Odgovori

Dova nakon hatme Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Kada se pročita cijeli Kur’an, hatma, da li postoji neka dova koja se prouči, a ako postoji, možete li mi je napisati i na arapskom i na prijevodu?

Odgovor:  Ve alejkumus-selam! Dova poslije završenog učenja Kur’ana, tzv. hatme, može biti u namazu ili izvan njega. Ni od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ni od njegovih drugova ili uzoritih imama ne prenosi se vjerodostojna predaja koja ukazuje na dovu poslije završene hatme, tj. proučenog cijelog Kur’ana, u namazu. Dova koja se nalazi na kraju Mushafa i koja se pripisuje šejhu Ibn Tejmijji nije utemeljena.

Od imama Ebu Hanife i Šafije, Allah im se smilovao, nisu zabilježeni tekstovi koji ukazuju na validnost dove u namazu poslije hatme Kur‘ana, a preneseno je od imama Malika, Allah mu se smilovao, da je rekao da to ne treba prakticirati i da to nije sunnet ni u namazu u toku ramazana. Također je zabilježena predaja od imama Ahmeda, Allah mu se smilovao, o dovi nakon hatme Kur’ana u teravih-namazu prije ruku’a (s tim da prenosioci ove predaje nisu poznati).

Preneseno je da je plemeniti ashab Enes ibn Malik, nakon završetka hatme izvan namaza skupljao svoje ukućane i učio dovu. U tom djelu slijedila ga je skupina iz reda tabiina, kao što je zabilježeno od Mudžahida ibn Džebra. Allah najbolje zna!

www.islamqa.info

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta