Odgovori o sihru

Deset pitanja i odgovora o sihru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PRVO PITANJE:  Selam alejkum! Halalite ako vas uznemiravam ovim ponovnim javljanjem, ali zanima me da li osoba koja je oboljela od sihra nemogućnosti udaje/ženidbe ima mogućnost da se uda iako nije potpuno izliječena, te da li u takvom slučaju, ako bi došlo do braka, taj sihr može djelovati na način da poremeti odnose bračnih supružnika, kao npr. sihr rastavljanja? Naime da li ovaj sihr djeluje samo do momenta udaje ili ženidbe (ima samo određenu svrhu – da spriječi brak) ili se njegove posljedice mogu produžiti i poslije na način kako sam navela, je li mu cilj da onemogući brak ili da osoba ostane sama kad bi se i našla u braku?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Bismillah, zahvala i hvala pripadaju Allahu, s.v.t., neka je salavat i selam na Poslanika, s.a.v.s., njegov ehlul-bejt i časne ashabe.Jedna od najčešćih vrsta sihra jeste sihr rastavljanja, tzv. es-sihru et-tefrik, i to je vrsta sihra koja se spominje u 102. ajetu sure El-Bekare. Kada govorimo o ovom sihru, to ne znači da se njime postiže samo rastavljanje bračnih drugova (što i jeste najčešća praksa), nego rastavljanje recimo sina od roditelja, prijatelja od prijatelja, brata od brata i sl.  Što se tiče vašeg pitanja, odgovor je da osoba koja nije u potpunosti izliječena od takvog sihra može da se uda, uz Allahovu pomoć, ali je to rizično.

 

Rizično je posebno ako je djevojci napravljen sihr nemogućnost udaje, a taj sihr nije skroz uništen, jer, prvo, tu je džinn koji je zadužen za djelovanje sihra, koji možda jeste oslabio, ali je tu, i koji je i dalje pod komandom sihirbaza ili svog džinskog poglavara. Sama činjenica prisustva džinna, može da utječe na brak, pa čak i na trudnoću žene. Bilo bi najbolje da se izvrši liječenje do kraja, dakle do uništenja sihra, uz Allahovu pomoć, zatim period odmaranja i upotpunjavanja ibadeta, pa tek onda udaja. Dakle, korak po korak.
__________________________________________

DRUGO PITANJE:

Selam alejkum!
Molim vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja jer nam je jako bitno:

1.     Da li se sihr može napraviti na (sam) Kur’an ili na okvir tj. ukrasni papir kojim je omotan?

2.     Kako uništiti sihr koji je napravljen na mahrami i šamponu?

3.     Kako se uništava sihr ili liječi od toga ako se pojede ili popije?
(U sva tri slučaja u pitanju je sihr rastavljanja muža od žene)

1.     Kako uništiti sihr koji je napravljen na kamenju, a džinn je rekao da je svezan za kamenje, da li se to kamenje smije istucati čekićem u komadiće kada se izvadi iz vode na koju je naučeno tj. na koji su proučeni ajeti za uništenje sihra – ako je on i za to svezan?

2.     Džinn je rekao da ne može izaći jer je svezan, kako se to rješava, tj. kako postići da se on odveže?
(U ova dva slučaja u pitanju je sihr da osoba nema ni u čemu sreću i napredak u životu)Da vas Allah, dž.š., nagradi!

ODGOVOR:

Alejkumus-selam! Odgovorit ću onim redom kako ste me i pitali.

1.       Ne znam.
2.       Sihr napravljen na mahrami ili šamponu (pretpostavljam da je u pitanju boca), može se, uz Allahovu pomoć, uništiti ovako: U manju posudu nasuti vodu na koju su naučeni ajeti rukje i uništenja sihra, dodati čašu soli i čašu sirćeta. U tu posudu potopiti tu mahramu i taj šampon i ostaviti jedan sat. Nakon  toga, mahrama i ta boca šampona mogu se zapaliti, a pepeo prosuti u rijeku.

3.       Sihr koji se pojede ili popije liječi se rukjom, pije se naučena voda na koju su naučeni ajeti za uništenje sihra i jede se med. Također se može piti i maslinovo ulje.  Reakcije su povraćanje, proljev, učestalo mokrenje, bolovi u stomaku. Uništeni sihr može se povratiti ili da izađe tokom obavljanja velike nužde.

1.       Sihr postavljen na kamen uništava se kao i drugi materijali na koje je napravljen sihr. Nakon potapanja u naučenu vodu, kamen se razbije na nekoliko dijelova te se dijelovi ili zakopaju u zemlju ili bace negdje kuda narod i životinje ne hodaju.

2.       Tada se uče ajeti koji ga razvezuju, to treba da zna onaj koji liječi Kur’anom.
____________________________________________

TREĆE PITANJE:

Selam alejkum! Pročitala sam jedan tekst o snoviđenju životinja. Ja često sanjam mačku, a nedavno sam sanjala bijelu mačku, i jednom davno sam sanjala kao da neka zmija želi da me ujede, ali me mačka spasila. Mislim da me poslije opet ujela, ne sjećam se baš. Prijateljica mi je rekla da je jednom sanjala da me na nekom mostu ujela zmija.Koji je najbolji način da se zaštiti od džinna i sihra? Obavljam namaz i slušam učenje Kur’ana. Hvala vam unaprijed, stranica je odlična.

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!

Ako ste dobro pročitali naslov teksta, tamo se kaže da snoviđenja navedenih životinja PONEKAD ukazuju na džinne. Druga stvar koju mislim da niste razumjeli iz teksta jeste da se takva  vrsta snova odnosi uglavnom na ljude koji se liječe od neke duhovne bolesti (sihr, urok ili mess). Ako se vi dobro osjećate, onda je to obični san koji mislim da nema veze sa džinnima.  Što se tiče zaštite od sihra i džinna, najbolja vam je zaštita vaš namaz koji obavljate i slušanje Kur’ana, a još svemu tome dodajte i čitanje/učenje Kur’ana, kao i redovno učenje jutarnjeg i večernjeg zikra te učenje zikra pred spavanje, kako je prakticirao Poslanik, s.a.v.s.
______________________________________________

ČETVRTO PITANJE:

Selam alejkum! Već nekoliko mjeseci ne osjećam se dobro, posebno me boli stomak i želudac te imam nagone za povraćanjem. Radio sam nalaze i sve mi je u redu. Doktor mi stalno govori da sam prehladio stomak, pa valjda bi me više ta prehlada prošla. Također imam nesanicu i strašne snove. Brate, sumnjam na sihre, zato pitam da li bih nekako mogao da provjerim da li su u pitanju sihri? Hvala Allahu vjernik sam, obavljam namaz i učim Kur’an. Živim van Bosne i ne znam ikoga da liječi Kur’anom, pa ako se pokaže, onda bih tražio selameta. Allah vas nagradio na ovoj stranici, braćo!

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!
Postoji nekoliko načina da osoba koja se ne osjeća dobro, bilo fizički ili psihički,  provjeri da li se radi o sihru, uroku ili messu. Ovom prilikom ću ti dati jedan način ili metodu pomoću koje se može, uz Allahovu pomoć, otkriti da li je u pitanju sihr. Ali, zamolio bih te da sa tobom bude neko ko je također vjernik praktičar, ako bi slučajno došlo do jačih reakcija.

Uzeti abdest te klanjati dva rekata na kojem ćeš Allaha zamoliti za pomoć, onda ćeš uzeti veću malo čašu čiste vode te na nju naučiti sljedeće sure i ajete:
–          Bismilla (7X)
–          Fatiha (7X)
–          Prvih pet ajeta sure El-Bekare (3X)
–          Ajetul-Kursija (7X)
–          Zadnja dva ajeta sure El-Bekare (3X)
–          117. i 118. ajet sure El-A‘raf (7X)
–          69. ajet sure Taha (7X)
–          81. ajet sure Junus (7X)
–          Sura Ihlas (7x)
–          Sura Felek (7X)
–          Sura Nas (7X)

–          Nakon toga popiješ tu čašu vode, ne moraš sve odjednom.  Zatim, tokom toga, možeš da osjetiš neke od simptoma, kao što su: drhtanje tijela, crvenilo  očiju, želja za plačem ili jaki plač, ne želiš da piješ tu naučenu vodu, okus vode ti se promijeni, gorak ili slan, nagon za povraćanjem ili povraćanje. Ako ti budu ovakvi simptomi, Allah zna, postoji velika mogućnost da je u pitanju sihr.
______________________________________________

PETO PITANJE:

Selam alejkum! Uzvišenom Stvoritelju zahvaljujem na uputi, Kur’anu časnom, koji je ljudima spušten kao milost i lijek, i neka je vječni salavat na posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,i njegovu časnu porodicu! Poštovani, hvala Allahu, dž.š., pa sam se uspio, uz pomoć vjerske literature, učenja Kur’ana časnog i redovitog obavljanja svih islamskih propisa, sam izliječiti od cjeloživotnih nakupljenih sihra, džinna i uroka!

Moj stupanj samoizlječenja, prije nepune dvije godine, dostigao je vrhunac na način (u šta mnogi možda neće povjerovati), da svaki sihr ili urok koji mi neko napravi, bezrazložnom zavišću i negativnim mislima, i u bilo kojem dijelu svijeta da se nalazi ta osoba, ja odmah osjetim, te stoga, pristupam puštanju audio rukje, i u vrlo kratkom vremenu (najčešće nekoliko minuta), sa stopostotnom sigurnošću, identifikujem tu osobu i dotični sihr (osobu) izbacujem iz sebe, glasnim ispljuvavanjem, a nakon što stavim svoju desnu ruku na Kur’an časni! I kada sam mislio da je to moj vrhunac u samoodbrani i uopće u nauci o svijetu gajba, dogodilo mi se sljedeće, a što ne mogu nikako spoznati zašto je to tako!?

Naime, u međuvremenu sam stupio u emotivnu vezu sa jednom pokrivenom ženom (udovicom) i između ostalog otvorili smo i temu sihra! S obzirom da je isto čistog srca i privržena dini islamu, a napose lijepa i uspješna, za pretpostaviti je bilo da ima puno nakupljenih sihra, zbog zavisti i urokljivih pogleda okoline, te sam je stoga podučio kako će provjeriti svoje stanje! I događa se sljedeće: nakon što se počela samostalno liječiti rukjom kod svoje kuće, svi njezini sihri su se manifestovali na meni, a na način tjeskobe, potištenosti i negativnog raspoloženja, a na njoj samo kroz pojačano lupanje srca!

S obzirom da živimo u dvije različite države i udaljeni smo jedno od drugog oko 500 km, bilo mi je skroz neobično da sam ja u roku od samo nekoliko dana izbacio iz sebe, a na isti način kao i svoje, sve njezine sihre poimence (35 osoba), a bez da te osobe uopće poznam, niti sam ih ikad vidio, a ni oni mene, niti mi je ona o njima bilo šta pričala! I dalje smo u emotivnoj vezi i za sve to vrijeme takoreći svakodnevno, bilo tko od njenih starih sihra ili uroka, ili neki novi sihr ili urok prema njoj, i dalje prelazi preko mene, a bez da te osobe poznam i bez obzira da li smo trenutno jedno drugom u blizini, ili svako u svojoj državi!

Stoga se moje pitanje odnosi na to zašto njene sihre ja ispljuvavam lično, a ne ona, iako je i pokušavala sama nebrojeno puta da ih eliminira? Da li su nam duše toliko emotivno spojene, da sam ja u neku ruku njen medij i odbrambena tvrđava, od zavidnika iz njene okoline? Halalite ako je bilo ovo sve preopširno i unaprijed hvala za odgovor!

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!

Mislim da ste previše svoj razum pa i svoje vrijeme posvetili nevidljivom svijetu  (džinnima) kao i duhovnim bolestima (sihri i uroci).  Bojim se da ste sebi dosta toga umislili i šta je još gore, svu tu umišljenost prebacujete na druge oko sebe.  U vašem pitanju ima nekoliko stvari sa kojima se ne bih složio i čak štaviše možete lahko postati žrtva džinskog djelovanja.  To da u svakom trenutku možete osjetiti  pa čak i identifikovati ko vam je napravio sihr ili vas urekao bez obzira gdje se on nalazio nakon nekoliko minuta od puštanja rukje, malo je teško za povjerovati.

Također, žena koju ste upoznali,  pogrešno ste prema njoj postupili, mislim da ste joj napunili  glavu raznim pričama i vašim sposobnostima do te mjere da sad i ona kao i vi, u svakoj psihičkoj ili fizičkoj promjeni, vidite znakove sihra ili uroka. Dragi brate / gospodine, ponavljam, sebi ste toliko umislili djelovanje džinna da se svaka vaša promjena u životu dešava zbog djelovanja navodno nekih uroka ili sihra. Izbacite sebi to iz glave.

Budite jednostavan Allahov rob koji obavlja ono što nam je naredio Allah i Njegov Poslanik, s.a.v.s. Ta žena koju ste upoznali, ona nema nikakvih sihra koje vi stalno ispljuvavate, to je samo plod vaše podsvijesti. Isto tako ćete postupiti i kad sutra nekog drugog upoznate, čim na njemu vidite neke pokrete ili vam se osoba požali da ne može da spava, vi ćete je ubijediti da ima sihre ili uroke…
____________________________________________

ŠESTO PITANJE:

Selamu alejkum, dragi brate! Već duže vrijeme svojoj ženi učim na vodu i maslinovo ulje, pa me zanima je li to u redu,  jer sam čuo od jednog brata da se ne smije mazati pupak ako je trudna. Allah te nagradio!

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!
Nema smetnje uzeti malo ulja na vrhovima prstiju te blago razmazati po rukama, nogama, leđima, prsima i glavi. Nije tačno da se ne smije mazati pupak i stomak ako je žena u trudnoći. Dakle, to se smije, ali možda je taj brat mislio sa se to ne radi ako je na ulje naučena sura Zilzal, jer selefus-salih, Allah im se smilovao, savjetovali su da  trudna žena ne maže svoj pupak ni stomak u stanju trudnoće ako je na ulje naučena sura Zilzal.  Čak su savjetovali da se na ulje uopće ne uči ova sura. Allah zna najbolje!
________________________________________

SEDMO PITANJE:

Selam alejkum! Imala sam sihre rastavljanja i bila sam razdvojena od svog zaručnika. Hvala dragom Allahu, liječila sam se rukjom te smo našli sihr i uništili. Šejh mi je rekao da sam izliječena. Zanima me da li ja više ne treba da korisim ovo maslinovo ulje i da ne slušam rukju?

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!
Ako se osjećate bolje, odnosno ako se osjećate zdravo – kao i nekada nakon  upotrebe maslinovog ulje i naučene vode – deset dana do mjesec poslije zadnje upotrebe  maslinovog ulja i vode, onda ste, uz Allahovu pomoć, izliječeni i nema potrebe da koristite više terapiju, odnosno ulje i naučenu vodu.
___________________________________________________

OSMO PITANJE:

Selam alejkum! Bolujem od sihra, pa me zanima  da li ja mogu tokom menstrualnog ciklusa da pijem naučenu vodu i da se mažem maslinovim uljem i da slušam rukju? Allah vas nagradio na trudu!

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!

Nema nikakve smetnje da vi tokom menstrualnog ciklusa slušate rukju ili da pijete naučenu vodu. Isto tako dozvoljeno je da se mažete naučenim maslinovim uljem, samo to nećete po mjestima gdje je nečisto.
_______________________________________________________

DEVETO PITANJE:

Selam alejkum! Imam jednu nedoumicu u vezi jutarnjeg i večernjeg zikra. Naime, čitao sam da se ovaj zikr uči prije izlaska sunca i prije zalaska, eh sad da li se broji u zaštitu ako se taj zikr prouči, recimo, nakon izlaska  sunca? Hvala unaprijed!

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!
Ako osoba zaboravi da prouči propisani jutarnji i večernji zikr na vrijeme, onda ga može slobodno proučiti sa nijjetom zaštite i nakon izlaska odnosno zalaska sunca. Međutim, bitno je u svemu da ovo ne pređe u naviku  i da se često ne dešava, mislim kašnjenje sa prakticiranjem zikra.
________________________________________________

DESETO PITANJE:

Selam alejkum! Da li se urok može obnoviti kao i sihr, ako može kako se najbolje zaštititi?

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!
Da, urok se može obnoviti kao i ostale duhovne bolesti ako se prouzrokuju uvjeti za njegovo obnavljanje.  A što se tiče zaštite, to se postiže redovnim prakticiranjem jutarnjeg i večernjeg zikra, obavljanjem namaza, posebno sabaha i  ikindije (muškarci u džematu, a žene kod kuće),  udaljavanjem od mjesta i ljudi koji mogu da ureknu, skromnosti u jelu, piću i oblačenju kao i izbjegavanjem pretjerane radosti i pretjerane tuge, i svakako učenjem dove da te Allah zaštiti i sačuva od tog iskušenja. Allah najbolje zna!

Ebu Bilal (svršenik medinskog univerziteta)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta