Za sestre

Savjet sestrama (+ video: “Sestro, kako si to obučena”)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ulazeci, skoro, u jednu prodavnicu vidjeh jednu muslimanku sa hidzabom na glavi, ali cuda li velikog, na nogama je imala zategnute helanke. Pomislih: “Boze moj dragi, nasta ce ovo izaci.” Kad god insan pomisli da ne moze biti gore, odnosno da se jedna muslimaka sa hidzabom ne moze losije obuci, iznova se uvjeri da…

ima gore. Zaista se covjek moze svasta nagledati, hodajuci ovim dunjalukom, kod pojedinih sestara muslimanki. Vjerovatno smo mnogi bili u prilici da vidimo muslimanke sa hidzabom na glavi, a zategnute hlace ima na sebi ili majica kratkih rukava, ili vidis ima se hidzab, a pola se kose vidi, ili se hidzab tako nekako priveze da se usi i vrat vide, zatim obuce se nekakv duzi mantil, ali se ne sapne pa se vide i hlace, kais, maica ispod itd. . Da ne govorimo o jako izrazajnim i upadljivim bojama odjece, te prekomjernom sminkom na licu kada se izlazi vani.

Postovano sestro, zaista nije namjera sa ovim tekstom da se neko ismijava, omalovazava, potcjenjuje ili proziva, nego samo pokusaj da se ukaze na pogreske koje, kad se nadju, prave izigravanje i ismijavanje vjere islama.

Uistinu je velika stvar u danasnje vrijeme staviti hidzab ili nikab ne glavu, jer na automatski nacin skrece se paznja na sebe u ovim nemuslimanskim sredinama u kojima mnogi zivimo. Ja se sjecam, kad sam se ozenio i kad bi u pocetku braka izasao sa suprugom vani, kako su ljudi gledali u moju zenu zbog hidzaba koji nosi. Cak mi je bilo malo nelagodno, dok nisam sam sebi rekao: “Sram te i stid bilo, zar nisi trazio zenu sa hidzabom i zar se stidis svoje vjere i onoga sto vam je vas Gospodar naredio!

Cjenjena sestro, kada ti je se vec Uzviseni Allah smilovao, olaksao i omilio nosenje hidzaba i kada si savlada sve prepreke oko sebe, pa si stavila tu krunu cestitosti na svoju glavu, onda se potrudi da to bude u potpunosti ispravno i da tvoja ostala odjeca ne odudara od tvog hidzaba, odnosno od propisa islama.

Razmisli sama i logicki ces zakljuciti da kada je Allah, swt, naredio vjernicama da se pokriju, da je razlog toga bio da se ne vide ukrasi kod zene koji mame poglede muskaraca, zatim da zena ne bude upadljiva i da ne skrece paznju na sebe kada izlazi vani. Medjutim pojedine sestre i pored svog hidzaba, trude se, mozda i ne svjesno, da kad izadju van svojih kuca, da budu obucene onako kako je Uzviseni Allah zabranio.

Jedne prilike je Poslanik Muhammed, saws, naredio zenama da skrate svoje haljine u duzini, jer su se vukle po zemlji od svoje duzine, pa kad je rekao jednu mjeru, jedna zena je rekla: “Ostavi malo duze, jer mi ne zelimo da nam neko vidi noge, kada ih podignemo da bi presle preko kucnog praga.” Divne li cestitosti i divnog li stida.

Na kraju sestro, gledajmo da budemo od onih koji ce izvrsavati propise ove vjere onako kako su propisani, a ne krnjavo i polovicno, pa da ne budemo kao primjer covjeka koji je 60 godina obavljao namaz, pa kad susretne svoga Gospodara na Sudnjem danu i kada bude ocekivao nagradu, a Allah, swt, ljut na njega zato sto svoj namaz nije obavljao kako treba. Budimo od onih koji ce gledati da udovoljimo Allahu, dz.s., a ne da se prilagodjavamo ljudima oko sebe, jer rekao je Muhammed, saws,: “Ko udovolji Allahu srdeci ljude, Allah ce se umjesto njega pobrinuti za te ljude, a ko udovolji ljudima srdeci time Allaha, oni mu kod Allaha nista nece pomoci.” (hadis biljezi Tirmizi)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta