Tekstovi

Ni kahva više nije kao što je nekad bila…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako nam se sve modernizovalo, od odjeće, tehnike, izgleda naših stanova, tako nam se modernizovala i kahva. Pored toga što danas imamo instant kafu, kapučino, kahvu sa čokoladom i razne druge vrste, naša bosanska kahva tzv. razgovoruša također  je “mutirala”, tako da danas imamo i razne vrste i oblike naše bosanske razgovoruše.

Internetuša – To je ona kahva kad ja dođem tebi ili ti meni, ponesemo svoje mobitele, laptope ili tablete, pa napravimo kahvu, slikamo kahvu, pa slikam ja tebe i ti mene, slikamo se zajedno sa kahvom, postavimo slike na Facebook,…

označimo jedna drugu da smo zajedno, i onda sat vremena sjedimo i komentarišemo ispod statusa tipa: “Posjetila svoju konu, kahvendišemo – osjećam se presretno” (uz nekoliko smajlija), ti iz jedne, ja iz druge fotelje, dok ispijamo kahvu uz poneki pogled jedne na drugu.

Cajkuša

E, to ti je ona kahva kad ja odem da nekoga zijaretim, npr. komšinicu, i ona upali DM-sat, na kojem neprestano pjevaju i “šize” srbijanske cajke u donjem vešu, iliti pjevaljke narodne muzike – koja je sve samo ne “narodna”, pa se komšinica i ja cijelo vrijeme nadvikujemo da čujemo jedna drugu, jer prati kona one poruke što narod šalje, i čeka ne bi li i nju rodbina iz daleke Amerike pozdravila i da se njeno ime vidi na ekranu TV-a. Ipak je to čast velika, da “izađeš” na televiziji kod Dragane Mirković. Kada dođeš kući nakon ove vrste kahve, pritegnuta mahrama oko glave i jedan kafetin, standardna je procedura.

Gibetuša

Dođem ja tebi ili ti meni, i onda krenemo od kuće sa donjeg kraja sela, pa dođemo tamo negdje do Halimine kuće, i ostavimo malo za sutra. Valja prikupiti još koju informaciju za dalji tok priče.

Hurematuša

Iako je ne gledam nikad kod svoje kuće, kada odem kod nekih ljudi da ih zijaretim, popričam sa njima, popijemo tu kahvicu, ipak završimo svaki put gledajući Sulejmana Veličanstvenog ili onu indijsku Malu nevjestu, čitavo vrijeme komentarišući o seriji, a kada završi, onda slijede komentari tipa: “Šta misliš hoće li Bali beg ostati u zatvoru?” Hmm… A bude i onih trenutaka kada u toku sijela padnu suze zbog nepravde koju Iči nanose one indijske mahaluše…

Nogometuša

Ova vrsta kahve svojstvena je muškom dijelu populacije, a žene je većinom piju jedino kada njihova država igra važnu utakmicu. U ovakvim utakmicama rijetko kad da se i osjeti ukus kahve razgovoruše, jer je tolika euforija u zraku da je kahva tu više onako iz navike.

Ima još nekoliko novih oblika bosanske razgovoruše, ali ovi su među najraširenijim. Meni se nekako opet najviše sviđala ona bosanska poznata razgovoruša, ona kad bi nena stavila stari bosanski ručni mlin, lijepo umjetnički izrezbaren, na svoj stomak da samelje kahvu i uvijek su govorili da takva najljepše zamiriše. Jest da se nena također modernizovala, otkrila je strujni mlin, i jest da gleda Hurem i Iču, ali kada je kahva na redu, sve se ostavlja i sva pažnja posvećuje sagovorniku. Nena se također modernizovala, ali nije se izgubila u toj modernizaciji kao mi mlađe generacije.
__________________________________

Nije ovdje kahva glavna poenta, već mi i to kako se, pod pritiskom “moderne Evrope i modernih ljudi” sve više poput njih udaljavamo jedni od drugih. Dosta pouke u ovim bosanskim preobraženim kahvama insan može izvući, samo da sjedne i onako se zamisli… I zaista je najljepše mirisala ona nekadašnja nenina domaća kahva…

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta