Prilozi posjetitelja

Kako su se dvije sestre (dvije prijateljice) iz Tuzle vratile Islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Otvorila sam facebook i na početnoj stranici mi je izašao video od dr. Zakira Naika “Kako je jedan ateista prešao na islam?”. Otvorila sam video iz neke radoznalosti i nakon pola sata, koliko traje video, bila sam sva u suzama. Ništa nije ostavilo tako jak utisak na mene. U videu također dr. Naik objašnjava primjer na studentu medicine. Koliki je samo utisak na mene to ostavilo, da sam isti poslala i svojoj prijateljici…

Sve se dešava Allahovom voljom. U svemu je Allahova mudrost. Godine sam provela lutajući u mraku. Živjela sam razvratnim životom, udaljena od Allaha. Noćni izlasci, koncerti, rock muzika, droga i alkohol, na to su se dani svodili. Uz to sam isla u srednju školu i pokušavala ostati odličan učenik, kako bih ispunila svoj san, upisati medicinu. Bilo je teško održati ravnotežu izmedju to dvoje. Sva ova djela mrska Allahu su me jedno vrijeme ispunjavali, barem sam tako mislila. Onda sam polako počela primjećivati promjene na sebi. Bilo mi je dosta toga! Nisam vise osjećala užitak u izlascima. Teško su me nagovarali, ali bih svejedno na kraju popustila. I dalje nam pila alkohol, ali mi je postao odvratan. Sama pomisao na taj odvratan okus mi je stvarala mučninu. Uz to su postepeno počele i promjene na mojoj duši.

Češće sam plakala, postala emotivnija i vise su me brinuli i doticali događaji oko mene, nepravda i siromaštvo koje je prisutno na cijelom dunjaluku, pogotovo u našoj domovini. Prije toga sam bila “tvrd orah”, bez emocija i puna sebičnosti. Sada sam imala potrebu da pomognem drugima, da olakšam drugima. Time je moj san, medicina, još više došao do izražaja. Pripisivala sam ove nalete emocija hormonskom disbalansu, a čini mi se da su već tada krenule pripreme mog srca za najveći poklon koji mi je naš Gospodar dao, a to je Uputa. Dani su prolazili, a ja nastavila starim načinom života. Ubrzo se i srednja škola završila. Uspjela sam ostvariti svoj san i upisati medicinu. Sada je moja glavna okupacija bila učenje. Pokušavala sam se samo na to fokusirati i vječiti izgovor, kada bi me staro društvo pozvalo napolje, bilo bi:”Ne mogu, učim!” Iako sam duboko u sebi znala da više ne želim taj život, samo sam sad nalazila dobar izgovor. Vjera i Allah još uvijek nisu bili u mom srcu, do jednog dana.

Otvorila sam facebook i na početnoj stranici mi je izašao video od dr. Zakira Naika “Kako je jedan ateista prešao na Islam?”. Otvorila sam video iz neke radoznalosti i nakon pola sata, koliko traje video, bila sam sva u suzama. Ništa nije ostavilo tako jak utisak na mene. U videu također dr. Naik objašnjava primjer na studentu medicine. Koliki je samo utisak na mene to ostavilo, da sam isti poslala i svojoj prijateljici. Još od srednje škole, Allah je dao da zajedno sve prolazimo i taj video je i na nju isto djelovao. Polako smo se počele zanimati za vjeru. Sve nam je bilo tako fascinantno, otkriće, jer ništa nismo znale. Tada prvi put saznajemo o svome Gospodaru. Želja se u nama probudila da, o onome što nam je do tada bilo potpuno nepoznato, otkrijemo više. A otkriti više znači neminovno i određene promjene. Pogotovo kada je Islam u pitanju. Postepeno, onoliko koliko u određenom trenutku naše srce može prihvatiti i vremenom se prilagoditi.

Pa tako namaz , Ramazan, ostavljanje harama, želja i nastojanje da, što je više moguće, svoje ponašanje stavimo u istu ravan sa islamskim propisima, potpuno su nova dimenzija. Pošto sam odrasla u ateističkoj porodici, onda su počeli problemi sa roditeljima. Uvijek su mi željeli samo najbolje, i kao i uvijek, i sada su me htjeli zaštititi, u ovom slučaju od nepoznatog. Kako se Islam predstavlja u lošem svjetlu, povjerovali su da je Islam takav i željeli su me izvući iz toga. Prije sam i sama bila istog razmišljanja, pa tako da razumijem i druge zbog njihovog neznanja. Shodno našem neznanju, takvi nam i stavovi budu. Budući da i prijateljica i ja sada znamo da samo Islam može ispuniti čovjeka i da je sve mimo vjere u Allaha samo privid sreće i života, odnosno puko lutanje bez cilja, ništa, koliko god na prvu i izgledalo, nije teško. Pa je i nastojanje naše da i drugima, prije svega roditeljima i porodicama našim, približimo našu lijepu vjeru koliko god smo u mogućnosti. Allaha molimo da to bude praktičnim primjerima, kako je On zadovoljan.

***

Nisam se nadala ovom poklonu od Allaha. I često razmišljam i pitam se čime li čovjek može uputu “zaslužiti”? I zašto baš ja? Zašto ja, nakon svih onih ogavnih i mrskih dijela koje sam činila ? Nikad ne gubite nadu u Allahovu milost, jer On je Ar-Rahman Ar-Rahim. Volim vašu stranicu i pratim i vaše video klipove, od naših i stranih daijja. Radite veliki hajr i Allah vas nagradio najboljom nagradom i na ovom svijetu, i Ahiretu. Znam veći broj osoba kojima su upravo vaše objave pomogle da se vrate vjeri ili koje su prešle na Islam. Nadam se da će nekome koristiti priča o promjeni našeg života na osnovu samo jednog videa. I nadam se da će administratori postaviti taj video. Allah da još nekom otvoriti srce i oči, da progleda, baš kao i nas dvije. Nikad ne znamo kako će Allah nekoga uputiti i kada. Poštujte i uvažavajte svaku osobu oko sebe, možda to jednog dana bude vaš novi brat ili sestra u vjeri.

Sestre iz Tuzle

Pošaljite nam i vi vašu priču na adresu: prilozi_posjetitelja@mail.com

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta