Poučne priče i tekstovi

Gdje se nalazi Dedžal sada

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dedzal je ziv i zatvoren je u samostanu na jednom ostrvu. Gdje se taj samostan nalazi? Ko ga je zatvorio u njega? Je li Dedzal Ibn Sajjad el-Jehudi? Prvo cemo navesti hadis u kojem se spominje kazivanje o Dzessasi, a koji je zabiljezen u Muslimovom Sahihu od Fatime bint Kajs, r.a, koja kaze…:

“Cula sam Vjerovjesnikovog glasnika kako vice: ‘zajednicki namaz!’ Otisla sam u dzamiju i klanjala sa Allahovim Poslanikom, s.a.w.s, a bila sam u prvom safu zena. Kada Allahov s.a.w.s, a bila sam u prvom safu zena. Kada Allahov Poslanik s.a.w.s, zavrsi namaz, smijuci se sjede na minber i rece: ‘Neka svako ostane na svom mjestu’, a onda nastavi: ‘Znate li zbog cega sam vas okupio?’ ‘Allah i Njegov Poslanik to najbolje znaju’, odgovorise, a on rece: ‘Tako mi Allaha, ja vas nisam okupio ni radi zelje, niti radi straha, nego sam vas okupio da vam kazem o Temim ed-Dariju koji je bio krscanin. On je dosao, dao prisegu, primio Islam i nesto mi ispricao, sto je u duhu onoga o cemu sam vam vec govorio, o Mesihu Dedzalu. Ispricao mi je da se sa jos trideset ljudi iz plemena Lahm i Dzuzam ukrcao u ladju. Sa njima su se mjesec dana poigravali valovi na moru da bi, na kraju, pred aksam, sa ladjom pristali uz obalu jednog ostrva, sjeli u camce i iskrcali se na ostrvo. Kada su se iskrcali, srela ih je jedna kosmata zivotinja koja je imala obilatu dlaku na sebi tako da joj nisu mogli raspoznati prednji od zadnjeg dijela tijela.

Ugledavsi je upitase: ‘Sta si ti?’ ‘Ja sam Dzessasa.’ ‘A sta je to Dzessasa?’ upitase. Ona rece: ‘Idite do onoga covjeka u samostanu, on zeljno ocekuje vijesti od vas. ‘Posto nam spomenu covjeka, mi se rastavismo od nje iz bojazni da je sejtan. Pozurili smo sve dok nismo usli u samostan, kad u njemu najkrupniji covjek koga smo ikada vidjeli… Ruke mu iznad vrata vezane ogromnim lancima, a koljena i nozni clanaci u zeljeznim okovima. Rekosmo: ‘Tesko tebi, ko si ti?’ ‘Vi pretpostavljate ko sam ja, nego me obavjestite o tome ko ste vi?’ ‘Mi smo arapi’, rekose. Ukrcali smo se u ladju i krenuli. Zatekli smo se na moru kada se uzburkalo. Talasi su se s nama poigravali mjesec dana, a onda su nas donijeli pored obale i iskrcali se na ostrvo. Na njemu smo sreli zivotinju koja je kosmata tako da joj se ne raspoznaje prednji od zadnjeg dijela tijela. Ugledavsi je mi smo joj rekli: ‘Tesko tebi, sta si ti?’ ‘Ja sam Dzessasa’, odgovorila je. ‘A sta je to Dzessasa’, upitasmo je, a ona rece: ‘Idite do onoga covjeka u samostanu, on sa nestrpljenjem ocekuje vijesti od vas.’ Krenuli smo brzo prema tebi u strahu, jer nismo sigurni da nije sejtanica.

On rece: ‘Obavijestite me o palmama Bejsana.’ Rekosmo: ‘Sta te to o njima zanima?’ ‘Pitam vas o njegovim palmama, da li radjaju?’ upita on. ‘Da radjaju’, rekosmo mu. On rece: ‘Uskoro vise nece radjati’ ‘Obavijestite me o Taberijskom jezeru!’ Rekosmo: ‘Sta te o njemu zanima?”Zanima me da li u njemu ima vode?’ rece on. ‘Da u njemu ima puno vode’, odgovorismo mi. On rece: ‘Njegova voda ce uskoro presusiti, a obavijestite me o vrelu Zugar’, ponovo ce on. ‘A sta te o njemu zanima, ‘upitasmo mi. ‘Zanima me ima li u njemu vode i da li je stanovnici koriste za zalijevanje?’ upita on.’ Da, u njemu je puno vode i stanovnici je koriste za navodnjavanje, ‘ rekosmo mi. On tada rece : ‘A obavijestite me o Vjerovjesniku pouzdanom, sta je uradio?’ ‘Napustio je Mekku i nastanio se u Jesribu,’ odgovorismo mi. ‘Jesu li se Arapi borili protiv njega,’ ponovo ce on. ‘On je Arape koji su mu bili blizu pobijedio i oni su mu se pokorili,’ rekosmo, a on ce na to: ‘Za njih ce biti dobro, ukoliko mu se pokore,’ rece.

‘A sad cu vas obavijestiti o sebi. Ja sam Mesih. Uskoro ce mi biti dozvoljeno da izadjem i ja cu izaci. Putovat cu po Zemlji i necu ostaviti nijedno naselje, a da u njega, u roku od cetrdeset dana ne udjem, osim Mekke i Tajibe (Medine). U ta dva grada mi je zabranjen ulazak. Kada god budem pokusao da udjem u jedan od njih ispred mene ce se pojaviti melek sa sabljom i odbiti me od njega. Na svakom prilazu prema tim gradovima ce biti meleki koji ce ih cuvati.’

Allahov Poslanik, s.a.w.s., je tada udarivsi svojim stapom o mimber rekao: ‘Ovo je Tajiba, ovo Tajiba! (tj. Medina) Jesam li vam o tome govorio?’ ‘Jesi’, odgovorise ljudi, a Vjerovjesnik, s.a.w.s, rece: ‘Drago mi je da se Temimova prica poklapa sa onim sto sam vam ja o njemu, i Mekki i Medini pricao. Eto, on je u Samskom, ili u Jemenskom moru. Ne, ipak je od strane istoka! On je od strane istoka! On je od strane!’ i pokazao je rukom prema istoku.”

Fatima rece: “Ovo sam zapamtila od Allahova Poslanika s.a.w.s.”

Iz knjige: Blizina pojave Mehdije i smak svijeta, Emin Muhammed Dzemaludin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta