Brak i islamska porodica

Iskoristi svoju ulogu majke

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Majko,

Nosiš svoje čedo devet mjeseci. Tvoje tijelo trpi, tvoje zdravlje trpi. Dešavaju ti se različite promjene sa kojima se nikada nisi susrela, a sve kao blagodat Njegova, da na svijet doneseš jedno malo stvorenje. Rađaš ga s mukom. Podnosiš bolove kakve nikada prije osjetila nisi. Ili, odlaziš na operaciju samo da se tvoje čedo rodi. I usljed svega toga ne brineš za sebe, već brineš da li je ono dobro.

Čim ga rodiš, tvoj pogled ga traži. I jedan pogled na njega, na tvoje čedo svi bolovi nestaju. Opet, zaboravljaš sebe. I sav onaj teret koji si podnijela prije nekoliko minuta. Nako toga, oproavljaš se. A i dalje ne misliš na sebe. Ustaješ noću toliko puta da nahraniš svije čedo. Da ga presvučeš, uljuljaš. Noćima ne spavaš, a opet- ne bi ga dala za život pun odmora i sna.

Tvoje brige se nastavljaju i dalje, sve dok si živa. Tvoje srce više brine za tvoje čedo nego li za tebe. A Milostivi tvoj Gospodar to sve zna.

U Kur’anu te na više mijesta Uzvišeni spominje, ističući tvoju vrijednost, tvoju žrtvu: Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kad dospije u muževno doba i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: “Gospodaru moj, dozvoli Mi da Ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi. (sura Al-Ahkaf, 15)

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da Džennet je pod majčinim nogama.

Biti majka, velika je blagodat Uzvišenog Allaha na kojoj treba biti svaka žena koju je On počastio potomstvom zahvalna. Isto tako, koliko god majko činila dobra za svoju djecu, nemoj zaboraviti ono najvažnije: odgojiti djecu u islamu i učiti dovu za njih Uzvišenom.  Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Tri dove se ne odbijaju i tu nema nikakve sumnje: dova onoga kome je nepravda učinjena, dova putnika namjernika i dova roditelja koji moli za svoje dijete.” (Tirmizi)

Možda uvijek ne možeš dati djetetu onoliko koliko želiš, možda mu ne možeš ispuniti svaku želju, možda ga ne možeš učiniti sretnim. Ali, On može. Dova mijenja sudbinu, voljom Njegovom. A tek majčina dova. Kruniši svoju ljubav prema svom čedu dovama za njega. Neka to bude tvoje najveće dobro prema njemu- da svoje čedo povjeriš Njemu, i da od Njega tražiš ono najbolje za čedo, na oba svijeta.

***

Zato majko, iskoristi svoju ulogu majke, i vrijednost tvoje dove kod Allaha za tvoju djecu. Dovi za njih, i neka te dova nikada ne umori. Dova za njihov Ahiret neka ti bude najvažnija. Ali, ne zaboravi doviti i za njihov dunjaluk i lijep život na njemu. Možda baš tvoje dove budu sebeb da Uzvišeni njihove sudbine promijeni na dobro. I da ih učini sretnim na oba svijeta.

Dovi stalno, svaki dan i svaku noć. Dovi za njihovu sreću i njihov osmijeh. Daruj im svoj najveći dar.

H.Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta