Odgovori

Estetska operacija nosa, zabranjeno ili ne?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum, pišem ovo pitanje u nadi da ćete mi odgovoriti. Uskoro imam estetsku operaciju nosa. Problem je u tome što ja već mjesec dana ne spavam i samo razmišljam da li je to meni dozvoljeno islamom ili nije. Musliman sam i klanjam 5 vakta namaza. Kao prvo operacijom će se riješiti moji zdravstveni problemi: problemi sa disanjem, česte infekcije. Pri tome će se promijeniti i moj izgled nosa koji je stečen lomovima više puta nenamjerno već nesrećama. Znači nisam rođen sa takvim izgledom, poslije lomova imam veliku deformaciju i devijaciju.

Odgovor: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

U osnovi postoje dvije vrste estetskih operacija:

1. Estetske operacije radi otklanjanja manjkavosti i mahana nastalih zbog pada, udesa, požara i sl. Ova vrsta estetskih operacija je dozvoljena. Bilježi imam Tirmizi od Afredže ibn Es’ada, radijallahu anhu, da je u jednom od ratova u džahilijjetu povrijedio nos. Pa je uzeo nos od srebra. Nakon toga je taj nos zaudarao ružnim mirisom, pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da uzme zlatni nos. [Tirmizi, 1770]

2. Estetske operacije radi uljepšavanja kao što su povećanje ili smanjenje nosa, usana, grudi i sl. Prenosi Ibn Mes’ud, radijallahu anhu, da je čuo da Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proklinje žene mutenemmise (koje traže da im se otklone ili obriju obrve) i mutefellidže (koje traže brušenje zdravih zubi) radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahova stvorenja. [Buhari i Muslim]

Obzirom da vi želite raditi ovu operaciju zbog mahana nastalih udesima, nema smetnje da to učinite shodno prethodnim dokazima, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta