Odgovori o sihru

Dva pitanja i odgovora o sihru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Problemi sa spavanjem

Pitanje: Es-selamu alejkum postovana braco, imam jedno pitanje za tebe brate Almine. U skorije vrijeme sam malo povecao svoje ibadete i vise se uozbiljio po pitanju ibadeta, odlaska u dzamiju, ucenja kur’ana, zikra itd… i hvala Allahu na blagodati koju mi je ukazao. Medjutim isto tako desile su mi se neke promjene.Naime u zadnje vrijeme jako slabo spavam. Dozivljavam neki nemir i ne mogu normalno da spavam (da zaspim). Sinoc je bilo najteze dosad, jer haman nisam nikako kako treba zaspao cijelu noc…

Ja mislim da se radi o dzinima, tj., da mi oni donose nemir iz osvete zbog mog skromno povecanog ibadeta… (ja sam njih ezijetio svojim zikrom u ucenjem kur’ana, a oni meni to uzvracaju kad treba da spavam). Dakle moj problem je sto slabo mogu po noci spavati u zadnje vrijeme i mislim da mi se dzinni svete (a prilikom rukje koju su mi davno ucili pokazali su se simptomi, znakovi da je dzin/dzinovi u mom tijelu i nikad ih nismo skroz istjerali) pa vas molim za savjet kako da postupim i sta da ucinim, sta da ucim kako bi otklonio nemir i mogao lijepo spavati? Nadam se ste razumili moju situaciju i pitanje i da cete mi moci iz svog iskustva dati koristan savjet koji ce mi uz Allahovu pomoc pomoci. Allah vas nagradio!

Odgovor:

AlejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuhu!

Slava i zahvala pripadaju samo Allahu swt. Ne mogu tvrditi da vaši problemi potiču od džinskih aktivnosti. Mogući jesu, ali problemi sa snom mogu biti uzrokovani i mnoštvom psihičkih stanja i životnih situacija, odnosno njihovom interakcijom. Ukoliko vas ovakve smetnje opterećavaju preko mjesu koju smatrate da možete podnijeti, savjetujem vas da se obratite nekome ko se bavi liječenjem Kur`anom. Vodite računa da takva osoba, uz ispravnu namjeru i praksu, ima i određeno, odgovarajuće znanje. Praktikovanje rukje, ma kako ispravno bilo, ukoliko se obavlja bez potrebnog znanja može dovesti do pogoršavanja stanja bolesnog/potrebnog.
Ipak, smatram da na jedan momenat u vašem pitanju moramo obratiti pažnju.

Ustvrdili ste, ili samo primijetili, da vas džinni uznemiravaju zbog vašeg povećanog ibadeta. Postoje mnoge vrste interakcije džinna s ljudima, pa i vaš osjećaj donekle može imati osnovu. Šejtanu smeta vraćanje čovjeka na put Istine. Povećavanje vremena provedenog u ibadetu, a time mislim i na samo razmišljanje, uz ili bez obrednog ibadeta, smeta šejtanu. Tad se on aktivira i pokušava čovjeka pokolebati. Obećavat će laži, ulijevati praznu nadu, opravdavati postupke griješenja, trudit će se da blijedi kod čovjeka sjećanje na Allaha swt.,…

Sašaptavanje je posao šejtanski, da bi u brigu bacio vjernike, mada to ne može njima nimalo nauditi, osim ako to Allah dopusti. A vjernici neka se samo u Allaha pouzdaju!“ (Al-Mugadala, 10)

“O ljudi, Allahova prijetnja je, zaista, istina, pa neka vas nikako život na ovome svijetu ne zaslijepi i neka vas šejtan u Allaha ne pokoleba.“ (Fatir, 5)

A kad šejtan pokuša da te na zle misli navede, ti zatraži utočište u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i zna sve.“ (Al-Fussilet, 36)

“…i neka vas šejtan nikako ne odvrati, ta on vam je, doista, neprijatelj otvoreni.“ (Az-Zuhruf, 62)

Lahko je primijetiti koja je zaštita od šejtanskih došaptavanja; traženje zaštite u Allaha swt. Sam ibadet je traženje zaštite u Allaha swt. Allah swt ne bi dao u istome opasnost i zaštitu. Opasnost je u našem zaboravljanju na Allaha swt, a spas u sjećanju na Njega swt.

Drugi je momenat onaj koji se vjerovatno podrazumijeva u pitanju, a to je da ste ibadetom izazvali džinne da vas uznemiravaju, i da se radi o uznemiravanju koje podliježe tretiranju/liječenju Kur`anom. Ako pretpostavimo da je uznemiravanje koje doživljavate produkt vašeg ibadeta, onda ćemo se morati vratiti korijenu i ustvrditi sljedeće: Džinni su i prije vašeg pojačanog ibadeta ostvarivali uticaje spram vas, ali vi to niste primjećivali. Oni su radili svoj posao, a istovremeno vi niste radili svoj. Djelovanje u takvoj situaciji ostavlja veliki trag na čovjeka, ali sthijski i potajno.

Momenti u kojima se sjećate Allaha swt. su rijetki i u takvim momentima da džinni rade, vi bi primijetili njihovo uticaj. Zato oni tad miruju. Periodi u kojima ste zaboravili na Allaha swt, u kojima Ga se ne sjećate, su dugi i u njima je djelovanje džinna `sve samo ne djelovanje džinna`. Svaki znak koji se nađe pri vama vi ili zaboravljate, ili ne smatrate važnim, ili podvodite pod nekakve druge manifestacije uznemirenosti. Oni rovare u vašem tijelu, a vi im dajete odriješene ruke.

Periodi njihove pojačane aktivnosti su sve manji što ste vi više u ibadetu. Kad vrijeme provedeno u ibadetu dostigne nivo koji će zabrinuti džinne, odnosno u kojem će se uplašiti da neće moći provesti u djelo sve što su naumili, oni onda počinju raditi i za vrijeme ibadeta. Postaju manje oprezni, a vi više svjesni. Tad se javlja sumnja da je nad vama baš u tom momentu ostvaren određeni džinsko-šejtanski uticaj. To je ustvari momenat u kome ste vi samo skinuli povez s očiju.

Imate probleme sa spavanjem? Povećajte noćni ibadet. Imate problem/došaptavanja i sumnje za vrijeme čitanja Kur`ana? Pojačajte čitanje Kur`ana. Problem u namazu? Pojačajte klanjanje (dodatni dobrovoljni namaz). Imate smetnje u džematu, a mirni ste kući, u namazu? Budite česti u džematu.

Ako me niste razumjeli, šta vam govorim, bit ću jasniji: TJERAJTE INAT ŠEJTANU U ONOME ŠTO JE DRAGO ALLAHU SWT.!

Kad oživite noćni namaz, dove, i uopće noćni ibadet, šejtanu će dotužiti. Tad će san sam dolaziti, Ali, baš tad nemojte puno spavati, nego zahvaljujte Allahu swt. na blagodatima. Molim Allaha swt da vam olakša i pomogne vas na putu dobra. Esselamu alejkum.
**************************************

2. Unisteni zapisi – hamajlije – problemi sa djetetom

Pitanje:

Es- selamu alejkum! Vec dvije godine redovno pratimo vasu stranicu i preporucili smo je gotovo svim nasim prijateljima.Da vas Allah dragi nagradi za vas trud i vrijeme koje utrosite na ovako korisne stvari. Imali bismo jedno poduze pitanje za vas, naime prije godinu i po kod nas se probudio islam u porodici i poceli smo ga praktikovati prvo ja i muz a potom smo i djecu poducili namazu i sve je krenulo kako je najljepse.Klanjali bi u dzematu i govorili svakodnevno o islamu.Na svu srecu imali smo i ptrijatelje koji su takode u islamu i vjernici.I ja sam se pokrila hvala Allahu nakon dugogodisnje borbe sa samom sobom.

Medutim ima nesto sto nas muci. Kao i svi imali smo problema. Nekako smo sumnjali da postoji mozda nesto pa smo trazili lijeka na pogresnim vratima. Znate vec na sta mislim. Kada smo poceli da praktikujemo islam na vasoj stranici smo saznali da se ti zapisi moraju unistit ali se bojim da smo mi to uradili na pogresan nacin. Poderali smo to uceci sto smo znali i bacili u vodu, pa me zanima moze li to i dalje imati nekog uticaja i da li bi trebali sad da ucimo rukju.

Drugo pitanje bi bilo u vezi naseg sina koji ima vec godinama neke nemire i nemoze da se skoncentrise u skoli. Doktori su mu dali tablete koje bi mu pomogle da bude mirniji u skoli na casovima iako mu nisu ustanovili nikakvu bolest hvala Allahu. Samo bih da pitamo da li je preporucljivo da se uci rukja djetetu od 13 godina kako bi se uvjerili da nije mozda nesto drugo.Dok smo u namazu on zijeva i uvijek je umoran kad trebamo klanjati, mnogo se vrti, cesto je agresivan itd. i sve to radi najvise u namazu.

Dok sam bila u trudnoci sa njim dijete od nase rodice je bilo tako puno ureceno da nije prestajalo plakati i gotovo da se pocelo kociti. Ja sam mu ucila na vodu sve sto sam znala i tresla se od nekog straha. Umila sam ga s tom vodom i tako se dijete smirilo i rodica mi je rekla da vise nikad nije tako plakalo. Pa me muci i to da li je moguce da su ti uroci ostali na mome djetetu jer sam bila vec u poodmakloj trudnoci.

I jos jedno pitanje u vezi hamajlije koju sam dobila od roditelja. Navodno to je Kur’an u maloj kutijici bez ikakvih zapisa. Ne znam sta da radim s tim, strah me ako je to samo Kur’an kako da to bacim ili zapalim, iako to meni nicem nekoristi vec stoji vise kao uspomena. Hvala vam unaprijed i molim Allaha da vam podari svako dobro i na ovom i na onom svijetu.

Odgovor:

We alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu.

Slava i zahvala pripadaju samo Allahu swt. Nekoliko puta smo govorili o zapisima/hamajlijama, pa ovaj put neću ulaziti u detalje (osim ako za potreba, mozda i u nekim budućim pitanjima). Navest ću samo neke hadise koji govore o toj pojavi.

Prenosi se od Zejnebe, supruge Abdullaha ibn-Mes`uda da je Abdullah rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: ″Čini (čarolije, vradžbine, zabranjene rukje, op.a.), hamjlije i ljubavne čarolije su širk.″” (Ebu-Davud, 3883; Ibn-Madže, 3530; Albani ga je svrstao u sahih hadise: Al–Silsiletul-Sahiha, 331 i 2972

Prenosi se od Uqbe ibn-Amira, r.a., da je rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: ″Ko god nosi hamajliju, Allah mu neće ispuniti potrebe, a ko god nosi školjke (u svrhu zaštite), Allah mu neće dati mira.″” (Ahmed, 16951; Albani je rekao da je da`if: Da`if al-Džami`, 5703)

Prenosi se od Uqbe ibn-Amira el-Džuhanija da je jedna grupa došla Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., da mu daju bej`ah (prisegu na vjernost). On je prihvatio prisegu deveterice, ali ne i od jednog. Rekli su: “O Allahov Poslaniče, prihvatio si prisegu deveterice, ali ne i od jednog.” Rekao je: ″On nosi hamajliju.″ Čovjek je stavio ruku u njedra i izvadio (hamajliju). Zatim je Poslanik, s.a.v.s., prihvatio i njegovu prisegu. Rekao je (Allahov Poslanik, s.a.v.s.): “Ko god okači, nosi hamajliju, počinio je širk.” (Ahmed, 16969; Albani rekao da je sahih: Al-Silsiletul-Sahihah, 492)

Ebu-Davud bilježi da je `Isa bin-Hamza rekao: “Ušao sam kod Abdullaha ibn-Akima a njegovo lice je bilo crveno od visoke groznice. Rekao sam − zašto ne okačiš hamajliju? Rekao je: ″Tražimo kod Allaha zaštitu od toga. Allahov Poslanik, s.a.v.s., jer rekao: ′Ko god okači bilo šta, bit će prepušten (njegovoj) brizi (…) ′″”

Učenjaci stalnog komiteta za fetve (Šejh Abdul Aziz ibn-Baaz, Šejh Abdullah-ibn Gadjan, Šejh Abdullah ibn-Qa`ud) kažu: “Učenjaci se slažu da je haram kačiti (nositi) hamajlije koje sadrže bilo šta osim Kur`ana, ali se razilaze u stajalištu spram onih koje sadrže Kur`an. Neki od njih kažu da su takve hamajlije dozvoljene, a drugi da nisu. Stajalište onih koji kažu da nisu dozvoljene najvjerovatnije je ispravno zbog generalnog značenja hadisa, a i zbog prevencije od širka.” (Fetava Al-Ledžnetul-Da`imeh, I/212)
Znači, jedino ispravno za osobu koja je praktikovala nošenje hamajlija je da ih odstrani od sebe onog momenta kad spozna njihovu svrhu i uticaj na vjeru i život. Nekoliko je učestalih načina na koji se uništavaju hamajlije. Spaljivanje ili potapanje (papirne hamajlije), cijepanje materijala (kao što je slučaj sa kožnim hamajlijama; nakon toga opet uslijedi spaljivanje), razbijanje (hamajlije ugravirane na kamenim ili drugim tvrdim površinama, topljenje (hamajlije ugravirane na vrijednostima, poput zlata), i drugo.

Uništavanje hamajlije uvijek povlači pitanje da li je ispravno urađeno uništavanje i da li postoji mogućnost negativnog uticaja na onoga ko uništava hamajliju. Ovdje se podrazumijeva uništavanje hamajlija koje ste sami tražili da vam se naprave, a usvrhu liječenja, povećanj nafake, zaštite, … Ne govorim o onim zapisima koje ste pronašli u kući, a sigurni ste da nisu vašim djelovanjem dospjele na to mjesto (iako je njihovo uništavanje slično, ove druge povlače i dodatna djelovanja kako bi se otklonio strah da su imale namjeru uzrokovanja negativnosti po osobu/osobe u čojem su posjedu pronađene). Neke hamajlije sadrže Kur`an, druge šejtanove spise, a ostale dijelove Kur`ana izmiješane sa sihrom ili drugim prizivanjem džinna.

Pošto je teško razlučiti šta se u kojoj nalazi, bilo zbog vremena koje je prošlo pa je teks izblijedio ili zbog spajanja materijala koji je teško razdvojiti, često ne možemo ni znati da li u hamajliji postoji išta od Kur`ana. Zato je najbolja opcija hamajliju spaliti, a zatim pepeo zakopati. Ipak, i ako se hamajlija otvori i potopi bacanjem u rijeku, doći će do uništavanja teksta, a neće biti opasnosti da kur`anski tekst, ako ga ima, dospije na nečisto mjesto. Stoga smatram da niste pogriješili u načinu uništavanja zapisa. Uništavanje zapisa povlači još jedno pitanje koje je važno spomenuti. Posjeta onima koji daju zapise, iz bilo kojeg razloga, ugrožava vjeru čovjeka koji posjećuje, pa je bitno učiniti iskreno pokajanje. Iz vašeg pitanja se podrazumijeva da ste to i učinili, ali ovo napominjem zbog svih onih koji se možda nalaze u sličnoj situaciji.

Zapisi koje ste uništili ne mogu imati daljeg uticaja na vaše živote, Što se tiče ostatka pitanja, moj odgovor je da ne znam da li vam treba učiti rukju. Ako smatrate da imate problema koje je teško objasniti, onda u svakom slučaju postoji sumnja da postoji džinsko-šejtanski uticaj, i potreba za učenjem rukje. Ali, iz vašeg pitanja se to ne razmije. Zato je moj odgovor kako sam prethodno kazao.

Nema smetnje da se djetetu od 13 godina uči rukja. Napominjem da je jako važno paziti koga ćete posjetiti, čak i ako birate između onih koji se ispravno bave liječenjem Ku`anom. Mnogi ne razumiju potrebu usporavanja liječenja, a zbog stanja onoga kome se uči, pa pokušavaju probleme riješiti za dan/jednim učenjem. Što je dijete manje, potrebno je više opreznosti u pristupanju učenja. Jako je bitno paziti da se ne izazivaju reakcije koje bi mogle ostaviti trag na dječijoj psihi, čak i kad problem (koji možda postoji zbog djelovanja džinna) bude otklonjen.

Znakovi koje ste naveli, kao moguće simptome džinskog uticaja, zanemarite. Oni mogu samo djelomično biti takvi. Ali važno je znati da je u prirodi djece da se ponašaju lijeno ili nemirno u namazu, pa to automatski ne treba smatrati simptomima bolesti, nego treba raditi s djetetom i namaz mu predstavljati najljepšim.

Nije moguće da su ti uroci (ako su bili na djetetu vaše rodice) ostali na vašem djetetu, a zbog vašeg učenja. Ne postoji urok prije postojanja `stvari`. Urok je djelo očiju, a dijete koje nije rođeno nije ni viđeno, Iako urok počinje u srcu (zbog zavisti ili oduševljenja), on `izlazi` kroz oči. U vašem pitanju zaključujem i da vežete ono što ste učili zbog uroka drogog djeteta, problem koji mislite da ima vaše dijete. Vaše učenja, ma u kojem stadiju trudnoće bilo, nema negativnih posljedica na ono što se nalazi u materici. Vi ste htjeli Allahovom swt. riječju olakšati nečije tegobe. Šta mislite da li je realno pomisliti da bih vas Allah swt. zbog toga ostavio nezaštićenom? Nikako!!!

Mnogi imaju hamajlije koje su kupili na raznim mjestima (od pijace do džamijskog harema). Nekima su ukras, a nekima sredstvo zaštite (da nas Allah swt. sačuva ovakvog ubjeđenja). Iako ne ulazim u namjere vaše majke kad vam je to davala, nema problema da vam takav Kur`an stoji u kući sve dok u njemu ne vidite nešto što vas štiti. Pogrešno je štampanje takvih Kur`ana jer Kur`an je Allahova swt. riječ koja nam treba biti spas i uputa. Ako je ne možemo pročitati, ne može nam ni biti uputa. Ipak, kada govorimo o hamajlijama i njihovoj zabranjenoti, ova vrsta `ukrasa`, ne potpada pod tu zabranu, Vi ga (Kur`an) držite u kući kako bi bio sačuvan do dospije na nečisto mjesto ili nekome ko će ga koristiti kao zaštitu. Zato je vaš postupak ispravan. Neka vas Allah swt učini od onih koji su Mu bliski i neka povećava vaše i naše znanje. Esselamu alejkum.

Na pitanja odgovorio Almin Omerasevic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta