Humanitarni kutak

Dvije tužne priče iz Bosne

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ostala na ulici sa malim sinom
Imamo jedan hitan slučaj, naime radi se o jednoj sestri sa malim djetetom, koja je trenutno smještena kod nas u džamiji (jedna sarajevska dzamija). Tu je već nekoliko noći, muž je ostavio, duga i teška priča… uglavnom, u džamiji je postalo jako hladno preko noći, pošto se u tom periodu ne grije, a jedna naša džematlijka se ponudila da primi tu sestru sa djetetom (mali nema ni 2 godine a izgleda da je dobio i prehladu zbog hladnoće u džamiji). Međutim ni ova sestra nije…

bas u najboljoj situaciji, tako da će nam trebati finansija za njih dvije. Mi ćemo pokušati između sebe po džematu da skupimo, ali sam htio i sa tobom vidjeti ako imaš da mi pošalješ 200-300 KM za ovaj slučaj…ja cu to njima razgoditi na 2-3 mjeseca (100 KM je dovoljno mjesečno kako je rekla ova sestra). Situacija je alarmantna, kaže mi ova sestra da su djetetu nokti poplavili od hladnoće. A Allah najbolje zna!

Ovaj slucaj nam je poslao Tarik A., nas saradnik iz BiH
*************************************************

Tuzna prica o maloj Vahidi

Djevojcica Vahida Turcinovic koja boluje od cisticne fibroze o kojoj smo ranije vodili humanitatne akcije opet je u teskoj situaciji. Djevojcica ima temparaturu 39,5 koja nikako ne opada iako prima odgovarajuce terapije poput inhalacija i antibiotika. Danas je odvezena u bolnicu Jezero u Sarajevo. Ljekari su odmah
reagovali. Pregledali je i ustanovili da ima puna pluca gustog slajma i najvjerovatnije tesku upalu pluca uzrokovanu bakterijom pseudomonas (lat. Pseudomonas aerigunosa) ili stenotrofomonas (lat. Stenotrophomonas maltophilia) koje su jako otporene i teske za lijecenje.

Inace svi bolesnici koji imaju c.f. te bakterije imaju stalno i njih se ne mogu izlijeciti nego samo privremeno zalijeciti dok njihov broj ponovo ne nareste i ne ojaca. U Vahidinom slucaju danas je ukljucena infuzija, venske terapije (koje brze i efikasnije djeluju nego antibiotici u tab.) i u nadzoru je ljekara 24 sata. Posto je njen babo Said nastradao od gorskog udara u rudniku i na bolovanju vec duze vrijeme a jedini je koji uzdrzava svoju petoclanu porodicu svaka vrsta pomoci im je dobro dosla.

Inhalator koji koristi je vec dotrajao jer inhalacije prima nekoliko puta na dan i odgovarajuci lijekovi i vitamini. Inace svaki put kad je Vahida u ovako teskom zdravstvenom stanju terapija koju treba da primi uvijek je izmedju 7-14 dana. Zamislite samo draga braco i cijenjene sestre, sebe, neuzubillah, u toj situaciji. Majka pratilja (Jasmina Turcinovic) koja je uvijek sa Vahidom po Allah zna koji put u bolnici zbog losih uvijeta bolnice, spava tako sto spoji dvije drvene stolice. Zamislite samo brdo sabura te majke koje se samo pozeljeti moze.
*********************************

Postovana braco i cjenjene sestre, molimo vas: NE SALJITE NAM UPLATE ZA OVA DVA SLUCAJA, jer smo im mi, jucer i danas, poslali po 1500 svedskih kruna (oko 300 KM ili oko 150 eura) iz FONDA NUM STRANICE, a tek u narednom mjesecu (novembaru) ce mo, najvjerovatnije prikupljati pomoc i za ova dva slucaja.

Sada je u toku akcija prikupljanja pomoci za >OKTOBARSKE SLUCAJEVE, ali smo htjeli sa ovim tekstom da vam se zahvalimo na uplatama za “Fond NUM stranice”, jer kao sto vidite dobro nam dodju ova sredstva koja nisu vezana ni za jedan speicifican slucaj, vec ih mozemo prosljediti za hitne slucajeve koji iskrsnu. Elhamdulillah, u toku mjeseca ramazana je stiglo mnogo sredstava za ovaj fond, a takodjer i u ovom mjesecu stizu uplate, tako da ce mo moci finacijski pomoci velik broj siromasnih muslimana. Jeste da ce biti manje donacije (izmedju 300-500 KM), ali ce mnogima ta suma biti od velike pomoci.

DRAGA BRACO I POSTOVANE SESTRE, ZAISTA NAM MNOGO ZNACI VASE POVJERENJE KOJE NAM UKAZUJETE PRILIKOM SLANJA VASIH DONACIJA I DAJE NAM OGROMNU SNAGU DA IZDRZIMO NA RADU NA OVOM HAJRU, INSHAALLAH. ZAHVALJUJEMO SE UZVISENOM ALLAHU KADA NAM JE PODARIO DA BUDEMO DJELIC OVOG HAIRLI PROJEKTA!

Molimo Allaha, svt, da vas sve obilato, obilato nagradi na vasem nesebicnom udjelivanju onoga sto ste teskom mukom sticali, jer, subhanAllah, u veliki broj muslimanskih srca ste unjeli radost! Molimo Allaha da i On u vasa, i srca vasih najdrazih, unese radost onda kada vam to bude najpotrebníje!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta