Brak i islamska porodica

Biranje životne saputnice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Žena je smiraj za čovjeka i saputnica kroz život, kraljica njegove kuće, majka njegove djece, utočište njegovog srca, čuvar njegovih tajni i šapata. Ona je najvažniji stup porodice, jer je ona ta koja rađa djecu koja od nje nasljeđuju većinu odlika i osobina. U njenom okrilju stasava dječja osjećajnost, ona razvija njegove sposobnosti i uči ga jeziku, od nje dijete nasljeđuje većinu običaja i navika, ona ga uči vjeri i privikava na društveni život. Zbog svega ovoga islam je veliku pažnju posvetio izboru dobre žene i učinio je najvećim blagom koje treba nadzirati i čuvati.

Znak dobrote jeste pridržavanje vjere, primjenjivanje njenih vrijednosti, poštivanje bračnih obaveza, briga o djeci, i to je ono na šta treba obratiti pažnju.

Sve mimo toga, što ima isključivo dunjalučki značaj, islam ostavlja po strani i zabranjuje ako je oslobođeno vjerskih vrijednosti i pozitivnih odlika. Uglavnom, ljude interesira veličina imetka, zavodna ljepota, društveni ugled i porijeklo, ili zasluge koje su njeni preci imali, a ne gledaju na duševne odlike i lijep odgoj, a takav stav ima negativne posljedice.

Zbog toga, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranjuje da se ženi iz ovih razloga pa kaže:
“Čuvajte se blistave ruševine.” Ashabi upitaše: “A šta je to blistava ruševina?” On odgovori: “Lijepa žena lošeg odgoja.”

I kaže: “Nemojte se ženiti samo zbog ljepote žene, jer ljepota može biti uzrokom da ih učini pokvarenim, nemojte se ženiti zbog imetka, jer on može biti uzrok da se osile, ženite se zbog vjere, jer je pobožna ružna ropkinja bolja od takvih.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je:
“‘Žena se bira zbog četiri stvari: zbog njenog imetka, porijekla, ljepote i pobožnosti. Izaberi onu koja je pobožna, bit ćeš sačuvan od propasti.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukazuje na to koja je žena dobra, da je lijepa, pokorna, čini dobra djela i pouzdana je, pa kaže:
“Najbolja žena jeste ona koju kada pogledaš, obveseli te, ako joj narediš, posluša te, ako je zakuneš da nešto učini, ona to i učini, a ako si odsutan, vjerna ti je i čuva tvoj imetak.” Hadis bilježi En-Nesai i drugi hadiski autoriteti, sa vjerodostojnim senedom.

Među odlikama žene koja se prosi treba da je i to da potječe iz zdrave sredine, poznate po umjerenosti i smirenosti, te da je daleko od svih duševnih nastranosti. Naime, veća je vjerovatnoća da će takva biti dobra prema svojoj djeci i da će ispunjavati svoje obaveze prema mužu. Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaprosio Ummu Hani, ona je to dbila uz opravdanje da ima mnogo djece, pa joj je Allahov Poslanik, v.s., rekao: “Najbolje žene koje su jahale na devama jesu najbolje žene među Kurejšijama. One su najnježnije prema djeci dok su malehna, i najviše se brinu o pravima čovjeka za koga su udate.” Prirodna je stvar da od plemenite osnove nastaje sličan ogranak.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ljudi su poput ruda zlata i srebra. Najbolji u džahilijetu najbolji su i u islamu ako su pametni.”
Neki čovjek zaprosio je ženu kojoj po ugledu nije bio ravan pa je ona spjevala sljedeće stihove:
“Ona, čistog porijekla obilne suze roni jer neugledni čovjek želi da se njome ženi.”

Osnovni cilj braka jeste rađanje djece. Zbog toga, mlada treba da bude rotkinja, a to se zaključuje po zdravlju njenog tijela i proučavanjem stanja njenih rodica, sestara, tetaka po ocu i majci. Neki čovjek je zaprosio ženu koja je bila nerotkinja pa je rekao: “Allahov Poslaniče, zaprosio sam uglednu i lijepu ženu, ali je ona nerotkinja.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odvrati ga od toga i reče: “Ženite se onima koje su vam drage i koje rađaju, jer ću se ja ponositi vašim mnoštvom na Sudnjem danu.”

Čovjek po svojoj prirodi, voli ljepotu i njoj teži i u dubini sebe osjeća da mu nešto nedostaje ako je to nešto, što on smatra lijepim, daleko od njega. Ako se domogne toga što je lijepo, osjeća smiraj u duši i sretan je. Zbog toga, islam nije zabranio da se ženi onima koje su lijepe, jer u jednom hadisu koji je vjerodostojno prenesen od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, stoji: “Allah, dž.š., je lijep i voli ljepotu.”

Mugira bin Šu’ba, r.a., zaprosio je neku ženu, pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Idi i vidi je jer će to povećati ljubav među vama.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao čovjeku koji je zaprosio neku ensarijku: “Idi i pogledaj je jer, u očima ensarija postoji nešto.” Džabir bin Abdullah, r.a., posmatrao je potajno ženu kojom se želio oženiti kako bi vidio šta mu se kod nje sviđa.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi se htio ženiti slao bi neku od svojih žena da istraži da li žena kojom se želi oženiti ima neku skrivenu mahanu. Govorio bi: “Pogledaj ima li ružan zadah, čuje li joj se ispod pazuha i pogledaj da li je sklona varanju.”

Lijepo je da mlada bude djevica, jer je djevica neiskusna i nije imala iskustva s drugim muškarcima. To može biti uzrokom da brak bude čvrst i da njena ljubav prema mužu bude velika. Prava ljubav jeste samo prema prvom mužu. Kada se Džabir bin Abdullah, r.a., oženio ženom koja je već bila udavana, Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je:  “Zbog čega se nisi oženio djevicom pa da se igrate.” Džabir, r.a., je tada obavijestio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je njegov otac iza sebe ostavio male kćerke kojima je potrebna žena koja će se brinuti o njima, a žena koja je već udavana podobnija je za to od djevice koja nema iskustva s brigom o domaćinstvu.

Treba skrenuti pažnju i na to da supružnici trebaju biti približne starosne dobi, sličnog društvenog položaja, i jednakog obrazovnog i ekonomskog nivoa. Jednakost u ovim stvarima pomaže da brak bude čvršći i postojaniji.

Ebu Bekr, r.a., zaprosio je Fatimu, kćerku Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je Poslanik to odbio rekavši: “Ona je veoma mlada”, a kada ju je zaprosio Alija, r.a., udao ju je za njega.

Ovo su neke od stvari na koje islam upućuje i koje oni koji žele zasnovati bračnu zajednicu trebaju uzeti u obzir i postupati po njima.

Fikhus-sunne

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta