Za sestre

Griješnica i hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum! Imam jednu zelju koju zelim ostvariti, a to je da se pokrijem kao sto to dolikuje jednoj zeni muslimanki. Moji roditelji su protiv toga koji kazu da sam muslimanka iako nisam pokrivena. Ali meni nije puno vazno njihovo misljenje u mojoj namjeri, ono sto mene brine jeste da sam prije nego sto sam iskreno pocela da prakticiram vjeru ucinila grijehe koje ne mogu sama sebi oprostiti, pa se pitam kako ce mi Allah Uzviseni oprostiti ako ja sebi ne mogu…

Pitam se da li ja se nakon toga mogu pokriti, jer kad posmatram bule imam o njima besprijekorno misljenje i divim se im, a kada sebe vidim kao bulu onda imam osjecaj da rusim to besprijekorano misljenje. Molim vas ako mozete da mi pomognete u mojoj odluci.

Odgovor:

Alejkum selam!

Cijenjena i uvažena sestro, mnogo je toga što bih ovom prilikom želio da vam kažem, u vidu savjeta, za stanje u kojem se nalazite, nadajući se da će to učvrstiti vašu namjeru da okrenete novu stranicu u svom životu, a svoj savjet rezimirat ću u nekoliko tačaka:

1- Treba da znate i da budete ubijeđeni da je milost Milostivog tolika da je obećao da će oprostiti svaki grijeh onome ko se iskreno pokaje za počinjene grijehe – pokajanjem u kojem se ispune uvjeti da bi pokajanje bilo primljeno kod Milostivog. Kazao je Milostivi: ”Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Ez-Zumer/Skupovi, 53)

Ovaj ajet je motivisao mnoge grješnike da okrenu novu, bijelu stranicu u svome mračnom životu, nakon čega su postali Allahovi pokorni robovi, uzoriti primjer onima koji ih okružuju. Cijenjena sestro, put pokajanja uistinu je put koji vodi ljubavi Milostivog, a blago se onome koga Milostivi zavoli. Kazao je Milostivi: ”Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.” (El-Bekare, 222)

Put pokajanja od grijeha je put oprosta grijeha te njihovog zamjenjivanja sa dobrim djelima, i to je apsolutna istina, a takav vid nagrađivanja ne postoji osim kod Milostivog, tj. da čovjek bude nepokoran i kada se pokaje, njegovi grijesi se pretvore u dobra djela. Kazao je Uzvišeni Allah: ”Onima koji se pokaju i dobra djela čine, Allah će njihova loša djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je.” (El-Furkan, 70)

Također, mnogo je drugih nagrada koje očekuju pokajnike, a zbog skučenosti s prostorom zadovoljit ćemo se sa ove dvije. Svakako treba napomenuti da odgađanje pokajanja, zbog bojaznosti da ćete na taj način narušiti besprijekorno mišljenje o pokrivenim ženama, kao i odgađanje donošenja konačne odluke o nošenju islamske odjeće – hidžaba, nije ništa nego posljednji pokušaj šejtana, Allah ga prokleo, da vas i dalje zadrži u skupini onih koji javno krše Allahove granice, u skupini onih koji idu putem ka Džehennemu. Zato, odlučno mu kažite – ”ne”, i što prije se pokajte za počinjene grijehe, te donesite konačnu odluku da će islamska nošnja postati vaša svakodnevnica. Jer, već sutra možda bude kasno za to.

2- Cijenjena sestro, vjera islam na izuzetno visoko mjesto stavlja prava roditelja, pa čak je Allah njihovo pravo spomenuo odmah nakon Svoga prava – da bude obožavan. Kazao je Uzvišeni Allah: ”Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.” (El-Isra’/Noćno putovanje, 23)

Mnogo je drugih kur’ansko-hadiskih tekstova koji potvrđuju obaveznost činjenja dobročinstva roditeljima i zabranu nepokornosti njima. Pokornost roditeljima je uvjetovana da traženi čin i djelo nisu u koliziji sa načelima vjere, kada će čovjek dati prednost načelima vjere i na najljepši način pojasniti roditeljima razlog ”nepokornosti”. Allahov Poslanik je kazao: ”Nema pokornosti stvorenjima u nepokornosti Stvoritelju.” (vjerodostojan hadis)

Zato, cijenjena sestro, savjetujem vam da svojim roditeljima praktično pokažete da je nošenje mahrame kruna i savršenstvo islamskog morala u vašem životu, koji će se najprije manifestovati u činjenju dobročinstva roditeljima. Da oni shvate da mahrama na vašoj glavi nije samo ”komad platna” kojim ste pokrili kosu, već da je to pokazatelj i ogledalo vašeg morala, jer i put pokornosti roditeljima – normalno u onome u čemu je dozvoljeno pokoravati se roditeljima – također je put zadovoljstva Uzvišenog Allaha. Kazao je Allahov Poslanik: ”Zadovoljstvo Gospodara je u zadovoljstvu roditelja, srdžba Gospodara je u srdžbi roditelja.” (Tirmizi, vjerodostojan hadis)

3- Veoma mi je drago čuti da imate tako visoko mišljenje o ženama koje nose islamsku odjeću – hidžab, što je svakako pokazatelj izuzetno pozitivnih osobina kod vas. Osjećam potrebu da vam spomenem veliko pravilo koje glasi: ”Ljudi se vrednuju prema istini, a ne istina prema ljudima.” Zašto? Iz jednog razloga, što se bojim da sutra kada i vi postanete jedna od tih žena i takve žene postanu vaše prijateljice, primijetit ćete i kod njih mnogo toga što je u koliziji sa načelima vjere, te kako to ne bi uzrokovalo kod vas ubjeđenje da je islam nepotpuna vjera.

Naprotiv, islam je potpuna vjera, adekvatna za svako vrijeme i prostor, ali je pitanje koliko ga se mi pridržavamo. To ne treba da vas iznenadi, jer svi Ademovi, a.s., sinovi su grješni, a najbolji su oni koji se pokaju za počinjene grijehe. Ovo vam govorim kako biste ispravno shvatili da se te žene odlikuju nad drugima ženama nošenjem islamske odjeće –hidžaba, ali to ne znači da su u svakom drugom pogledu dostigle savršenstvo. Nošenje islamske odjeće sigurno je veliki pokazatelj njihovog morala, čednosti, pobožnosti, ali ipak nije pokazatelj ni potpunosti, ni bezgrješnosti. A Allah najbolje zna.

Allah da vam podari dobro oba svijeta!

prof. Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta