Poučne priče i tekstovi

Poslanikova sallahu alejhi ve sellem hutba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allahov poslanik s.a.w.s. je ustao da drzi hutbu. Zahvalio je Allahu i pohvalio Ga je onako kako to Njemu dolikuje. Potom je rekao: “O ljudi, udijelite nesto radi sebe jer to cete naci. Tako mi Allaha, neki od vas ce mozda dozivjeti strasan glas pa ce pasti. Njegovo stado vise nece imati pastira...

A onda ce mu Gospodar njegov kazati, a medju njima nece biti zastora niti prevodioca: ‘Zar ti nije dosao moj poslanik i objavu ti dostavio?! Zar ti nisam dao imetak i mnoge ti blagodati darovao, pa sta si za sebe pripremio?!’ Covjek ce pogledati desno, pa lijevo, ali nikakva dobra nece vidjeti. Zatim ce pogledati ispred sebe, pa ce vidjeti samo dzehennem. Pa ko od vas moze da zastiti svoje lice od vatre, makar i sa pola hurme, neka to ucini. A onaj ko ne pronadje nista da udijeli, neka se zastiti lijepom rijecju, jer se za dobro djelo nagradjuje deset puta vise, pa do sedam stotina puta. I neka je na vas Allahov spas, milost i blagoslov!”

Zatim je Allahov poslanik s.a.w.s. odrzao drugu hutbu, pri cemu je rekao:

“Zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujem i od Njega podrsku trazim. Utjecemo se Allahu od zla nasih dusa i hrdjavosti nasih djela. Koga Allah uputi, niko ga u zabludu ne moze odvesti, a koga Allah u zabludi ostavi, niko mu na pravi put ne moze ukazati. Svjedocim da nema boga osim Allaha. On je Jedan i nema sudruga. Najbolji govor su Allahove rijeci. Zaista je uspio onaj kome Allah ukrasi srce i iz nevjerstva ga uvede u Islam, a on izabere Allahov govor pored mnostva drugog ljudskog govora. Uistinu je to najbolji i najjezgrovitiji govor. Volite ono sto Allah voli. Volite Allaha iz dubine svojih srca. Nemojte da vam dosade rijeci Allahove i Njegovo velicanje. I neka vasa srca ne budu pusta od Allahovih rijeci. Sve sto je Allah stvorio, On od toga odabira i probira. Allah je ponavljanje Njegovih rijeci svrstao u najbolja djela. Obozavajte Allaha i nemojte Mu sudruga pripisivati. Bojte se Allaha onako kako Ga se treba bojati i budite iskreni u dobru koje obecajete da cete radi Allaha uraditi. Volite se medjusobno radi Allaha bratskom ljubavlju. Allah se srdi kada se zavjet prema Njemu iznevjeri. I neka je na vas Allahov spas, milost i blagoslov!”

(Ibn Hisam, Es-Siretun – nebevijje (1/500,501)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta