Problem i devijacije u društvu

Halal golotinja za besposlene muslimane

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVAJ TEKST JE PISAN PRIJE NEKOLIKO GODINA

Ovih dana internet je preplavljen fotografijama jedne učenice travničke medrese koja je toliko lijepa da ju je lajkalo preko 40 000 članova Facebook džemata. Toliko je lijepa da je to za ne povjerovati i vjerovatno će njena ljepota biti zabilježena u analima novije bosanskohercegovačke postdejtonske historije. Toliko lijepa da je svaki ozbiljniji portal prenio njene lajkove kao prvorazrednu senzaciju. Kako prije nismo znali za nju? Gdje se krila do sada? Zašto je skrivala svoje kvalitete?

O ovome se priča kao da je riječ o velikom uspjehu za islam i muslimane. Kao da nam je jedna briga spala sa grbače sada kad imamo tako lijepu curu, a pokrivenu. Drugi opet ljubomorno uzvraćaju udarac nudeći svoje favorite. Nisu samo cure u Travniku lijepe. Ima ih u Krajini još ljepših. I naša medresa prima samo lijepe cure. Ide se dotle da se komentariše karakter spomenute osobe, nagađa šta će upisati nakon medrese, koji su razlozi što se pokrila, hoće li se udati i kakav bi joj budući princ na konju trebao biti.

Neviđena količina gluposti i površnosti koja čovjeka zaprepasti na momente. Masa portala je ovo prenijela kao da se radi o utakmici reprezantacije BiH ili ukidanju Daytona. „Prelijepa učenica medrese obara rekorde“,“Učenica medrese skupila 30 000 lajkova“ i slično. Ne bi čovjek ništa rekao da je u pitanju neki uspjeh u školi, dostignuće u učenju i slično, ali džematile sliniti nad srednjoškolkom zbog njene ljepote je zaista poražavajuće za muslimane. Ako je to emancipacija muslimanke kojoj težimo, onda se i ne razlikujemo puno od drugih.

Kao prvo trebamo se zapitati kakve to veze ima sa islamom, da mlade lijepe djevojke postavljaju svoje slike po internetu koje će lajkati 40 000 muškaraca, balavaca, nemuslimana, perverznjaka i ko sve ne? Da ne krivimo gore spomenutu, vjerovatno joj to i nije bila namjera i ona uopće ne predstavlja primjer ovih Prada muslimanki. Ona kao osoba u ovoj priči uopće nije kriva, bitne su dimenzije muslimanske opsihrenosti beskorisnim dangubama. Tragedija je što muslimani plaho vole ove besmislice tipa lajkovanja lijepih srednjoškolki ili marsovaca i foki koje primaju islam.

Takve stvari prenose, uživaju u njima i komentarišu ih kao prvorazrednu senzaciju. Koga briga hoće li nam država sutra postojati i da li nam komšija buši novu rupu na kaišu. Nama je najbitnije da Justina Biebera, Garnier i modne piste nekako uguramo u islam. „Mašaallah sestro“, „Vau, prelijepa si sestro!“, „Allah te nagradio ljepotice naša“, „Belmina rules“ i “Dvage moje okice swatke, jubim” su samo neki od učestalih komentara. Raduju se kao da se radi o novom Bedru što je eto u Travniku na medresi maturirala neka ljepotica.

Smatram pomalo simptomatičnim i taj odnos nekih učenica medrese prema islamskoj nošnji. Često se može prepoznati već izdaleka da se radi o njima jer neke od njih imaju razvijen „medresa style“ dresscode. Hlače farmerice, Converse tenisice sa pertlama različitih boja, majica u obliku minjaka i marama-šal što drečavije boje. Neke od njih kao da se trude da njihov hidžab bude što manje islamski, a što više u MTV fazonu.

Ovdje se očigledno radi o neshvatanju smisla i poente hidžaba i ženskog avreta. Da li je smisao hidžaba da se žena sakrije od neželjenih očiju ili da se izigrava sa istim tako što će se pokriti, a zatim tražiti svaki mogući način da se ucifra i privuče pažnju? Razumijemo da se žena nekad mora slikati ili snimati zbog smislenih i opravdanih razloga, ali da se fotografiše i reklamira zbog svoje ljepote je u suštoj suprotnosti sa islamskim načelima ženskog odjevanja i ponašanja. Zna se mjesto gdje se muslimanka dotjeruje i šminka.

Postoje i one avangardne izjave za plakati tipa „Što ste zatucani?“ „Zar ne smije i pokrivena cura biti lijepa?“, „Šta je tu sporno?“ što se opet vraća na stari problem iskompleksiranosti i nemogućnosti istinskog i suštinskog prihvatanja islamskih propisa. Zato i imamo česte pokušaje pomirivanja hidžaba i muslimanke sa Baywatchom i Angelinom Jolie. Vjerovali ili ne, postoji i grupa „Izbor najljepše pokrivene muslimanke“ na Facebooku. Moderno do bola…

Pouka svega ovoga je da internet nije mjesto za slike muslimanki. Pogotovo ne one mlade i našminkane jer je to izigravanje sa vjerskim propisima. Islam nije propisao hidžab da otkriva ljepotu nego da je sakriva. Muslimanka čuva svoju ljepotu i svoju čast, a ne stavlja se u izlog pred milione gledalaca da na njoj pari oči ko hoće. Ponavljam još jednom da se kritika u ovom tekstu ne odnosi na spomenutu djevojku koja je samo žrtva muslimanske čemerne iskompleksiranosti, trivijalnosti i površnosti.

Nermin Spahić (nasevijesti.com)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta