Tekstovi

Dobrovoljni post zimi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svi mi muslimani trebali bismo težiti tome da steknemo zadovoljstvo Uzvišenog Allaha u svim vremenima i svim okolnostima. Dio toga je povećanje broja dobrih djela, posebno dobrovoljnog posta zimi u kojoj je dan kratak, a hladno vrijeme ne izaziva žeđ poput ljetnih vrućina. Shodno tome, znamo da je zimi znatno lakše postiti.

Jedan od hadisa koji govore o tome je hadis hazreti Omer, r.a., koji je rekao: ”Zima je plijen pobožnjaka.”

Dakle, to je prilika koju mi muslimani trebamo iskoristiti. Prioritet je napostiti propuštene dana od Ramazana, a ukoliko smo sav obavezan post ispostili, onda možemo postiti čim više dobrovoljnog posta. Ono važno je da naš post bude sa ispravnim nijjetom, a to je kako bi se približili Uzvišenom Allahu.

Benefiti posta su mnogobrojni, osim za naše fizičko i duhovno, također i za naše mentalno zdravlje. Za post je potrebna disciplina, te samim time jača naš karakter i možemo reći da nas na neki način odgaja. Sa duhovnog aspekta, približava nas našem Gospodaru, sa fizičkog aspekta čisti naše tijelo od toksina itd…dobrobiti su mnogobrojne. Također, postom učimo svoje tijelo samokontroli, odgajamo naš nefs pokazujući da smo mi ti koji upravljamo njime, a ne on nama, te se time podižemo i na moralnoj razini jer naš nefs je sklon prohtjevima i strastima.

Kada govorimo o dobrovoljnom postu, najbolji dobrovoljni post je post Davuda, alejhi selam. On je postio svaki drugi dan. I zaista, ovakav post zahtjeva posebnu snagu volje i imana. O Davudovom, a.s., postu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Uzvišenom Allahu je najdraži Davudov post. Postio bi jedan dan, a drugi dan bi mrsio

Potom, možemo postiti i ponedjeljak i četvrtak, jer to su dva dana u kojima se naša djela uzdižu Uzvišenom Allahu, a također su i dani u kojima je postio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Da postimo makar jedan dan u sedmici, imat ćemo nagrade i koristi, a za samo 1 dan posta sedmično zaista ne možemo reći da bi bilo preteško ili preveliko opterećenje (ukoliko smo zdravi itd.). Dobrovoljni post je razlog Allahove ljubavi prema nama i Njegovog oprosta, a dova postača se ne odbija.Zato, imajmo na umu da ne propustimo olako priliku koja nam se pruža u zimskim mjesecima, jer smo svi potrebni dobrih djela.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta