Tekstovi

Pitanje zekata i sadaqât-ul-fitra je sablja sa dvije oštrice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“Gornja oštrica”

Trenutno razmišljanje i stav o njemu u IZ je davno izgubilo abdest i mora se osvježiti, nanovo abdestiti, novom fetvom, neopterećenom komunističkim džehennemom iz vremena kada IZ i njene (naše) institucije i ustanove nisu imale nikakvu državnu financijsku podršku. Tada je bilo od vitalnog značaja da Medresa bude u funkciji obrazujući novi kadar za područje, danas crkotine, a tadašnje Juge. Međutim, danas se,…

hvala dragom Bogu swt na svakom stanju, promijenila situacija i džavni odnos prema IZ, makar u ovom domenu. Posebno ove godine, iza silnih musibeta i poplava, bilo bi skroz pametno i humano da, ako ne zekat, onda svakako sadaqât-ul-fitr, još prije ramazanskog Bajrama završi kod najpotrebnijih porodica – “klanjača”, da osjete islamsku ljubav , brigu i solidarnost kako bi ustrajali u Islamu i kod “neklanjača”, kako bi ovo isto osjetili, ne bi li im srce zaiskalo da postanu “klanjači” i bolji Muslimani.

IZ mora pitanje ubiranja i raspodjele zekata i sadaqât-ul-fitra nanovo definisati, kako bi se na scenu vratile one , Kur’anom proglašene kategorije, koje je bivši reis Cerić svojom ličnom fetvom, isključio iz ubiranja i primanja zekata i sadaqât-ul-fitra. To je haram, bez obzira koliko god je ex reis Cerić mislio da IZ sama polaže i uživa pravo na gornji čin.
Neodgovorno je sve trpati u isti koš i kriviti profesore medresa i imame na terenu po pitanju istog, jer oni ne ubiru zekat i sadaqât-ul-fitr sebi, niti žive od toga, već od plate, mjesečne ili godišnje vazife koju plaćaju džematlije a ne IZ.

Isto tako treba podržati dâije, koji putem medija objašnjavaju vjernicima propise oko institucije zekata i sadaqât-ul-fitra, da se ne bi desilo, da ta sredstva završavaju u džepovima naše najbliže, manje imućnije rodbine ili roditelja, koje smo svakako dužni pomoći i bez zekata ili sadaqât-ul-fitra.

“Donja oštrica”

Činjenica je da nijedna firma ni organizacija u BiH ne dobije u toku mjesec dana nekoliko miliona kaemova “keš na ruku”, bez poreza! Jedinstveno. Dobar financijski menadzer bi od tih para za par godina “napravio” makar jos nekiloko miliona kaemova. Nije za uporediti, ali “Pero Fis” je sa harmonikom i sa pet radnika za nekoliko godina napravio kombinat od par hiljada uposlenih. IZ treba reorganizaciju. Mi imamo vise muftija nego sav arapski svijet zajedno.

To je bespotreban administracijski aparat koji ždere vakuf umjesto da se prave , recimo tvornice ili centri, gdje će se uposliti mladi ljudi koji završe, primjerice, medrese ili fakultete, da imaju osnovu i preduslov za osnivanje porodice. Ovako, naša omladina čami po “kafićima” i nada se boljem vremenu, bez životne alternative i perspektive. Momci i djevojke koji se ne žene i ne udaju na vakat, podležniji su nemoralu a sa mjesta gdje se širi nemoral, Allah swt podize svoj rahmet i bereket a spusta gadab i prokletstvo.

Mjesto previše administracijskih aparata bi bilo bolje da IZ-a ulaže u brigu o siromašnima, kojih je puna BiH i o svojoj omladini, da svaki grad gdje zive Muslinani dobije jedan ili vise omladinskih centara, gdje bi se druzila omladina, bez muzike i alkohla. Imamo makar stotinu dâija bez posla, da Bosnom, koja se sve više udaljava od Islama, organizuju manja sijela i halke, upućujući Bošnjake u ispravnu akidu i vjeru, samo da se njihovim porodicama, iz sredstava zekata i sadaqât-ul- fitra obezbijedi normalan život, ili da im se dadne mogućnost da rade! Siguran sam da bi se nakon nekoliko godina očito primjetili rezultati njihovog djelovanja.

Ali, kako rekoh, dva miliona bošnjaka moraju imati vise muftija nego Turska i nego 400 miliona Arapa.IZ je najveća bauštela za one koji žele da rade a ujedno i najveća hladovina za one koji vole kahvu i čibuk i da ne rade.

Ovo nije udar na IZ niti blacenje njenih vrijednost, već moj lični stav i naša žalosna zbilja. Molim Allaha swt da nam popravi naše stanje. Amin!

Fuad Abdullah Seferagić

Da li je dozvoljeno ići na mukabelu – dr. Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta