Pokajnici

Interesira me islam, ali bojim se reakcije svoga oca koji ima slabo srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Kršćanka sam i zainteresirana sam za islam, ali se bojim da ću slomiti srca svojoj obitelji ako se preobratim. Moja je obitelj generacijama kršćanska, a moj otac je čovjek koji ima slabo srce. Bojim se da će dobiti srčani udar, zaista se bojim. Što da napravim? Muka mi je od pomisli da je sve u što sam cijeli život vjerovala bila zabluda.

ODGOVOR: Sva zahvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova. Svjedočim da nema nikoga dostojnog obožavanja osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i posljednji Poslanik. Neka je Allahov mir i blagoslov na njegovu porodicu i njegove ashabe. Savjetujemo osobi koja je postavila pitanje da požuri sa prihvaćanjem islama i da izbjegne bilo kakvo odugovlačenje ili po ovom pitanju. Smrt može iznenada doći, a onda žaljenje i pokajanje nakon smrti nemaju koristi.

Allah Uzvišeni kaže: Uzaludno je kajanje onih koji čine hrđava djela, a koji, kad se nekom od njih približi smrt, govore: ‘Sad se zaista kajem!’, a i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu patnju pripremili.” (En-Nisa, 4.)

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Koji god jevrej ili kršćanin iz moga ummeta čuje za mene pa ne povjeruje, neće ući u Džennet! (Ahmed)

Stoga je pitanje vjere vrlo ozbiljno i tako ga treba shvatiti, to je nešto što se ne treba odgađati ni pod koju cijenu. Znaj da je vjerovanje u Jednog Boga – Allaha, pravo Allaha, Stvoritelja svih svjetova, nad tobom, koje je važnije od prava tvojih roditelja i tvoje porodice. Zapravo, kad spoznaš istinu i iskreno povjeruješ u nju, onda ćeš postati istinski sljedbenik Isusa, sina Merjemina (Marijina), neka Allah uzvisi njihovo spominjanje, jer je upravo Isus (Isa) donio radosnu vijest o posljednjem Poslaniku Muhamedu, sallallahu alejhi ve sellem u Evanđelju (Indžilu), kao i Mojsije u Tori (Tevratu).

Allah kaže: A kada Isa, sin Merjemin, reče: ‘O sinovi Israilovi, ja sam vam poslan od Allaha da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći’ – i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: ‘Ovo je prava vradžbina!‘” (Es-Saff, 7.)

Zato požuri i ne odgađaj, a Allahu prepusti sve tvoje probleme, On će ih riješiti i On će ti dati izlaz. Trudi se da lijepo objasniš roditeljima i obavijesti ih da imaš pravo odgovoriti na poziv svoje savjesti. Posebno u tvojoj kulturi u kojoj se poštuje sloboda vjere, kao što znamo. U suprotnom, ako bi ti to zaista pričinjavalo poteškoću, u tom slučaju prikrij svoju pripadnost islamu, zadrži to za sebe.

Nadamo se da ćemo uskoro čuti lijepe vijesti od tebe. Neka te Allah uputi na ono što On voli i na ono što Mu je drago.

Izvor: www.islamweb.net (fatwa, 89648)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta