Odgovori

Imam vesvese, šta da radim?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:
Selam alejkum,
Duže vremena imam problem sa vesvesama u obliku psovki i vrijeđanja Allaha, Kur’ana itd, te mi se pojavljuju ružne slike o Istim. Hvala Allahu, uz Njegovu pomoć sam djelomično riješio problem, ali ipak ne u potpunosti. Iz iskustva znam da skretanje misli na nešto drugo ne rješava problem, već ga samo odlaže i prividno zaustavlja, jer se iste misli iznova i iznova vraćaju, i to tako ide u nedogled, jer šejtan nas ne ostavlja sve do smrti. Očigledno ne treba bježati od problema, već se suočiti sa njim. Kakav je vaš savjet po tom pitanju?

ODGOVOR:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Vesvese su šejtanska došaptavanja kojim pokušava čovjeka odvratiti od njegove vjere ili ga poremetiti u ibadetu, sretnom životu i sl.
Vesvese, za razliku od drugih problema, su specifične po tome što se najbolje rješavaju ignorisanjem, jer šejtan nakon što izgubi nadu da će time uspjeti mijenja metodu i ostavlja vesvese te poduzima neke druge korake. Uz ignorisanje, potiskivanje, zanemarivanje i sl. obaveza svakom vjerniku je da traži pomoć i zaštitu od Allaha Uzvišenog pri bilo kojem problemu a posebno pri ovom. Allah te pomogao i od svakog zla sačuvao.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

,

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta