja sada imam 25 godina, od tog dana kada je komšinica bila kod nas i kada sam je odbila, ja nemam mladića. Imala sam jednog ubrzo nakon toga i to je trajalo nekoliko mjeseci. Kada je veza postala ozbiljna, ja sam odustala, a ni sama ne znam zašto. Od tada su prošle dvije godine, ali ja ni na jednog ne gledam kao na nekoga s kim bih mogla da živim. Nisam sujevjerna, verujem u sudbinu koju mi je dragi Allah odredio, verujem u Njega. Muči me pitanje postoje li stvarno te vradžbine i ukoliko postoje, ima li neka dova koju bih mogla da proučim da se to poništi? Molim vas za odgovor, već postajem očajna. Hvala!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Allah zna najbolje, ako je istina da se ta vaša komšinica bavi vradžbinom i ako se vašoj sestri sve tako iznenada desilo, nakon što je bila zdrava, postoji velika mogućnost da je vašoj sestri iz osvete bio napravljen sihr ludosti. Nažalost, veoma česta pojava kad određeni momak želi da ima neku djevojku pa ga ona odbije ili djevojka momka, pa je također odbije, šejtan uradi svoje pa se iz ljubomore i mržnje koju šejtan učini velikom, desi da se “pomoć” potraži kod sihirbaza. Tada sihirbazi prave ljubavne sihre i desi se ljubav pod pritiskom sihra.

Isto tako, može se napraviti sihr nemogućnosti udaje/ženidbe. Znači, djevojka, iako lijepa, čestita, vjernica i sl., ima ponuda od finih insana i želi da se uda, ali u zadnjim trenucima dese se iznenadne stvari odbijanja, neopravdani razlozi i sl. Svaki od ovih sihra liječi se rukjom, a nikako odlascima kod nekakvih nana kojima često omladina ide i koji od tih nana dobijaju razne talismane i hamajlije. Oboljela osoba treba se vratiti prije svega Allahu i propisima vjere, zatim liječiti se Kur’anom i sunnetom. Dakle, takva vrsta sihra ili vradžbine zaista postoji. Svakako, ako je vjernikov iman jak, čak i stalna i iskrena dova može da to otkloni.

_________________________________________________

TREĆE PITANJE: Selam alejkum! Kada sihirbaz napravi sihr osobi koja je izuzetno pobožna i prakticira učenje svih zaštitnih dova i zikrova, ponaša se u skladu sa Kur’anom i sunnetom itd., na koji način džinni uopće mogu napasti takvu osobu?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Ne postoji pravilo kojim je određeno koje su to osobe kojima se može napraviti sihr, a kojima ne može, odnosno, Allahovom voljom, to se može desiti svakome, pa čak i vjerniku koji se u potpunosti pridržava svih vjerskih propisa. Na kraju, poznata je predaja koju bilježi Buharija, a u kojoj se navodi da je i sam Poslanik, s.a.v.s., bio pod utjecajem sihra koji mu je napravio židov iz Medine.

Dakle, kad Allah, dž.š., odluči da Svoga roba iskuša sa sihrom, On odredi i dozvoli da džinn uđe u njegovo tijelo bez obzira što je on pod zaštitom i što se pridržava vjerskih propisa. Dakle, to je za vjernika jedan vid iskušenja, kao što Allah iskuša vjernika sa nekom od bolesti sa medicinske strane, tako ga Allah iskuša i s duhovne strane, kako bi vidio njegovo strpljenje, ustrajnost u dovi, oslonac na Allaha, kako bi ga očistio od grijeha i sl. Svakako, i pored svega što zadesi vjernika, kad je u pitanju sihr ili džini, ne smije da gubi nadu u Allahovu milost, treba da se liječi Kur’anom i sunnetom, saburom, dovom i drugim ispravnim načinima liječenja.
______________________________________________

ČETVRTO PITANJE: Selam alejkum! Po ćoškovima kuće često nalazim komadiće tijesta u kojima se nalaze dlake i nokti, ali još zanimljivije jeste da se to isto nalazi na kući mog daidže sa strane gdje je taj zid kuće okrenut prema meni i kuda ja prolazim jer su naše kuce jedna pored druge. Sumnjam da sve to radi moja dajnica jer mi je jako zavidna, kao i njene kćerke, ako imam momka ili ako mi se nešto dobro dešava u životu, i baš u takvim trenucima nađem i sve izgubim u jednoj minuti. Nakon više opomena, ona to neće da skine, kaže da joj ne smeta i onda ja moram otići da bih to skinula, to na mene najviše utječe. Šta da uradim kad nađem takav vid sihra, da li spaliti, baciti u vodu ili jednostavno preuzeti stvari u svoje ruke i dati joj do znanja da to ona radi?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Kao prvo, sumnja zna da bude veoma opasna i može da prouzrokuje velike probleme, posebno u porodici. Možda vaša dajnica sve to i radi, a možda i nije tako. Da biste bili sigurni, morate imate dokaz, a to je da je vidite ili vi ili neko od vaših ukućana. Do tada, nemojte se time opterećavati, nego treba da razmislite kako da se od toga zaštitite. Najbolja zaštita od onoga što nalazite po ćoškovima, a vjerovatno se radi o sihrima, kombinacija tijesto, nokti i dlake – jeste namaz, zatim učenje jutarnjeg i večernjeg zikra, učenje i slušanje Kur’ana te ostavljanje grijeha.

Svoj odnos prema Allahu trebate obnoviti i biti u tome ustrajni. A ako slučajno opet to ili slično nađete, neko od ukućana koji se pridržava vjere treba da uradi sljedeće: na čistu vodu 7 puta proučite Fatihu, te po 3 puta Ihlas, Felek i Nas, zatim Ajetul-Kursiju i zadnja dva ajeta sure Bekare, a onda u tu vodu stavite čašu soli i pravog sirćeta i tako ostavite da odstoji otprilike jedan sat. Nakon toga bacite vodu. Svaka tri dana u kući puštati učenje sure Bekara.
______________________________________________________

PETO PITANJE: Lijep pozdrav! Imam pitanje i ako mi možete odgovoriti, bila bih vrlo zahvalna. Godinu dana trajala je moja veza sa jednim muškarcem i puno smo se voljeli, ali više se ne viđamo. Upoznala sam jednu ženu iz Bosne koja je otvorila zvijezde i sad nešto radi po Kur’anu za nas. Ujutro i navečer nosim neku zaštitu na prsima. Recite mi, molim vas, ima li za nas nade u ovome? Jako ga volim i znam da i on mene voli, ali ja sam udata. Puno vam hvala!

ODGOVOR: Još ljepši pozdrav i vama! Prvo, i više je nego opasno to što nosite vradžbine i zapise i pod hitno morate da to zapalite. Drugo, to vam je dala žena koja je vračara, sarađuje sa džinnima, i udaljite se što dalje od nje. Treće, “otvaranje zvijezda” su gluposti i laži. Četvrto, radite VELIKI grijeh, varate svog muža, kako očekujete da vam pomognem u grijehu?! Žao mi je!
___________________________________________

ŠESTO PITANJE: Selam alejkum! Prilikom učenja sure Bekara, moja se supruga osjeća pospano, te osjeća težinu u tijelu i tako svaki put. Da li ovo ima veze sa džinnima? Allah te nagradio!

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!  Poznata je vrijednost  sure Bekara, između ostalog, za nju je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Učite suru Bekara! U ustrajnom učenju ove sure nalazi se bereket i blagoslov, a onome ko je ne uči, to je žalost i kajanje. Njoj sihirbazi ne mogu ništa.” Eh sad, ako je vaša supruga prije nego što je počela učiti suru Bekara, imala određenih psihičkih problema, pa nakon toga čula od svojih prijateljica ili rodbine da osoba u kojoj je džinn ili je pogođena urokom, tokom učenja sure Bekara, dešava se pospanost ili malaksalost, takve reakcije mogu da budu produkt psihičkog umišljanja ili vesvesa. Drugo stanje jeste da je vaša supruga bila zdrava, nije se nikad žalila na psihičke probleme, pa se prilikom učenja sure Bekara javi pospanost ili osjećaj težine u tijelu, Allah zna, moglo bi da bude stanje uroka.
___________________________________________

SEDMO PITANJE: Selam alejkum! Muškarac sam i tokom odrastanja osjećao sam privlačnost prema muškom spolu. Dakle, imao sam sklonost prema homoseksualizmu. Prema ženama nikad nisam osjećao sklonost i nisu me privlačile. Vjernik sam i držim se vjere, međutim, teško je sputavati te strasti, treba mi da smirujem strasti na halal način, ali ne mogu da se oženim. Ne znam šta da radim. Jednostavno, ne mogu doživjeti erekciju misleći na ženu, već samo na muškarca.

Da li postoji mogućnost da je to sihr? Naglašavam da nikada nisam osjećao privlačnost prema žensku, čak ni u pubertetu. Da li postoje takvi slučajevi, da li su riješeni i koji je vaš savjet? Učim Kur’an, volim da učim Kur’an, slušam ga često. Da vas Allah nagradi!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Da ti Allah pomogne i olakša! Zaista si iskušan teškim iskušenjem. Kroz praksu se pokazalo da bolest homoseksualizma može da dođe i od strane džinna. Dakle, među samim džinnima ima takvih slučajeva i kod opsjedanja čovjeka, oni kontrolišu njegove strasti i navode ga na taj grijeh. Isto tako, može da se radi i o zaljubljenom džinnu. S druge strane, dokazano je da je homoseksualizam bolest i ako vjernik zapadne u to iskušenje, obaveza mu je da se liječi. Danas se to može liječiti kod psihijatra. Svakako ti preporučujem da posjetiš nekog od liječnika Kur’anom i da ti se obavezno prouči rukja. Ako ne bude ništa povezano sa džinnima, obavezno da se posjeti psihijatar jer se onda radi o poremećaju koji treba da liječiš.  Čitao sam o slučajevima momaka koji su imali problema kao i ti, pa su se Kur’anom (rukjom) izliječili i danas su oženjeni, hvala Allahu.
_____________________________________

OSMO PITANJE: Selam alejkum! Moj je brat izgleda puno naograisao. Naime, prije tri godine bio je sa jednom Njemicom, a onda je ona otišla, a on od tada ludi. Živimo u Gracu i pošto on neće ni da čuje za liječenje, teško nam je da ga nekome odvedemo. Jednom smo ga odveli u Beč, a odatle je, nažalost, pobjegao kad je Kur’an počeo da se uči. Ne znam ima li iko u Gracu da liječi Kur’anom? Molim za pomoć!

 ODGOVOR: Alejkumus-selam! Vaš brat nije naograisao niti ima problema sa sihrima. Vašeg brata je omanđijala ta Njemica, okrenula mu je mozak i pamet, i on jedino nju vidi i jedino nju poznaje. Pustite ga, kad shvati da od nje više nema ništa, smirit će se. Nemojte da obraćate pažnju, nije dijete. Dovite Allahu da ga uputi na pravi put. Inače, danas mi u svakom životnom problemu kao glavne krivce vidimo džinne i sihre i odmah trčimo da nam se prave zapisi, hamajlije ili da se uči rukja…
_____________________________________

DEVETO PITANJE: Selam alejkum! Stalno pratim vaš sajt i mogu reći da me priče i vaši odgovori oduševljavaju, ima puno toga što se može naučiti. Ja bih vas zamolio da ovo pročitate i da mi odgovorite, ako možete. Imam 22 godine i redovno obavljam namaze pune četiri godine, mašallah, trudim se da živim u skladu sa islamom koliko god je moguće.

Ovog ramazana nešto više me zainteresovala tema džinna i njihovog svijeta i mogu reći da sam naučio puno toga o njima. Samim tim pročitao sam dosta o štetnosti hamajlija koje nam daju “liječnici”, te sam jedan dan zapalio sve hamajlije koje smo imali u kući, u jednoj se čak nalazilo i neko malo drvce. Znam da to možda nije bilo pametno, ali sad je gotovo. Od tada pa nadalje počeo sam stalno da razmišljam o tome kako su oni tu uz mene i kako mi to paljenje može naškoditi. Nakon toga, usnio sam tri sna o džinnima, prvog se ne sjećam baš dobro, u drugom znam da sam bio na sedždi i nakon predavanja selama nešto me “obuzelo”, te je tu bila jedna kolegica koja je muallima i koja mi je pomogla.

Treći i najstrašniji sam imao prije nekoliko noći. Sanjao sam da sjedim u svojoj sobi sa nekim ljudima (među kojima je bila ponovo ta muallima) i negdje se čulo učenje, ne znam da li je ezan ili nešto drugo, ali se čulo, kao da je dolazilo sa nekog uređaja. A onda je mene to nešto ponovo obuzelo, i nisam mogao ni slovo izustiti, samo sam puštao neke krike i kao da mi je neko držao ruke da se ne mogu pomaknuti. Najgore od svega jeste što je taj osjećaj bio tako stvaran i zastrašujući, kao da se zaista dešava. Onda sam u tom snu vidio kako mi ti ljudi pomažu, ali sve nešto polahko, nikome se ne žuri, a ja sam imao onaj osjećaj kao kad sanjate da padate sa visine pa imate onaj grč u stomaku, i on je trajao cijelo vrijeme. Nakon toga došao sam sebi i ti ljudi su me kao izliječili, nakon čega mi je “nešto” (nisam siguran da je čovjek) reklo da to što tražim nije bačeno, niti zakopano, već da je tu u drugoj sobi zamotano, i da je riječ o mrtvom jagnjetu u kome je nešto zašiveno.

Onda sam sanjao da sam otišao u tu drugu sobu i počeo da pretražujem po ormaru, gdje sam našao hrpu svojih starih stvari, obuće, pa čak i novca. I napokon, negdje na dnu ugledao sam nešto zavijeno u bijeli čaršaf, nisam gledao unutra, ali sam znao da je to jagnje… Počelo se raspadati i crvi su bili naokolo, zatim sam to uklonio iz ormara. Eto, to je ono čega se sjećam. Ja se izvinjavam zbog ovolikog teksta, ali sam htio da dobro objasnim situaciju. Zanima me da li to znači da ja imam džinne ili da neko pokušava da mi ih pošalje? Obraćam se vama jer se bojim da me niko drugi neće ozbiljno shvatiti. Mahsuz selam!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Nažalost, određeni ljudi nisu ni svjesni, a posebno oni koji se tek vrate vjeri, da pretjerano čitanje knjiga o džinnima i sihrima, njihovim simptomima i djelovanjima, može da prouzrokuje ozbiljne psihičke smetnje i probleme. Problem strahova i umišljanja zna biti veoma opasan, posebno kad su u pitanju džinni. Zato i postoji jedna posebna vrsta opsjedanja koju je ulema nazvala “lažno opsjedanje”. Kad osoba koja je zdrava bude prisutna tokom liječenja i kad vidi sve te pokrete i reakcije, nakon nekog vremena desi se da počne umišljati da je i ona bolesna od toga. Ili, kad se pretjerano čita literatura, pa se neke stvari umisle.

Šta god u kući šušne, džinn je, šta god se ružno sanja, džinni su, pokušavaju da uđu u mene, ako se dešavaju malo češće svađe, sihr je… Ljudi, vratite se Allahu, namaz na vrijeme obavljajte, učite Kur’an i jutarnji i večernji zikr, dijelite sadaku, slušajte roditelje, radite neke poslove, šetajte, čitajte razne korisne knjige, ne  zamarajte se džinnima i ne tražite sebi belaja!Nadam se da si me, brate moj, shvatio.
_____________________________________________

DESETO PITANJE: Selam alejkum! Imam 26 godina i od svoje 18. godine u sukobu sam s ocem. Jednoga dana on je odlučio otići kod nekoga čovjeka da vidi šta se to dešava među nama i taj mu je čovjek sve pogodio: rekao je da se ja krijem od oca, kao što i jeste, izbjegavam ga da ne dolazimo u verbalni sukob, a za oca je rekao  da ga svi poštuju osim mene i moje majke koja me je uvijek branila. Taj je čovjek rekao da ćemo se svi rasuti svako na svoju stranu i rekao mu je da donese moju sliku da on nešto nauči pa da je ja tri puta uz plamen obnesem oko glave, a tako isto i za oca, pa će sve biti u redu. Tu sliku moram nositi uz sebe i sad je imam u novčaniku.

Šta mi savjetujete da  uradim? Nakon svega ovoga ja sam se oženio ženom čiji je otac musliman, a mati kršćanka i otišao sam od oca i svoje kuće jer su sukobi i dalje trajali, mislim na verbalne sukobe i totalnu suprotnost. Jednostavno, imao sam veliki strah od njega i zato sam se i krio, kao što je onaj čovjek rekao. Mene zanima šta da uradim s tom slikom koja je u mom novčaniku i šta bi bilo najispravnije? Da vam još kažem da taj čovjek zna gdje se nalazi voda kod naše kuće, položaj kuće, da sam ja kopao neke rupe u zemlji, a stvarno jesam, i sve je tačno.

ODGOVOR:  Alejkumus-selam! Nema nikakve sumnje u to da je vaš otac išao pravom sihirbazu. Nažalost, to je danas naša svakodnevnica jer naši muslimani žive u teškom neznanju kad su u pitanju osnove vjere, a kamoli nešto drugo. Taj čovjek je sve pogodio u vezi vašeg stanja zato jer on sarađuje sa džinnima i njegove sluge, džinni koji imaju veliku moć kretanja, veoma su brzo saznali sve o vama i to prenijeli njemu, a on vašem ocu kako bi to u vašim očima izgledalo nevjerovatno i kako je taj čovjek evlija. Taj čovjek je Allahov neprijatelj i varalica. Tu sliku ćeš bismillom da zapališ. Ali, nakon toga, treba da se pokaješ Allahu za svoje grijehe i da okreneš novu stranicu svog života, da počneš da klanjaš namaz, da ostaviš grijehe, da čitaš Kur’an i da se izmiriš sa svojim ocem, pokušaj da mu priđeš, možda te bolje prihvati kao osobu vjernika. Pokušaj!

Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta