Za sestre

Hidžab je izraz poslušnosti prema Allahu subhanehu we te’ala i Poslaniku sallallahu alejhi we sellem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Islamski orijentirane zene ne diskutiraju previse o pitanjima o kojima je Allah dz.s. vec izrekao svoj sud. Njihov moto su rijeci Uzvisenog: ” Kad Allah i Njegov Poslanik nesto odrede, tada ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahodjenju postupe. A ko Allaha i Njegovog Poslanika ne poslusa, taj je sigurno skrenuo s Pravog puta.” (El-Ahzab, 36) Stavljanjem hidzabana glavu, i pored svih iskusenja koja sa sobom nosi danasnji vakat, ona se…

…upisuje medju one koji slausaju Allaha i koji ce zbog te poslusnosti uci u Dzennet. Za ovu poslusnost slijedi nagrada, dok za poslusnost u grijehu prema Allahu slijedi patnja u Dzehennemu. Zato je Poslanik saws rekao: “Nema poslusnosti covjeku u cemu je grijeh prema Allahu swt.

Ukbe ibn Amir r.a. je pitao Poslanika saws o slucaju svoje sestre, koja se zavjetovala da ce otkrivena i bez hidzaba obaviti hadzdz. Poslanik saws mu je odgovorio: “Naredi joj da se pokrije i neka posti tri dana.” (Ahmed) Naredjeno joj je da posti tri dana zato sto se zavjetovala na otkrivanje, sto je u sustini grijeh prema Allahu dz.s. .

Hfz. mr. Senaid Zaimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta