Tekstovi

Djelo koje će ti zaštiti lice od džehennemske vatre!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio da će robu kada stane pred Uzvišenog Allaha radi polaganja računa, u susret izaći Vatra i stati naspram njegovog lica. Također nas je obavijestio i to da će sadaka štititi svoga sahibiju (onoga koji ju je davao) od Vatre. Bilježi se u dva Sahiha od Adij b. Hatima da je Allahov Poslanik alejhi selam, rekao: “Svaki od vas će razgovarati sa svojim Gospodarom bez posrednika. Kada čovjek pogleda na svoju desnu stranu vidjeće ono što je pripremio od djela, kada se okrene i pogleda na lijevu stranu vidjeće ono što je pripremio od djela, pa kada baci pogled ispred sebe, ispred svojih očiju će ugledati Vatru, zato se čuvajte Vatre pa makar sa pola hurme.

Imam Muslim bilježi hadis Adija b. Hatima kojeg on prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem je rekao: “Ko je od vas u stanju da se zaštiti od Vatre pa makar sa pola hurme neka to i uradi.” Dok imam Buharija bilježi hadis Adija b. Hatima kojeg on prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem je rekao: “Svaki od vas će stati pred svoga Gospodara, tada između Njega i vas neće biti zastora niti prevodioca koji će prevoditi. Allah će upitati roba: “Zar ti nisam dao imetak?” “Jesi!” “Zar ti nisam poslao poslanika?” “Jesi!” Čovjek će tada pogledati desno i ugledati vatru, pa će baciti pogled na lijevu stranu i vidjeti vatru! Zato neka se svako od vas zaštiti od Vatre pa makar sa pola hurme, a ako ni to ne nađe onda lijepom riječi.

Abdurahman b. Semure prenosi da je Allahov Poslanik alejhi selam jednog dana izašao pred njih i rekao: “Sinoć sam u snu vidio čudne stvari”, zatim je spomenuo poduži hadis u kojem između ostalog stoji: “Vidio sam čovjeka iz moga ummeta kako pokušava da zaštiti svoje lice od džehennemske vatre i njenih iskri, u tom je došla njegova sadaka i napravila pregradu između njegove glave i vatre, praveći tako i hlad na njegovom licu.” Hadis je prethodno spomenut.

Iz knjige: STRAH OD VATRE I SPOZNAJA STANJA KUĆE PROPASTI – El-Hafiz Ibn Redžeb El-Hanbeli El-Bagdadi El-Dimeški

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta